Se întâmplă să mi se facă poftă de pâine caldă așa, pe nepregătite. Și nu e vreme de dospit aluat sau nu e drojdie la îndemână de multe ori. Așa că găsesc bucuria mirosului de pâine proaspăt scoasă din cuptor în varianta ei rapidă. Quick bread e ceea ce am găsit printre rețetele americane ca scurtătură în locul unei pâini obișnuite.
E rapidă pentru că nu are nevoie de mixer și timp de dospire. Practic, în maxim o oră și un pic ai o pâine caldă pe masă, care miroase divin și poate avea și adaosuri de semințe, ierburi aromatice, brânzeturi, poate chiar și bucățele de legume prin ea.
Sunt câteva secrete ca să arate cum trebuie și să rămână moale și pufoasă mai mult timp. În primul rând grăsimile puse în ea: ulei de măsline, ulei de flaorea sorelui, ulei de rapiță sau unt topit. Poți alege ce vrei sau ce ai la îndemână.
Apoi laptele, care poate fi lapte simplu, lapte bătut, chefir, sana. Și nu în ultimul rând ceva care să o ajute să crească: praf de copt sau o combinație de praf de copt și bicarbonat. Și ar mai fi un secret, care ține de amestecarea ingredientelor doar cât să se încorporeze, cu o spatulă, pentru ca aluatul să nu dezvolte prea mult gluten.
Nu e prima pâine rapidă pe care o fac. Am mai testat o rețetă în care am amestecat făină albă și făină de secară, roșii uscate și rozmarin acum câțiva ani. Rețeta e AICI.
Iar următoarea va avea cu siguranță în ea niște brânză Gruyère, boabe de porumb din conservă și ardei iute. 🙂
Pâine rapidă cu cheddar, cimbru și semințe de dovleac
Ingrediente
- 320g făină
- 1 lingură praf de copt (1+½ plicuri)
- sare
- piper
- 100g cheddar ras
- 200ml lapte
- 2 ouă
- 60ml ulei de măsline
- 2 linguri semințe de dovleac
- 1 lingură semințe de susan negru
- 1 linguriță frunze de cimbru tocate
Mod de preparare:
Încinge o tigaie și prăjește în ea semințele de dovleac și susan până când se rumenesc și încep să pocnească ușor. Scoate-le într-o farfurie să se răcorească.
Într-un bol larg amestecă făina cu praful de copt, sarea și piperul. Adaugă cheddar-ul ras, semințele prăjite și cimbrul tocat mărunt. Încorporează-le.
Într-un alt bol amestecă laptele cu uleiul și cele două ouă. Bate puțin cu un tel tot amestecul până când reușești să încorporezi ouăle în lichid.
Toarnă ingredientele umede în mijlocul celor uscate și începe să le încorporezi cu o spatulă până când obții un amestec omogen.
Toată totul într-o tavă de chec tapetată cu hârtie de copt.
Coace în cuptorul preîncălzit la 180C, timp de 45-50 de minute, până când se rumenește frumos, iar o scobitoare înfiptă în pâine iese curată.
Mai departe depinde de câtă răbdare sau poftă ai de o pâine caldă. Ideal ar fi să lași pâinea să se răcorească în tavă pentru 5-10 minute, apoi să o scoți pe un gratar pentru alte 10-15 minute.