De când am descoperit aluatul de brioche am făcut o pasiune pentru el. Îmi place atât de tare încât l-am încercat de mai multe ori. Și împletit, și răsucit, și (de curând) umplut cu ingrediente sărate. Tocmai aici e frumusețea lui. Nu e nici prea dulce, nici prea sărat și îți permite să te joci cu umpluturile.
Favoritul meu rămâne cel cu ciocolată și alune, dar acum am găsit și varianta care arată ca un imens sandviș cald plin de bunătăți. Fiindcă e minunat să simți cum din felia de brioche se întinde puțină mozzarella fierbinte, iar grăsimea din prosciutto s-a topit și a îmbibat aluatul pufos. Peste toate poți să adaugi orice ierburi aromatice îți dorești: de la busuioc la chives și cimbru, cristale de sare de mare și piper proaspăt măcinat. Ce se întâmplă când scoți toată pâinea asta din cuptor e greu de povestit. Va fi complicat să păstrezi o bucățică pentru a doua zi, pentru că odată ruptă prima bucată nu vei putea opri.
Pâine împletită cu mozzarella și prosciutto
Ingrediente:
- 250g făină
- 15g zahăr
- 3 ouă
- un praf de sare
- 35ml lapte călduț
- 10g drojdie proaspătă
- 175g unt
- 200g mozzarella
- 250g prosciutto
- cimbru
- chives
- sare
- piper
+ 1 ou pentru uns
+ făină extra pentru presărat pe blat
Mod de preparare:
Scoate untul la temperatura camerei și lasă-l să se înmoaie bine, cel puțin o jumătate de oră.
Pune drojdia în laptele călduț să se dizolve. Amestecă bine ca să te asiguri că nu rămân bucăți mari din ea nedizolvate.
În bolul unui mixer static amestecă făina, sarea și zahărul. Adaugă ouăle întregi și apoi laptele cu drojdie. Mixează cu cârligul pentru aluat timp de 5 minute la viteză mică, apoi la viteză medie alte 10 minute până când aluatul e omogen, a încorporat toate ingredientele, e neted și elastic.
E momentul să adaugi în el untul înmuiat. Lasă mixerul la viteză mică și adaugă untul bucată cu bucată până când e încorporat tot. La un moment dat ți se va părea că tot untul ăla nu are cum să intre în aluat, dar cu puțină răbdare după vreo 5-6 minute va fi tot înghițit. Poți crește viteza mixerului la mediu pentru alte 6-10 minute. Timp în care aluatul va deveni neted și lucios și se va desprinde ușor de pe pereții vasului.
Lasă-l să dospească timp de 2 ore, la temperatura camerei (dar nu mai jos de 23-24C) . Apoi, desprinde-l de pe vas (se va dezumfla, dar nu e nicio problemă), frământă-l în palme de 2-3 ori și așează-l într-un vas curat. Acoperă-l bine cu o folie alimentară și lasă-l la rece, în frigider, pentru câteva ore (dar nu mai mult de 24h).
***E perfect, să zicem, să îl faci seara și să îl lași în frigider peste noapte.
După orele petrecute în frigider, scoate aluatul pe blatul de copt tapetat cu făină. Întinde-l într-un dreptunghi (30 x 40 cm) rotind din când în când aluatul pe masă pentru a fi sigur că nu se lipește.
Unge cu oul bătut și așează pe toată suprafață felii de prosciutto, mozzarella ruptă în bucăți, chives și cimbru tocate mărunt, sare și piper. Începe să rulezi aluatul pe lungime, cât mai strâns până când formezi un fel de ruladă mare. Nivelează capetele.
Taie cu un cuțit sau cutter pentru aluat pe lungime împărțind această ruladă în două. Cu grijă, prinde capetele într-o parte și apoi împletește cele două bucăți ca la cozonac. Apoi formează un cerc din această împletitură, lipind între ele capetele de sus și de jos ale împletiturii.
***Toată operațiunea asta nu ar trebui să dureze mai mult de 10-15 minute. Altfel, untul din aluat se va înmuia și îl va face greu de manevrat.
Așează această împletitură din aluat pe o tavă mare de cuptor, pe care ai pus o hârtie de copt. Așează în mijlocul ei un vas mic, rotund, rezistent la coacere. Lasă la dospit timp de 1 oră și jumătate, acoperită cu un prosop curat, la temperatura camerei.
După dospire, unge pâinea cu ou bătut pe toată suprafața și coace la 180C, timp de aproximativ 30-35 de minute sau până când e rumenă , iar o scobitoare înfiptă în porțiunile de aluat iese curată.
În vasul mic pus în mijlocul ei pentru coacere poți pune un sos favorit cu care să mănânci pâinea caldă.
Am făcut această pâine și a ieșit waw! Îți mulțumesc mult pentru rețelele tale. Blogul tău este o încântare pentru mine, mă bucur că l-am descoperit!
Ce vreau să spun este că am făcut acest aluat, de care îmi era frică la început, în mașina de pâine ( mi s-au stricat mixerul static) și a ieșit grozav.
Așa că îl pot încerca și cei ce nu au astfel de mixere.
Mă bucur că ți-a plăcut rețeta și că ai găsit o soluție pentru ea, chiar dacă nu ai avut mixerul static.
Îmi pare bine că ai găsit inspirație aici. 🙂
Ciocolată si vanilie, bună!!!!
Am răsfoit pagina si salivez intr-una😊 !
E tare fain si bun ce am degustat cu privirea!
Intrebare simpă de nepriceput:reteta de paine cu mozarela este pt câte persoane?ajungevpt o cină in 4?sau trebuie să maresc cantitățile?
Mulțumesc că te-am descoperit! (gratie Oanei de la cup & candle)
Multumesc și mă bucur că ai descoperit inspirație pe Ciocolată și Vanilie. 🤗 Legat de pâinea cu mozzarela ajunge pentru 2coameni mai înfometați sau 4 oameni care mai vor să guste și altceva. 😊