Îmi doresc tare mult să învăț secretele pâinilor cu maia, dar până atunci pâinea dospită cu drojdie e o bucurie la noi acasă. Până să aflu trucuri de brutar adevărat mă dedic mirosului de pâine proaspăt coaptă, făcută de mâini mai puțin dibace. De când a dat blogul colocatar peste rețeta pâine fără frământare (ai link AICI), pâinile noastre de sărbătoare nu au mai fost niciodată la fel, iar pâinea cu șofran și fenicul intră pe lista asta selectă. Știu că magia ei e dată de drojdie și nu de o maia adevărată, dar tot m-am bucurat când am scos-o din cuptor și arăta așa frumos.
De la rețeta de bază de pâine fără frământare eu încerc din când în când combinații noi. După cea cu dovleac ( îi găsești rețeta AICI), am făcut-o acum cu șofran și semințe fenicul. Asta pentru că mie îmi place să mă joc cu arome. Și nu a fost deloc simplu să mă joc aici. Pe de-o parte pentru că am încercat inițial o metodă nouă de pornire ai aluatului, cu mai puțină drojdie, cu hidratarea făinii și apoi o împachetare a aluatului în mai multe etape. A fost bine, dar la a doua încercare nu a mai ieșit la fel. Așa că am luat-o de la capăt, respectând pașii rețetei de bază.
Pe de altă parte pentru că am încercat aici două arome noi și puternice. Șofranul nu e prietenos atunci când exagerezi cu el. Poate lăsa un gust metalic și neplăcut în preparate dacă e prea mult. În schimb, dacă îl pui în cantitatea potrivită, ar trebui să lase un gust dulce-amărui. Tocmai din acest motiv, semințele de fenicul, și ele amărui, trebuie dozate bine pentru a-l completa și a lăsa doar gustul lor asemănător cu cel al anasonului.
Mai am o mică precizare înainte să vă duc spre rețetă. Culoarea acestei pâini depinde mult și de calitatea șofranului folosit, care influențează aroma și puterea lui de colorare. Eu am folosit un șofran primit cadou, adus din Grecia. Dacă pâinea voastră nu va fi la fel de galbenă, nu înseamnă că rețeta nu a reușit. 🙂
Pâine fără frământare cu șofran și semințe de fenicul
Ingrediente:
- 500g făină + făină de lucru (am folosit o făină cu 13% proteină)
- 380ml de apă (din care 50ml infuzați cu șofran)
- 7g drojdie uscată activă (nu are nevoie de dizolvare înainte în apă caldă)
- 15-20 fire de șofran
- 10g sare
- ½ linguriță semințe de fenicul zdrobite în mojar
- 1 linguriță zahăr
Mod de preparare:
Încălzește foarte bine 50ml apă. Nu trebuie să fiarbă, ci să fie fierbinte. Amestecă în această apă 15-20 fire de șofran și lasă-le așa până când apa se răcește. Strecoară și păstrează apa infuzată cu șofran.
Amestecă apa infuzată cu 330ml apă pentru a obține cantitatea de 380ml necesară pentru rețetă. Încălzește toată apa până la 36C-40C. Ai nevoie de o apă călduță pentru a activa drojdia. Poți face asta într-un cuptor cu microunde, încălzind la putere maximă timp de 20 de secunde sau poți încălzi câteva secunde pe foc. Verifică apa. Dacă poți ține un deget în ea fără să simți că te arde, atunci e la o temperatură potrivită.
Cerne făina într-un bol larg. Adaugă sarea și amestecă bine. Adaugă și drojdia uscată activă, zahărul și semințele de fenicul. Amestecă din nou.
Toană apa călduță peste făina din bol.
Amestecă bine cu o spatulă sau lingură până când toată făina e încorporată în lichid. Nu trebuie să faci nimic mai mult. Acoperă bine bolul cu folie alimentară de plastic și pune la rece, în frigider, peste noapte. Aluatul ăsta are nevoie de 12h la rece ca să se desăvârșească.
A doua zi, scoate aluatul din frigider și din bol pe un blat pe care ai presărat multă făină. Întinde cu degetele într-un dreptunghi și împachetează în trei, pe lungime. Vezi cum se face în link-ul de AICI.
Apoi mai întinde o dată într-un dreptunghi și împachetează încă o dată în trei, pe lungime. Încearcă să dai o formă cât mai rotundă aluatului, rotindu-l pe blatul cu făină.
Dacă nu ai un coșuleț special de dospire, poți folosi mai departe un prosop. Dacă ai coșuleț rotund așa cum am avut eu, atunci presară făină în coșuleț și pune aluatul la dospit cu partea netedă spre baza coșulețului. Acoperă cu un prosop curat. Lasă așa timp de 1h.
Dacă nu ai coș, atunci presară făină pe un prosop de bucătărie și pune aluatul format pe el. Acoperă și lasă la dospit, la temperatura camerei, timp de 1h.
Între timp, încălzește cuptorul la 230C și odată cu el și un vas din fontă cu capac. Adică, pune de la început și vasul în cuptor, ca să fie fierbinte când vei pune în el aluatul.
După 1h de dospire la temperatura camerei, pune aluatul pe o hârtie de copt, apoi pune-l cu tot cu hârtie în vasul de fontă încălzit.
Pentru coacere, lasă 40 de minute acoperit cu capac, apoi alte 10 minute fără capac pentru rumenire.
Scoate vasul din cuptor și mai lasă pâinea alte 10 minute în vas, apoi scoate-o pe un grătar sau tocător să se răcorească.
Merge de minune cu unt, ca orice pâine caldă. Dar merge și mai bine cu orice fel de mâncare cu fructe de mare sau pește. Șofranul și feniculul din ea strigă după fructe de mare, cred eu. Pune-o lângă un Bouillabaisse (supă de peşte), lângă creveți sau midii cu sos de vin sau midii gătite simplu. Își las AICI link către o rețetă divină.❤️ Data viitoare aș cere lângă pâinea asta și o pastă de pește afumat.
Iar mai jos ai un link către toate rețetele de pâine de pe blog, din care să te inspiri și pentru alte pâini bune. ♡♡♡