De când a scris domnul Muntele despre rețeta de pâine fără frământare, în casa noastră s-au mâncat multe pâini calde care arată ca din revistă, cu coajă crocantă și miez pufos. I-am furat rețeta de multe ori și am adaptat-o până acum cu ierburi aromatice, cu semințe sau chiar cu făină integrală. A ieșit perfect de fiecare dată. De la prima pâine fără frământare am ajuns să ne cumpărăm coș pentru dospit, racletă de metal pentru ridicat aluatul, am citit mult despre drojdie și cum influențează pâinea diferitele tipuri de făină. Și ne bucurăm de fiecare pâine bună pe care ne-o facem noi, acasă.
Rețeta de acum e tot o adaptare a variantei originale, pe care o găsești AICI. E inspirată de nenumăratele poze de chifle-dovleci pe care le-am văzut pe internet. Inițial am vrut să coc o pâine simplă în formă de dovleac, dar mi s-a părut mai bună varianta în care și gustul, și culoarea lui să se regăsească și mai mult în ea. Așa că pâinea mea fără frământare conține piure de dovleac și semințe de dovleac și are o culoare aurie atât de frumoasă. Ce-i drept, nu e la fel de pufoasă ca o pâine simplă, dar e normal de vreme ce piureul de dovleac e dens și aduce și puțin mai multă umiditate în aluat.
Pâinea asta este foarte simplu de făcut și nu îți cere decât răbdare. Să o aștepti să dospească la rece și apoi încă puțin la temperatura camerei. Iar dacă obișnuiești și tu să îți coci dovleac toamna și să păstrezi piure din el peste iarnă, la congelator, poți face pâinea asta tot timpul anului.
Pâine fără frământare cu dovleac
Ingrediente:
- 375g făină
- 1 linguriță sare
- 25g miez semințe de dovleac crude
- 25g miez semințe de floarea soarelui crude
- 180ml apă
- 100g piure de dovleac
- 10g drojdie proaspătă
- 1 linguriță zahăr
Mod de preparare:
Într-un bol larg cerne făina și sarea de două ori. Adaugă semințele de floarea soarelui și dovleac și amestecă pentru a le distribui în făină.
Amestecă apa cu piureul de dovleac și încălzește-le puțin. Amestecul lichid trebuie să fie doar călduț pentru că în el vei dizolva drojdia. Dacă e prea fierbinte, drojdia va fi distrusă. Adaugă, așadar în apa cu dovleac lingurița de zahăr și drojdia și amestecă bine. Lasă deoparte timp de 5 minute până când drojdia se dizolvată. Toarnă totul peste făina din bol.
Cu o spatulă din silicon sau cu o lingură de lemn începe să încorporezi lichidul în făină. Vei obține la final un aluat dens și destul de lipicios. Exact așa trebuie să fie. Acoperă bolul cu folie alimentară din plastic și pune-l așa la rece, în frigider, cel puțin 12 ore.
***Eu cred că cea mai bună variantă e să fac aluatul de pâine de seara și să îl coc a doua zi în jurul prânzului.
A doua zi…
După ce pâinea a dospit la rece, scoate aluatul pe blatul de lucru presărat cu multă făină. Întinde-l cu palmele până când obții un dreptunghi de aluat cât mai întins. Împachetează-l în trei pe lungime. Adică, aduci treimea din stânga peste mijloc și apoi treimea din dreapta peste ele. Vei avea un nou dreptunghi pe care îl mai împachetezi o dată în trei.
Acum poți să îl modelezi să îi dai formă rotundă la suprafață.
Taie 4 bucăți de sfoară alimentară suficient de lungi cât să cuprindă aluatul. Întoarce aluatul cu partea mai netedă în jos și trece pe sub el fiecare sfoară. Leagă pe rând fiecare sfoară cu un nod exact pe mijlocul aluatului fără să strângi tare. La final vei avea separate de sfori 8 secțiuni de aluat. Întoarce pâinea legată cu partea cu nodurile în jos și așează-o pe o hârtie de copt.
*** Îți recomand să folosești sfoară alimentară pentru a lega aluatul și nu una obișnuită. Sfoara alimentară este fabricată din bumbac nealbit, adică nu e tratată cu clor, care este un compus chimic. Bumbacul este o fibra care rezistă la temperaturi mari, de aceea e potrivită pentru copt, în locul unei sfori din in sau cânepă. În plus, sfoara alimentară/ de bucătărie nu împrumută niciun gust sau miros mâncării. O găsești în supermarketuri sau online și o poți folosi și pentru fripturile de pui sau ruladele din carne.
Lasă pâinea formată să dospească 1h-1h 30 min la temperatura camerei, acoperită de un prosop.
Între timp, încinge cuptorul la 230C și pune în el să se încălzească în același timp și o oală de fontă cu capac. Este esențială pentru pâinile făcute în casă. În locul ei poți folosi și o oală de lut, tot cu capac. Oala trebuie să fie bine încinsă înainte să pui în ea pâinea.
Așează pâinea în vasul încins, cu tot cu hârtie. Te vei ajuta de hârtie ca să nu te arzi de oala fierbinte. Acoperă cu capacul și coace timp de aproximativ 30 de minute. După 25 de minute poți să o verifici. Dacă e rumenită și sună a gol când bați în ea, e gata.
Scoate pâinea cu tot hârtie de copt pe un grătar sau tocător. După 5 minute, cu mare grijă o întorci și îi tai sforile, apoi le extragi ușor. S-ar putea ca unele dintre ele să fie prinse în aluat, dar te poți ajuta de un cuțit mic pentru a cresta și a le elibera, fără să strici forma pâinii.
Dacă vrei să o faci să semene cu totul cu un dovleac, îi poți înfige în vârf un băț de scorțișoară.
Alte rețete cu dovleac care îmi plac foarte tare:
Bună Alina,
M-ai lăsat fără cuvinte cu reţeta asta de pâine. În primul rând arată într-un mare fel, iar de gustoasă cred că e super delicioasă. Îmi plouă în gură. Mă gândeam să încerc şi eu să o pregătesc, dar nu îndrăznesc, aşa că o voi ruga pe mama mea să o facă. Abia aştept să o savurez. Îmi place că te găsesc şi pe youtube, eşti o bucătăreasă relaxată şi amuzantă. Multă sănătate şi mult spor.
Mulțumesc.❤️ Mă bucur că îți plac clipurile mele. 🙂 Cât despre pâinea asta, e una dintre cele mai simple rețete de pâine și vei fi surprinsă să vezi că o poți face fără niciun efort. Indiferent cine o va pregăti, abia aștept să îmi spui dacă ți-a plăcut gustul ei. 🙂