Seamănă cu un cozonac, dar e chiar mai bună și mai rapidă zic eu. Se rupe fâșii, fâșii și îți vine să o mănânci pe toată cât e caldă. Iar dacă n-ai pricepere și răbdare pentru cozonaci, varianta asta e ceva mai simplu de făcut și cu mai puține etape.
Umpluturile sunt în combinații infinite. Poți face pâinea asta dulce cu fructe de orice fel ai prin congelator, dar merg la fel de bine și fructele proaspete. Poți pune coajă de citrice sau mirodeniile care îți plac. Îi poți pune nuci, caju, fistic, migdale sau bucățele de ciocolată. O poți face după pofta și bucuriile personale.
A fost prima încercare pentru un pull-apart bread, dar simt că voi mai repeta rețeta, iar planul e să o transform și într-o variantă sărată cu brânzeturi, ierburi aromatice și usturoi. 🙂
Pâine dulce cu coacăze negre și lămâie (pull-apart bread)
Ingrediente:
- 350g făină
- 10g drojdie uscată activă
- 125ml lapte călduț
- 50g zahăr
- sare
- 110g unt topit
- 2 ouă
Pentru umplutură
- 30g unt
- 40g zahăr
- coaja de la 1 lămâie
- un praf de nucșoară
- 100g coacăze negre congelate
Mod de preparare:
Într-un bol, amestecă laptele călduț cu o linguriță de zahăr și drojdia. Lasă să acționeze drojdia timp de 5 minute.
În bolul unui mixer cerne făina cu un praf de sare. Adaugă restul de zahăr și amestecă.
Într-un bol separat bate ouăle cu o furculiță și încorporează în ele untul topit și răcorit.
Toarnă acest amestec peste făina din bol, iar peste ele toarnă și amestecul de lapte și drojdie.
Mixează la viteză medie, timp de 8-10 minute. Trebuie să obții un aluat neted, care se desprinde de pe pereții vasului.
Scoate aluatul într-un bol uns cu ulei, acoperă cu un prosop curat și lasă să dospească la temperatura camerei timp de 1h-1h 30min , până când își dublează volumul.
După dospire, întinde aluatul într-un dreptunghi (30x40cm) pe blatul tapetat cu puțină făină. Unge aluatul cu untul topit de la umplutură.
Apoi, presară deasupra lui zahărul amestecat cu coaja de lămâie și un praf de nucșoară. Iar deasupra presară și coacăzele decongelate.
Taie aluatul în trei fâșii pe lățime (fiecare ar trebui sa aibă 10x40cm), apoi fiecare fâșie în jumătate pe lungimea ei.
Vei avea 6 fâșii de aluat de 10x20cm. Pune câte trei, una peste alta. Apoi taie la jumătate. Vei obține în total 4 pătrate 10×10 cm de aluat umplut.
Așează-le aliniate într-o tavă de chec tapetată cu hârtie de copt, unge cu restul de unt și lasă totul să mai dospească alte 15-20 de minute.
Coace pâinica la 180C timp de 30-35 minute, până când se rumenește frumos la suprafață. Dacă ți se pare că se arde în cuptor, poți să o acoperi cu o folie de aluminiu, pe parcurs, pentru aproximativ 10 minute.
Scoate pâinica dulce din cuptor, lasă-o să se răcorească pentru 10 minute în tavă, apoi scoate-o pe un tocător și bucură-te de ea cât e caldă. Merge de minune cu unt. Și e bună și a doua zi, dacă o păstrezi acoperită într-un prosop sau în folie alimentară. 🙂
Woow – cea mai pufoasa painica . Sfat: dublati cantitatile ca nu prinde a doua zi!
🙂 Ce mă bucur că ți-a plăcut. Acum că zici, mai că îmi pare rău că nu am făcut la dublu. Am terminat-o cât ai clipi. 🙂
Tare as fi vrut sa o fac azi, dar nu am gasit gram de drojdie nicaieri. Ai vreo sugestie? Multumesc!
Din păcate nu știu niciun alt fel de înlocuitor pentru drojdie. Dacă nu ai nici proaspătă, nici uscată, nu știu ce ai putea folosi în loc. Poți să încerci pâinea asta rapidă, care folosește praf de copt: https://ciocolatasivanilie.ro/paine-rapida-cu-cheddar-cimbru-si-seminte-de-dovleac
Bicarbonat….daca esti ok cu un aluat mai dens fara dospire. Eu asa voi incerca azi, rau nu poate sa iasa pt. ca imi place bicarbonatul in paine.
In acest caz este o idee buna sa folosesti: o lingurita zeama de lamaie sau otet, sau inlocuiesti laptele cu iaurt (jumi-juma este ok, too.). Aceasta este pt. ca bicarbonatul sa fie mai efectiv.