Mi-am tot dorit de mult timp să încerc aluaturi dospite și colorate natural, iar cel de pâine cu sfeclă roșie a fost primul pe listă. Sunt sigură că vor urma și altele, colorate cu pudră de ceai matcha, cu turmeric sau pudră de cartofi mov. Dar până la ele m-am lăsat captivată de culoarea frumoasă pe care o are aluatul ăsta când îl frămânți. E un roz intens care se transformă în roșu stins după coacere. Iar pâinea cu sfeclă roșie are un miros dulceag și gustul de rădăcinoase coapte care îmi place foarte mult.
Pâinea asta e foarte bună cu unt, sare și un praf de piper proaspăt măcinat și cred că ar putea primi deasupra și câteva semințe de dovleac prăjite.
Pentru mine a fost o bucurie să o frământ și să o coc într-o perioadă în care mi-am căutat mai mult decât oricând liniștea în bucătărie. Crede-mă pe cuvânt, aluatul ăsta cu sfeclă roșie e o terapie fie și numai prin culoarea lui.
Pâine cu sfeclă roșie
Ingrediente (pentru două pâini mici/ o pâine mare)
- 250g piure de sfeclă roșie*
- 65ml apă călduță
- 10g drojdie proaspătă
- 400g făină pentru pâine (proteine 13%)
- 100g făină normală (proteine 11%)
- 10g sare
- 50ml ulei de floarea soarelui
*pentru piureul de sfeclă am blendat 250g sfeclă prefiartă cu 2 linguri de apă
Mod de preparare:
Dizolvă drojdia în apa călduță și lasă deoparte timp de 5 minute.
Pune piureul de sfeclă în bolul unui mixer static. Peste el adaugă uleiul, cele două tipuri de făină și sarea. Apoi toarnă apa cu drojdie.
Amestecă mai întâi cu o spatulă de silicon pentru a cuprinde piureul de sfeclă și lichidele în făină.
Frământă apoi, la viteză mică, folosind cârligul pentru aluat timp de 4-5 minute. Apoi, la viteză medie alte 4-5 minute. La final, vei avea un aluat neted și elastic, care se desprinde ușor de pe pereții bolului de la mixer.
Scoate aluatul într-un bol uns cu ulei, acoperă cu un prosop curat și lasă să dospească timp de 1h și 30 de minute.
După acest timp de dospire scoate aluatul pe blatul de bucătărie. Nu vei avea nevoie de făină pentru că aluatul are o suprafață uleioasă de la uleiul din bol. Împarte aluatul în două și lasă pe blat timp de 5 minute.
Apoi modelează din fiecare bucată un rulou și așează-le pe fiecare într-o tavă de chec/ pâine tapetată cu hârtie de copt.
*** Eu am folosit tăvi cu dimensiunea 20×12 cm, dar poți folosi și o singură tavă mai mare, iar în cazul acesta nu mai e nevoie să tai aluatul în două.
Acoperă tăvile cu un prosop și lasă la dospit, la temperatura camerei încă 1h.
Pentru coacere, preîncălzește cuptorul la 230C. Pune de la început în cuptor, în partea cea mai de jos o tavă adâncă de friptură, care să se încălzească o dată cu cuptorul.
Când pâinile sunt dospite și cuptorul încins, pulverizează pe suprafața pâinilor puțină apă, și toarnă în tava încinsă din cuptor 2 litri de apă clocotită. Asta va forma abur în cuptor. Pune imediat pâinile în cuptor, pe raftul din mijloc și coace timp de 30-35 de minute.
*** Eu am folosit cuptorul meu pe funcția cu ventilație. Dacă nu ai ventilație, încălzește cuptorul la 250C.
Scoate pâinile din cuptor, lasă-le 5-10 minute în tăvi, apoi scoate-le pe un grătar.
Rețetă adaptată de la ilovecooking.ie