Am încercat o variantă nouă de a face pâine, una în care se folosește preferment. Citisem despre metoda asta, dar nu mi-am adus niciodată aminte din timp să pregătesc prefermentul pentru a fi gata atunci când am nevoie de el pentru aluat.
Cu prefermentul pot face încercări și cei care sunt începători în ale pâinii, e mai puțin pretențios decât o maia, nu are nevoie de atât de mult timp de îngrijire și dezvoltare pentru a putea fi folosit și e ușor să ți-l pregătești cu câteva ore înainte și apoi să îl păstrezi la frigider.
Dacă te știi mare amator de pâine în casă, poți face o cantitate mai mare de preferment și o poți păstra până la o săptămână în frigider.
De ce să folosești preferment? Pe scurt, pentru un gust mai bun al pâinii, pentru mai multă aciditate, pentru acel miros ușor acrișor și o culoare mai frumoasă în crustă. Un preferment care a dospit cât trebuie va avea exact acel miros de alcool și drojdie. Dacă prefermentul nu a dospit suficient, nici dospirea ulterioară a aluatului de pâine nu va fi perfectă. Iar pâinea va avea mai puțin volum și va fi mai densă.
Nu e așa o bătaie de cap dacă ai puțină organizare și merită măcar o dată să încerci să vezi dacă îți place metoda asta înainte sa faci pasul cel mare către maia. Eu cu sigurnață o voi mai încerca.
Pâine cu roșii uscate și rozmarin
Ingrediente:
Pentru preferment
- 250g făină (cu 12-13% proteină)
- ½ linguriță sare
- 150ml apă călduță (36C-40C)
- 5g drojdie proaspătă
Pentru pâine
- 500g făină (12-13% proteină)
- 6g sare
- 300ml apă călduță (36C-40C)
- 2 linguri ulei de măsline
- 250g preferment
- 10g drojdie proaspătă
- 1 linguriță rozmarin proaspăt tocat
- ½ linguriță fulgi de chili
- 40g roșii uscate în ulei, tăiate în bucățele mici
Mod de preparare:
Cu o zi înainte pregătește prefermentul.
Cerne făina într-un bol, adaugă sarea și amestecă bine.
Dizolvă drojdia proaspătă în apă călduță și toarnă amestecul peste făina din bol. Amestecă bine cu o lingură de lemn până când toată făina e încorporată în lichid. Nu trebuie să frămânți aluatul. Acoperă bolul cu o folie alimentară de plastic și lasă să dospească la temperatura camerei, 2-3 ore. În timpul dospirii aluatul aproape că își va tripla volumul și apoi începe să dea înapoi. Ca să nu supra-fermenteze, după acest timp pune-l într-un recipient etanș, la frigider, până a doua zi. Un astfel de preferment se poate păstra până la o săptămână pentru a fi folosit la rețetele de pâine.
Pentru pâine, cerne făina în bolul unui mixer static. Adaugă sarea și amestecă. Apoi adaugă uleiul de măsline și apa călduță. Deasupra lor pune prefermentul scos de la frigider și tăiat în bucăți mici împreună cu drojdia proaspătă fărâmițată.
Începe să mixezi cu cârligul pentru aluat timp de aproximativ 8 minute, la viteză medie. După acest timp aluatul ar trebui să fie neted, elastic și să nu se mai lipească de pereții bolului.
Adaugă rozmarinul tocat, fulgii de chili și roșiile uscate, tăiate în bucățele mici. Mixează în continuare încă 2-3 minute până când ingredientele adăugate se distribuie uniform în aluat.
Prima dospire
Scoate aluatul într-un bol mare uns cu puțin ulei. Acoperă cu un prosop sau capac și lasă să dospească 30-35 de minute.
După primul timp de dospire presară blatul de lucru cu puțină făină. Scoate aluatul pe blat și frământă-l ușor de câteva ori. Formează din el o bilă și acoperă cu castronul în care a dospit. Lasă-l să se odihnească timp de 15 minute.
A doua dospire
Așează apoi aluatul în bolul/ coșulețul pentru dospirea finală. De preferat să aibă în el un prosop curat presărat cu făină pentru ca aluatul să nu se lipească de el.
Acoperă cu un alt prosop și lasă la dospit timp de 1h. În acest timp ar trebui să își dubleze volumul.
Încinge cuptorul la 230C, fără ventilație. Pune de la început în el și o oală de fontă cu capac să se încălzească.
După ce pâinea a dospit, întoarce-o cu grijă pe o hârtie de copt. Așează-o cu tot cu hârtie, apoi, în oala încinsă. Crestează cu o lamă ascuțită la suprafața. Acoperă cu capac și pune la cuptor.
După 30-35 de minute îndepărtează capacul de la oală și mai lasă pâinea la cuptor alte aproximativ 20 de minute.
Este gata dacă e rumenă și atunci când bați cu degetul în ea sună a gol.
Lasă-o să se răcorească în oală timp de 10 minute, apoi scoate-o pe un grătar să se răcească.
Alte pâini bune
Dacă vrei să încerci și alte rețete de pâine, îți las aici câteva din preferatele mele.