Dacă îți place gustul de mămăligă coaptă, atunci îți va plăcea și minunea asta de pâine cu mălai. E complet diferită de pâinile rapide cu mălai, care sunt mai degrabă checuri și în care se folosesc praf de copt și/sau bicarbonat. Quickbreads sunt mai moi și mai dense. Pâinea asta e mai aerată și mai moale. Cimbrul adăugat în aluat poate fi omis. Îi poți pune însă chives sau fulgi de ardei iute. E o pâine perfectă de mâncat cu unt când e caldă, dar e bună și cu zacuscă sau humus. Și cred că ar fi perfectă și lângă chilli con carne sau cu o supă cremă de ardei copt.
Ia-ți timp și liniște să o faci. Ca orice aluat dospit are nevoie de câteva ore bune ca să se desăvârșească, să crească de două ori și apoi să se rumenească în cuptor. Dar dacă ai o după-amiză pe care să ți-o petreci în bucătărie, pâinea asta te va umple de bucurie la final.
Pâine cu mălai
Ingrediente:
- 500g făină
- 250g mălai
- 1+½ linguriță sare (7g)
- 7g drojdie uscată (1 pliculeț)
- 240ml apă
- 60ml ulei
- 2 linguri miere (20g)
- 2 ouă
- 1 lingură frunze de cimbru proaspăt (opțional)
Mod de preparare:
Amestecă într-un bol larg făina, mălaiul și sarea.
În bolul unui mixer static pune apa călduță și drojdia, amestecă și lasă așa timp de 5 minute.
Adaugă uleiul, ouăle, cimbrul și mierea și amestecă bine cu o lingură.
Adaugă treptat făina cu mălai și amestecă în continuare cu lingura până când începe să se formeze un aluat.
Acum poți pune la treabă mixerul, folosind cârligul pentru aluat. Frământă timp de 10 minute, la viteză mică, până când aluatul se desprinde de pe pereții vasului.
Scoate aluatul într-un bol mare uns cu ulei. Acoperă cu un prosop și lasă să dospească la temperatura camerei timp de 1h.
După o oră, scoate aluatul din vas, apasă-l astfel încât să scoți aerul din el și întinde-l cu palmele. Împachetează-l în trei, apoi mai aplatizează-l o dată și mai împachetează o dată în trei. Încearcă să îi dai o formă rotundă și pune-l la dospit într-un coșuleț special de dospire sau într-un vas presărat cu făină. Mai lasă la dospit încă 1h.
Pregătirea pentru coacere
Eu am copt pâinea asta în oală de fontă cu capac. E cea mai bună metodă pentru a o păstra pufoasă, iar atunci când o scoți din cuptor să aibă crusta crocantă. Poți să o coci și într-un vas de lut cu capac. Dar dacă nu ai niciunul din astea poți încerca să o coci într-o tavă mare de cozonac, cu baie de abur făcută în cuptor. (Așa cum am făcut la pâinea cu sfeclă roșie de AICI.)
Încinge cuptorul la 230C, iar imediat ce îl pornești pune în el la încălzit și oala de fontă cu tot cu capac.
După ce pâinea a dospit a doua oară, întoarce-o pe o hârtie de copt. În felul acesta o vei putea așeaza mai ușor în oala fierbinte.
Pune pâinea în oală cu tot cu hârtie , acoperă cu capac și lasă-o la copt timp de 40 de minute. În ultimele 10 minute, îndepărtează capacul de la oală.
Scoate pâinea fierbinte pe un grătar să se răcească. Va fi greu să îi reziști, dar merită să îi dai timp să respire măcar o oră după ce ai scos-o din cuptor, înainte să o tai felii.
Toți pașii rețetei îi găsești și într-un reel pe Instagram, pe care îl poți vedea AICI.
De nota 10 😉