A fost nevoie doar să simt mirosul din cuptor în timp ce se cocea această pâine cu cartofi, ca să știu că va fi una pe care o să o tot fac de aici înainte. Se umple casa de bine cu mirosul ei, atât de frumoase sunt aromele. Se umple casa ca într-o zi de sărbătoare în care pui pe masă tot ce e mai bun. Nu îți spun să ai răbdare cu ea să se răcească de tot și abia apoi să o tai. Te vei bucura mai tare dacă rupi o bucată fierbinte, o ungi cu unt și o mănânci în picioare lângă tavă. Dar dacă aștepți, vei scoate din ea niște felii frumoase și aerate.
Pâinea asta e moale și pufoasă. Are în ea ceva din dulceața cartofilor, dar și a usturoiului copt. Și pe lângă ele miros pătrunzător de ierburi aromatice.
Îți trebuie puțin mai multă răbdare și timp să o pregătești, dar efortul merită pentru că poți face două pâini deodată. Crede-mă pe cuvânt că nu ți se vor părea multe.


Pâine cu cartofi, usturoi copt și ierburi aromatice
Ingrediente:
Pentru preferment
- 155g făină (13g proteină)
- 1g drojdie instant activă
- 110ml apă
Pentru pâine
- 375g făină (13g proteină)
- 6g sare
- 1g piper proaspăt măcinat
- 5g drojdie instant activă
- 200g piure de cartofi la temperatura camerei
- 1 lingură ulei de măsline
- 1 linguriță rozmarin și cimbrișor proaspăt tocate
- 215ml apă călduță (nu mai mult de 36C)
- 1 căpățână usturoi copt
- 1 lingură mălai și 1 lingură ulei de floarea soarelui pentru pregătirea aluatului pentru copt
**Făina e important să aibă mai multă proteină pentru a ajuta aluatul să crească. Cumpără făină specială pentru pâine care are 12-13g proteină
***Drojdia instant activă seamănă cu cea uscată, dar are granule mai mici ce conțin un număr și mai mare de celule de drojdie. Reacționează mult mai rapid și crește aluaturile mai repede. În plus, nu are nevoie să fie hidratată/ dizolvată într-un lichid înainte de folosire și poate fi pusă direct peste ingredientele uscate. Despre tipurile de drojdie am scris mai multe AICI.
Mod de preparare:
Ziua I – pregătești prefermentul, piureul de cartofi și usturoiul copt
Pentru preferment, amestecă în bolul unui mixer static făina, drojdia și apa. Mixează cu cârligul pentru aluat, timp de 4-5 minute, până când obții un aluat moale , dar nelipicios. Dacă e prea lipicios, ajustează cantitatea de făină adăugând o lingură de făină. Dacă e prea uscat, ajustează cantitatea de apă, adăugând o lingură de apă.
Scoate aluatul format într-un bol uns cu ulei și lasă-l să dospească timp de 2 ore la temperatura camerei. După acest timp, scoate din nou aluatul din bol, frământă-l de 2 ori cu podul palmei și pune-l din nou într-un bol curat, uns cu ulei. Acoperă cu folie alimentară din plastic și pune la frigider, peste noapte.
Pentru piure, fierbe cartofii și zdrobește-i cu o furculiță sau un pasator pentru cartofi. Lasă-i la rece peste noapte.
Pentru usturoiul copt, folosește o căpățână întreagă, de mărime medie. Taie-i capătul și presară deasupra ei sare și piper. Învelește-o strâns într-o folie de aluminiu și coace-o timp de 40-45 de minute la 200C.
După ce s-a copt și s-a răcorit, presează să scoți miezul de la cățeii de usturoi, care în urma coacerii s-a transformat într-o pastă. Păstrează pasta la frigider până a doua zi.


Ziua II
Scoate prefermentul din frigider și împarte-l în zece bucăți. Acoperă-le cu un prosop și lasă-le la temperatura camerei timp de 1h.
Scoate din frigider și lasă la temperatura camerei și piureul de cartofi și usturoiul copt.
După o oră, amestecă în bolul unui mixer static făina pentru pâine, sarea, piperul și drojdia activă.
Adaugă peste ele piureul de cartofi, prefermentul tăiat în bucăți, rozmarinul și cimbrul tocate și uleiul de măsline.
Începe să frămânți la viteză mică, folosind cârligul pentru aluat. Toarnă treptat apa călduță și așteaptă să se încorporeze în restul ingredientelor din mixer. Acum poți mări viteza la mediu și să frămânți timp de 5-6 minute.
Adaugă și usturoiul copt și mai mixează la viteză mică 1 minut, ca să îl încorporezi.
Aluatul format e ferm și se prinde ușor de pereții vasului de la mixer. Scoate-l într-un bol încăpător, uns cu ulei. Acoperă aluatul cu un prosop curat și lasă-l să dospească la temperatura camerei timp de 2h. În acest timp ar trebui să își dubleze volumul.
După prima dospire…
Scoate aluatul pe blat și împarte-l în două părți egale. Cu mâinile unse cu ulei modelează fiecare parte într-o bilă. Așează bilele de aluat pe o tavă pregătită cu hârtie de copt, presărată cu 1 lingură de mălai. Acoperă pâinile formate cu un prosop curat și lasă-le să dospească 1h -1h și 30 min până când își dublează volumul.
Coace pâinile în cuptorul preîncălzit la 200C (cu ventilație), timp de 35-40 de minute.
Lasă pâinile calde să se răcorească pe un grătar timp de 1h înainte să le tai.
Rețetă adaptată de la www.karenskitchenstories.com