Primul contact cu Franța culinară a fost într-o carte uriașă, un fel de enciclopedie pe care am primit-o cadou. Era cu mult înainte să mă apuce febra cofetăriei sau să ajung să simt mirosul de baghetă la Paris. De atunci m-a fascinat partea asta de bucătărie franceză care coace pâine bună. Și mi-am făcut o listă în capul meu cu multe lucruri dospite pe am vrut să le încerc cu mâna mea: de la baghete până la croissante. Fougasse sau focaccia francezilor mi-a plăcut mai ales pentru forma ei.
Pâinea asta din Provence are aromele sudului și simplitatea meselor de vară. Fiindcă eu o văd mai ales cu salate cu roșii și fâșii de ceapă verde. Am făcut rețeta de vreo trei ori înainte să mă las convinsă să o pun și aici. Fougasse-ul original e mai subțire și mai crocant, dar mie îmi place mai mult așa. De sub coaja tare pot rupe puțin miez proaspăt și să picur pe el ulei de măsline și frunze de cimbru.
De la Fougasse am păstrat rețeta de bază și forma de frunză. Dacă o vrei mai subțire, împarte aluatul făcut în două și formează două pâini mai mici și mai plate.
Iar în loc de ierburi aromatice îi poți pune gruyère sau măsline sau pastă de anșoa.

Fougasse cu ierburi aromatice
Ingrediente
- 500g făină (pentru pâine – 650)
- 10g sare (pare multă, dar e exact cât trebuie)
- 7g drojdie uscată
- 2 linguri ulei de măsline
- 350ml apă călduță
- cimbru proaspăt
- busuioc proaspăt
+1 lingură făină și 1 lingură mălai pentru copt.
Mod de preparare:
Pune făina, sarea și drojdia în bolul mixerului. Ai grijă să nu pui sarea direct peste drojdie. Adaugă uleiul de măsline și ⅔ din apa călduță.
Mixează cu cârligul pentru aluat la viteză mică. Iar după ce lichidul începe să se încorporeze în făină, poți turna încet și restul de apă.
Continuă să mixezi în jur de 8-10 minute la viteză medie.
Adaugă și ierburile aromatice: cimbrul rupt de pe crenguțe și busuiocul tocat. Mixează până când se distribuie uniform în aluat.
Aluatul e gata când se neted, elastic și se desprinde de pe pereții vasului.
Scoate aluatul într-un bol uns cu ulei, acoperă cu folie alimentară de plastic și lasă să dospească timp de 1h sau până când își dublează volumul.
Dacă faci o singură pâine, scoate aluatul din bol direct pe tava. Pe tavă pune înainte o hârtie de copt peste care presari un amestec format dintr-o lingură de făină și una de mălai.
**Dacă faci două pâini, împarte aluatul în două și pune fiecare bucată pe o tavă separată.
Așadar, scoate aluatul pe tavă și încearcă să modelezi din el un oval ca o frunză, presând ușor să se întindă peste făina amestecată cu mălai.
Lasă să dospească încă 20 de minute.
Înainte să pui pâinea la cuptor crestează-o cu un cuțit foarte ascuțit. Eu am folosit rola pentru pizza. Taie două linii de 10-12 cm pe lungime și apoi crestează de 5-6 ori pe fiecare parte, ca și cum ai desena nervurile unei frunze. Stropește pâinea cu puțin ulei de măsline și pune-o la cuptor.
Se coace în jur de 25 de minute la 200C (cuptor cu ventilație). Va fi gata când e rumenă și dacă bați în ea cu degetul sună a gol.
Nu stiu ce faina am avut, dar la 500 gr. Plus 350 apa mi-a iesit o supa crema .Ce am gresit oare ?
Of. Nu e nimic greșit la rețetă. Am verificat de două ori să văd dacă am scris cantitățile corect. Iar rețeta am făcut-o de 3 ori până acum și cu făină de prăjituri (000) și cu făină pentru pâine (650) și a ieșit bine de fiecare dată.
Mă tot gândesc de la ce ar fi problema. Tu cum cântărești apa? Pe cântar sau cu cană gradată? Eu cântăresc și făina, și apa tot pe cântar.
Buna Alina, cantaresti apa? adica in loc de 350 ml apa pui 350 gr apa?
Bună, Iuliana,
Am făcut asta. De multe ori, pentru lapte, smântână lichidă sau apă folosesc cântarul pe setarea de grame. Doar pentru ulei aleg varianta în care setez pentru mililitri sau folosesc cană gradată. Pentru că uleiul are altă densitate. 🙂
Salve
A iesit buna buna !!! Multumesc mult pentru reteta
Irina
Mă bucur tare că a ieșit bine. 🙂 Și că ți-a plăcut.
Ne era tare pofta de salata de vinete asa ca am pus si de-o paine proaspata la cuptor, ca altfel n-avea sens. A iesit delicioasa si a rezistat o zi 🙂
Multumesc mult pentru idee si inspiratie!
Cu drag. Eu aș face-o măcar o dată pe săptămână, tocmai pentru că e atât de simplu de făcut. 🙂