Nici nu mai știu de unde m-am ales cu niște susan negru în casă. Sigur e că aveam câteva sute de grame și eu am reșit să îl consum aproape pe tot în teste. Habar nu am dacă am făcut bine sau nu, dar știu sigur că după tarta asta m-am îndrăgostit tot mai tare de sămânța mică și neagră. Prăjit puțin și apoi măcinat, susanul negru aduce niște arome plăcute de nucă și cafea coaptă, care dau dependență.
Ideea de la care am pornit nu îmi aparține. Îmi tot salvez rețete și idei pe oriunde le găsesc, din Pinterest, Instagram, Flickr, RSS-uri, site-uri. Am un document în care pun link după link sau mici descrieri. O bucată din tarta asta s-a născut dintr-un link în care găsisem un frangipane cu susan negru și care era de mult în așteptare.
E complicat să povestesc cum a evoluat ideea. La prima încercare am fost la un pas să o arunc așa întreagă. Noroc că în casă am un om care mă ceartă pentru o asemenea risipă. Am păstrat-o, am finisat-o și am gustat. I-am făcut chiar și poze. Multe. Era arătoasă, bună, dar nu completă. Era ceva ce trebuia adăugat la tarta asta și am vrut să mă asigur că fac bine.
Dincolo de frangipane și de ganache-ul de ciocolată, nimic nu a mai rămas la fel. Ba, mai mult, am umblat ceva ca să găsesc niște fructul pasiunii la un preț decent și să pun în desertul ăsta ceva mai multă pasiune decât pasiunea mea.
Tartă cu susan negru, lămâie și fructul pasiunii
Ingrediente pentru o tartă 18cm / 6 porții
Aluat:
- 150g făină
- 100g unt
- 15g zahăr tos
- coaja de la ½ lămâie
- 30ml apă rece
Frangipane cu susan negru:
- 25g susan negru măcinat fin
- 25g făină de migdale
- 50g unt moale ( la temperatura camerei)
- 50g zahăr pudră
- 1 linguriță făină
- 1 ou
Ganache de ciocolată albă cu fructul pasiunii:
- 100g ciocolată albă
- 25ml smântână lichidă pentru frișcă
- 25g piure de fructul pasiunii (din 2 fructe mari tăiate și pasate printr-o strecurătoare)
Mod de preparare:
Pentru aluat, amestecă făina, cu zahărul tos și coaja rasă de lămâie. Adaugă peste ele untul rece, tăiat cubulețe, și începe să frămânți cu degetele până când amestecul are un aspect nisipos. Adaugă 30ml apă rece și începe să aduni cu degetele aluatul până când devine o masă compactă. E un aluat prietenos și ușor de întins. Nu e nevoie să îl pui la rece îniante de asta. Dacă ai lucrat rapid, untul nu s-a încălzit prea tare și aluatul poate fi întins pe loc.
Tapetează blatul cu făină și scoate aluatul pe el. Întinde-l într-o foaie suficient de mare încât să acopere baza și pereții unei tăvi de tartă cu diametrul 18cm. Taie marginile în exces și pune tava cu aluat la rece, în frigider. (Din aluatul rămas eu am copt 10 biscuiți mici pentru cafeaua de a doua zi 🙂 )
Între timp, pregătești crema frangipane. Mixează cu un blender făina de migdale și semințele de susan negru. În felul acesta macini susanul și îl omogenizezi cu făina de migdale. Ele vor fi baza cremei frangipane.
Pune într-un bol toate ingredientele pentru frangipane și mixează până când obții o cremă. Toarnă crema în coaja de trată răcită și pune totul la cuptor.
Coace timp de 25-30 de minute în cuptorul preîncălzit la 180C. Frangipane ar trebui să fie ușor umflat și rumenit la suprafață. Scoate tarta și lasa-o să se răcească în tavă timp de cel puțin o oră.
Când tarta s-a răcit complet pregătești ganache-ul de ciocolată albă.
Într-un bol de sticlă sau metal cântărește toate ingredientele pentru ganache (ciocolata, smântâna lichidă, piureul de fructul pasiunii). Pune bolul pe o oală cu apă (atenție ca apa să nu atingă bolul) și încălzește totul la bain-marie. Amestecând continuu, așteaptă până când ciocolata se topește și se omogenizează cu celelate ingrediente.
Toarnă ganache-ul și întinde-l peste tarta răcită. Pune din nou la rece cel puțin două ore sau peste noapte.
Decorează cu miezul de la jumătate de fructul pasiunii și mănâncă pe nerăsuflate o felie. Apoi încă una. 🙂
***Dacă viața nu îți scoate în cale fructul pasiunii (și s-ar putea să nu o facă decât rar și la un preț destul de mare), poți înlocui fructul pasiunii din ganache cu suc proaspăt de grepfrut sau rodii, iar pentru decor te poți baza pe niște felii mici de physalis sau boabe de rodie. Dacă alegi rodia, s-ar putea ca în final ganache-ul să aibă o culoare rozalie.
D-aiba aștept să fac rețeta asta, poate chiar mâine, dar am o formă de tartă 28cm. Ar trebui dublate cantitățile ca să iasă ok? sau de 1.5-1.7x?
Mulțumesc!
Cred ca ar trebui cel putin dublate cantitatile daca nu chiar mai mult. Tava mea din reteta e de 18cm.