Îmi plac plăcintele americane. Nu fac un secret din asta. Deși îmi plac în egală măsură tartele franțuzești, delicate și fragile. Depinde, însă, mult de starea în care sunt și (mai ales) de vremea de afară ce aleg să coc la final de săptămână, în bucătăria de acasă. Alegerile mele sunt dictate de nori sau soare, iar când e frig și încep să visez la vin fiert mai des decât la un pahar cu prosecco, atunci e bun aluatul ăla greu și dulce al americanilor. Plăcintele alea în vase adânci, tăiate în felii impresionant de înalte, umplute cu fructe, le pun pe lista de făcut măcar o dată la câteva săptămâni.
Cu plăcinta asta am așteptat ceva ani ca să o compun. Fiindcă am văzut-o de nenumărate ori în cărți sau pe bloguri americane, dar mai niciodată nu m-am potrivit cu ea în plin sezon de merișoare proaspete. Sunt destul de rare, iar dacă nu le găsești le poți înlocui cu merișoare congelate (în aceleași proporții cu cele crude) sau cu 250g dulceață de merișoare. Dar orice ai face nu renunța la ele. Partea cea mai intersantă în plăcinta asta este fix combinația dintre merișoarele acrișoare și dulceața merelor, la care adaugi parfumul de portocale.
Plăcintă cu mere, merișoare și aromă de portocală
Ingrediente (pentru 10 porții):
Aluat:
- 300g făină
- 200g unt rece, 82% grăsime, tăiat cubulețe
- 30g zahăr tos
- 60ml smântână lichidă dulce ( 30-32% grăsime)
Umplutură:
Pentru merișoare
- 200g merișoare crude
- 100g zahăr
- 100ml apă
- coaja de la ½ portocală
- 1 lingură coajă portocală confiată, tocată
- 1 linguriță amidon
Pentru mere:
- 500g mere
- ¼ linguriță cardamon
- ½ linguriță nucșoară
- 100g zahăr
- 30ml suc de portocală
- 2 linguri amidon

Mod de preparare:
Începe cu umplutura de merișoare, de care ai nevoie să fie rece înainte să o folosești. Pune merișoarele, zahărul, apa și coaja de portocală pe foc mediu și lasă să fiarbă până când zahărul se topește, lichidul începe să scadă și merișoare pocnesc. Adaugă coaja de portocală confiată tocată mărunt și 1 linguriță de amidon și mai fierbe 30 de secunde. Închide focul și lasă amestecul deoparte.
Pentru aluat, amestecă făina cu zahărul tos. Adaugă untul rece, tăiat cubulețe, și începe să frămânți cu degetele până când fărâmițezi tot untul în făină și amestecul are aspect nisipos. Adaugă smântâna lichidă și începe să o încorporezi în făină până când aluatul prinde contur. Scoate-l pe blatul presărat cu făină și frământă-l de câteva ori, până când totul se prinde la un loc. Aluatul trebuie să fie neted și doar ușor lipicios.
Poți să îl pui la rece timp de 10 minute sau îl poți întinde imediat. Depinde cât de mult curaj și dexteritate ai să lucrezi cu un aluat care nue foarte rece și se va lipi mai ușor de masă dacă nu îl rotești constantîn timp ce îl întinzi cu sucitorul.
Împarte aluatul în ⅔ și ⅓. Două treimi le vei întinde într-un disc suficient de mare încât să acopere baza și pereții tăvii în care vei coace plăcinta. (Eu am folosit o tavă ceramică cu baza de 20cm și deschiderea de 26cm.) O treime o vei păstra pentru a acoperi suprafața plăcintei.
Pune discul de aluat întins în tavă și așează-l bine pe marginile tăvii. Taie marginile în exces și pune tava și restul de aluat la rece cât pregătești umplutura de mere.
Curăță merele de coajă și feliază-le în felii subțiri. Amestecă-le cu mirodeniile, zahărul, sucul de portocală și amidonul și amestecă bine, astfel încât mirodeniile și restul ingredientelor să se prindă de feliile de mere.
Asamblare:
Scoate tava cu aluat de la rece. Pune la baza ei amestecul cu merișoare răcit, într-un strat nivelat, apoi așează feliile de mere acoperite cu mirodenii cât mai ordonat. Toarnă tot lichidul strâns în bolul în care ai amestecat merele.
Întinde restul de aluat rămas într-o foaie subțire. Acoperă cu ea tava cu plăcinta și taie marginile în exces. Presează marginile capacului de aluat de marginile celui din tavă, astfel încât să se lipească bine. Unge suprafața cu ou bătut, presară puțin zahăr brun și înțeapă din loc în loc (sau doar în mijlocul capacului de aluat).
Coace plăcinta în cuptorul preîncălzit la 180C, timp de 50-55minute sau până când se rumenește la suprafață. (Începe să o verifici din minutul 45, pentru că timpul diferă de la cuptor la cuptor).
Lasă plăcinta să se răcească cel puțin o oră înainte să o tai și să o împarți cu cei dragi. Va fi chiar mai bună rece, a doua zi. Sau, dacă o vrei fierbinte, o poți pune pe farfurie lângă înghețată de vanilie.