În principiu, e bine să ții lucrurile pe o linie simplă. Inclusiv în bucătărie. Dar mi-e imposibil să rezist tentațiilor și să nu mă las purtată de val când mă trezesc cu prea multe idei și ingrediente în față. Pur și simplu … de data asta n-am putut rezista să oblig căpșunele, zmeura și un pumn de coacăze (negre de furie) să își calce pe suflet și să spargă casa unei tarte clasice. Adică să conviețuiască și să se iubească (doar pentru câteva ore cât a rezistat până să fie devorate) cu o cremă pistruiată cu vanilie și o coajă de tartă dulce. Într-un ménage à trois e loc de compromisuri și mi-am promis ca data viitoare să testez rezistența la avansuri a unor afine sau a unor piersici îmbăiate în sirop cu cardamon.
Până atunci să vă povestesc cum a început iubirea între cele trei: blat, cremă și toate fructele găsite în piață…
Pâte sucrée (adică the best dintre aluaturile de tartă pe care le știu eu), era evident cel mai potrivit să convingă o cremă și niște fructe să pice în păcat. Rețeta lui, pas cu pas e aici, așa că trec la lucrurile mai serioase. După ce aluatul s-a odihnit vreo 30 de minute în frigider, îl întinzi leneș pe masă și apoi îl așezi într-o tavă ( 23cm) , îl înțepi din loc în loc cu o fruculiță, îl învelești cu hârtie de copt și îl obligi să rămână acolo culcat cu niște greutăți. Pe scurt…te pregătești să îl coci în orb (că dragostea e oarbă) . Va suferi la 180C, cu greutăți pe el, vreo 20-25 minute, apoi alte 10 minute complet liber, cât să prindă culoare peste tot.
Între timp, poți să pui la cale ispită cremoasă. O cremă vanilată, umflată peste poate cu niște frișcă. 250ml lapte merg pe foc cu miezul de la o păstaie de vanilie și în același timp, într-un bol 2 gălbenușuri se împrietenesc cu 20g amidon și 50g zahăr. Când laptele e gata să iasă din oală, îl torni încet peste gălbenușuri, amesteci bine și întorci totul în oală și, mai apoi, pe foc. Fără să o scapi o clipă din ochi, amesteci constant crema până când se îngroașă.
O răstorni într-un bol, o acoperi (la peliculă) cu o folie de plastic și o lași să își revină după atâta efort. Când e rece poți să îi adaugi 200ml smântână pentru frișcă bătută. Amestecul ăsta înspumat se toarnă în coaja de tartă răcită și se lasă să se cunoască mai bine peste noapte.
Abia a doua zi se adaugă ispita colorată: 350-400g căpșune, 100g zmeură și un pumn de coacăze negre. Și … înainte să bănuiască amorul… le separi și le împarți în vreo 8-10 felii.
No Comments