Să faci lipii libaneze sau pita bread acasă e foarte simplu. Sunt niște pâinici ușor de făcut, care se umflă frumos în timpul coacerii și formează acel ”buzunar” la interior, pe care îl poți umple cu o mulțime de lucruri bune: de la o salată de crudități sau humus și verdețuri până la bucăți de carne pe grătar și un sos cu iaurt sau chiar un chili con carne. Are dl. Muntele o rețetă perfectă de chili AICI, dacă vrei să încerci.
În mod tradițional, aceste lipii sunt coapte în cuptor, dar se pot face la fel de bine și rapid și pe o tigaie foarte încinsă. În cuptor ai nevoie de o piatră specială pentru pizza, foarte bine încălzită și o temperatură mare (de la 250C în sus) ca să le poți coace perfect. Mie mi s-a părut un proces un pic mai complicat, așa că am încercat varianta în tigaie. Iar rezultatul a fost foarte bun.
Temperatura foarte mare este extrem de importantă. Pentru că acesta transformă apa din aluat în abur fierbinte, ceea ce duce la umflarea lipiilor și formarea buzunarului din interiorul lor. De aceea tigaia trebuie să fie foarte bine încinsă, pe foc mediu spre mare. Iar după ce ai pus aluatul în ea, trebuie să stai cu ochii pe el permanent, ca să observi exact momentul în care trebuie să îl întorci de pe o parte pe alta.
Pentru lipiile libaneze nu ai nevoie de mixer pentru frământare și nu trebuie să lucrezi prea mult pentru a pregăti aluatul. Mai degrabă trebuie să ai răbdare cu el să dospească în mai multe etape.
Lipii libaneze/ Pita Bread/ Lipii cu buzunar
Ingrediente (pentru 6 lipii):
- 250g făină + făină de lucru
- 5g sare
- 3g drojdie instant
- 160ml apă călduță
- 15ml ulei de măsline sau ulei de floarea soarelui
**Apa trebuie să fie suficient de caldă ca să activeze drojdia, dar nu fierbinte. E suficient să aibă în jur de 36C.
**Am folosit drojdie instant care nu are nevoie să fie dizolvată în apă înainte pentru a fi activată. Dacă folosești drojdie urcată normală, o poți dizolva în apa călduță și o lași să acționeze timp de 5 minute. Dacă folosești drojdie proaspătă, ai nevoie de 7,5g drojdie.
***Despre tipurile de drojdie, cum funcționează fiecare și cum le poți înlocui am scris AICI.
Mod de preparare:
Pune făina, sarea și drojdia într-un bol larg și amestecă bine. Adaugă apa călduță și uleiul și începe să amesteci. Folosește mai întâi o spatulă. Apoi, după ce toate ingredientele s-au adunat la un loc, frământă de câteva ori cu mâna pentru a încorpora perfect toată făina. Nu e nevoie să frămânți mai mult de atât. Unge aluatul cu puțin ulei de floarea soarelui și lasă-l în același bol. Acoperă cu un prosop și lasă-l să dospească timp de 1h și 30 minute, la temperatura camerei.
După timpul de dospire, scoate aluatul pe blatul presărat cu multă făină. Frământă-l de câteva ori cu palmele până când are o suprafață netedă. Împarte aluatul în 6 părți egale, folosind o racletă de metal (sau un cuțit) și un cântar de bucătărie. Fiecare bucată de aluat trebuie să aibă în jur de 73g. E important să ai bucăți egale pentru a obține lipii de aceeași dimensiune.
Ia fiecare bucată de aluat și formează din ea o bilă perfect rotundă. În total vei avea 6 bile de aluat. Presară deasupra lor puțină făină și lasă-le să dospească pe blat timp de 30 de minute.
După a doua etapă de dospire, întinde fiecare bilă de aluat într-un disc de 15-16cm diametru. Presară făină pe masa de lucru și pe sucitor pentru a evita ca aluatul să se lipească de ele. O lipie întinsă prea mult se va usca prea tare în timpul coacerii, iar o lipie întinsă prea puțin nu se va umfla ca să formeze ”buzunarul” interior.
Pune fiecare dintre discurile de aluat pe o suprafață presărată cu puțină făină și lasă-le așa timp de 15 minute.
Cum coci lipiile libaneze?
Încinge bine o tigaie cu fund dublu pe foc mediu spre mare. Pune prima lipie în tigaia încinsă. Așteaptă până când la suprafața ei se formează mici bule care încep să se umfle, dar nu mai mult de 20 de secunde. Întoarce lipia pe partea cealaltă. Așteaptă până când începe să se umfle. Dacă nu se umflă complet din primele 20 de secunde, mai întoarce lipia o dată pe partea cealaltă și vei observa cum se umflă complet, formând o bulă de aer la mijloc.
Mai lasă 15-20 de secunde apoi scoate lipia pe un prosop curat.
Procesul de coacere al lipiei ar trebui să dureze, în total, maxim 2-3 minute.
Repetă aceeași pași de coacere cu restul lipiilor.
Poți păstra lipiile acoperite de un prosop până în momentul în care le folosești.
Pe Instagram am postat și un video cu toți pașii rețetei și îl las aici ca să vezi cât de ușor se fac lipiile libaneze.