Să mănânci înghețată sandwich este, zic eu, de două ori mai bun decât să mănânci o înghețată simplă. E ca o prăjitură care în loc de cremă are un strat generos din înghețata care îți place cel mai mult. Iar straturile de blat pot fi simple, cu cacao, poate chiar și colorate dacă vrei să le faci o surpriză copiilor.
Prima idee pentru desertul ăsta a fost să fac un sandwich între biscuiți, dar mi-am amintit cât de mult mă supăr atunci când cumpăr înghețată sandwich din magazin și toată umplutura iese pur și simplu dintre biscuiți atunci când încerc să mușc.
Așa am ajuns la varianta cu blaturi care e mai ușor de mâncat și mai ușor de porționat. Partea cu glazura poate fi opțională, dar crede-mă că ciocolata aia cu bucățele de migdală coaptă face diferența. Și, evident, poți face înghețată sandwich cu orice aromă vrei tu.
Îți las aici link-urile către preferatele mele de pe blog:
Înghețată cu nuci coapte și caramel
Înghețată cu vanilie și ciocolată
Înghețată sandwich cu mango și ciocolată
Ingrediente (pentru 8 bucăți) :
Blat cu cacao
- 4 ouă
- 150g zahăr
- 25ml lapte
- 25g unt topit
- 35ml ulei de floarea soarelui
- 110g făină
- 20g cacao
- ½ linguriță bicarbonat de sodiu
- ½ linguriță praf de copt
Înghețată cu mango
- 250ml smântână lichidă pentru frișcă (32% grăsime), rece
- 200g lapte condensat îndulcit, la temperatura camerei
- 150g cuburi mango congelate
- 1 pliculeț zahăr vanilat Bourbon
- 20ml zeamă lămâie
Crustă cu ciocolată și migdale
- 500g ciocolată neagră (70% cacao)
- 20ml ulei de cocos
- 100g migdale coapte, tocate mărunt
Mod de preparare:
Ziua I
Pentru blat mixează ouăle întregi și zahărul la viteză medie, până când se spumează. Cu mixerul pornit adaugă în amestecul cu ou, laptele, uleiul de floarea soarelui și untul topit și răcorit.
Cerne într-un bol făina, cacaua, praful de copt și bicarbonatul.
Adaugă ingredientele uscate peste amestecul din bolul mixerului și încorporează-le cu o spatulă sau un tel până când ai un amestec de blat omogen.
Toarnă totul într-o tavă 25x35cm, tapetată cu hârtie de copt pe bază și pe laterale. Eu nu am avut o tavă atât de mare, dar m-am folosit de un cadru din metal ajustabil, pe care l-am reglat la dimensiunile potrivite și l-am pus în tava mare de cuptor.
Coace blatul în cuptorul preîncălzit la 180C, timp de aproximativ 12 minute. Eu am folosit funcția convecție, căldură sus și jos, și am pus tava la mijlocul cuptorului.
Blatul e gata dacă este ușor elastic atunci când apeși cu degetul pe el, iar o scobitoare înfiptă în el iese curată.
Scoate blatul și lasă-l să răcească în tavă.
După ce blatul s-a răcit, vei tăia din el două pătrate de 20x20cm, potrivite pentru tava în care urmează să asamblezi sandvișurile cu înghețată.
Și această tavă trebuie tapetată cu hârtie de copt pe bază și pe laterale, astfel încât să îți fie mai ușor să scoți din ea prăjitura întărită după ce stă la congelator.
Lasă tava și blaturile deoparte și pregătește înghețata.
Înghețată cu mango
Pune cuburile de mango congelate într-o crăticioară, adaugă peste ele zahărul vanilat Bourbon și zeama de lămâie. Pune totul pe foc mediu și lasă amestecul să se încălzească și cuburile de mango să se înmoaie.
Dacă folosești mango proaspăt, nu mai e nevoie de acest pas, pe foc.
Pune tot amestecul din crăticioară într-un blender sau robot și pasează până când obții un piure fin.
Mixează smântâna pentru frișcă rece până când obții o frișcă moale. Adaugă în ea laptele condensat îndulcit și încorporează-l tot cu mixerul. Apoi adaugă și piureul de mango pregătit mai devreme și încorporează-l și pe el.
ASAMBLARE
Pune unul din pătratele de blat la baza tăvii 20x20cm pregătită cu hârtie de copt. Toarnă deasupra lui înghețata cu mango și acoperă cu al doilea blat.
Pune tava la rece, în congelator, peste noapte.
Ziua II
Scoate tava din congelator și scoate prăjitura congelată din tavă. Taie și nivelează marginile ei cu un cuțit zimțat (cum e cel pentru pâine). Apoi porționează în bucăți mai mici. Eu am tăiat obținut 8 dreptunghiuri.
Pune sandwich-urile cu înghețată formate din nou la congelator timp de cel puțin 30 de minute, cât timp pregătești glazura cu ciocolată și migdale.
Glazură cu ciocolată și migdale
Pune ciocolata mărunțită și uleiul de cocos într-un bol termorezistent și topește-le împreună la bain-marie.
Ia bolul de pe aburi și adaugă în amestecul de ciocolată migdalele coapte mărunțite. Amestecă bine.
GLAZURARE
Pregătește o tavă care poate intra apoi în congelator. Învelește-o cu folie alimentară de plastic și pune-o deoparte.
Scoate sandwich-urile cu înghețată din congelator și înmoaie-le pe rând în glazura cu ciocolată. Te poți ajuta de o furculiță și încearcă să scurgi cât mai mult din ciocolata în exces de pe ele. Așează sandwich-urile glazurate pe tava pregătită mai devreme cu folie alimentară. Pentru că ele sunt foarte reci, ar trebui ca ciocolata să se întărească imediat la suprafața lor.
Pune tava cu sandwich-uri din nou la congelator pentru 1h înainte să le mănânci.
Se pot păstra într-un recipient cu capac, în congelator, până la o lună.
Îți las aici și un video cu o parte din pașii rețetei: