Înghețată cu pepene galben, trasă în ciocolată albă, e visul meu de a face acasă o înghețată cum găsești să cumperi din magazin și la care ador să simt cum se rupe stratul de ciocolată de la exterior ca să ajung la miezul moale. Ar fi fost foarte bună doar în varianta asta, dar am vrut să îi adaug două mici artificii care să pună în valoare și pepenele galben, și ciocolata albă. Am folosit pentru decor boabe de zmeură congelată și arahide coapte cu piper. Și vreau să mă crezi că e o alăturare perfectă.
Un singur secret ar mai fi, ca să poți scoate și tu înghețate pe băț așa frumoase: formele sau matrițele din silicon pentru înghețată. Am încercat rețeta asta și cu niște forme din plastic dur și a fost greu să scot înghețatele întregi. În schimb, din matrița de silicon se pot extrage foarte ușor și își păstrează forma. Ca să te asiguri că rămâne perfect dreaptă, așează matrița pe o tavă de metal atunci când o pui la congelator.
Înghețată cu pepene galben, ciocolată albă și zmeură
Ingrediente (pentru 6 înghețate)
- 200ml +15ml smântână lichidă pentru frișcă (32% grăsime)
- 160g lapte condensat
- 1 linguriță extract de vanilie
- 200g pepene galben
- 100g zmeură congelată
- 50g arahide coapte cu piper
- 400g ciocolată albă
Mod de preparare:
Pentru baza de înghețată, pune laptele condensat și extractul de vanilie în bolul unui mixer static și mixează cu telul până când omogenizezi. Toarnă 200 ml smântână lichidă pentru frișcă foarte rece și mixează la viteză medie, timp de 8-10 minute. La final trebuie să obții un amestec ca o frișcă moale.
Blendează 150g pepene galben cu 15 ml smântână lichidă pentru frișcă. Restul de 50g de pepene galben, taie-l în cubulețe mici și pune deoparte.
Toarnă piureul în baza de înghețată și încorporează cu ajutorul unei spatule din silicon.
Acest amestec îl torni apoi în forme/ matrițe de silicon pentru înghețată pe băț. Umple formele până la jumătate, presară în fiecare formă cubulețe de pepene galben, tăiate mai devreme, apoi completează cu amestecul de înghețată până când forma se umple complet.
***Eu am folosit forme de 9x5x2cm. Dar poți folosi orice alte dimensiuni. E important însă să folosești matrițele din silicon pentru a putea scoate mai ușor înghețatele din ele.
***Dacă nu ai matrițe/ forme din silicon, poți pune înghețata într-un recipient de metal/ sticlă/ plastic la congelator. Va fi la fel de bună să scoți din ea cupe și să o mănânci în cornete.
Înghețatele trebuie să stea peste noapte la congelator.


A DOUA ZI
Zdrobește într-o pungă zmeura congelată cu ajutorul unui sucitor, astfel încât să obții bobițe de zmeură desfăcute.
Toacă mărunt arahidele coapte cu piper. Dacă nu ai găsit varianta asta în supermarket, presară puțin piper negru măcinat peste arahide coapte obișnuite. Ai grijă, însă, să alegi varianta fără sare.
Topește 400g ciocolată albă la bain-marie și lasă deoparte să se răcorească puțin. Toarnă într-un pahar înalt în care să poți înmuia înghețatele pe băț.
Scoate înghețatele din forma de silicon. Lucrează pe rând, cu fiecare înghețată în parte și păstrează-le pe restul la congelator până treci la următoarea.
Înmoaie fiecare înghețată în ciocolata albă topită, apoi tăvelește prin bobițele de zmeură congelată și prin arahidele tocate. Trebuie să lucrezi repede pentru că ciocolata albă se va întări rapid peste înghețata rece.
Așează înghețatele pe o tavă și pune-le înapoi la congelator până când le mănânci.