O cupă de înghețată așezată într-un cornet, pălăria de soare, un șezlong și tălpile pe nisip. Așa mi-aș începe diminețile de vară. Cum nu se poate asta mereu, iau bucăți din vis și le împlinesc pe rând. Din când în când îmi pun câte o cupă de înghețată lângă cafea și numesc asta răsfăț de vacanță la mine acasă.
Înghețata asta cu nuci și caramel merge de minune cu cafeaua, dacă ești printre fanii combinației de rece și fierbinte. Dar e foarte bună și lângă o bucată de brownie, un cobbler sau exact așa simplă, mâncată direct din recipientul în care a stat la congelator.
Combinația de caramel și nuci e una în care am încredere 100%, iar dacă îți place caramelul sărat poți adăuga sare și în rețetă, dar și câteva cristale de sare deasupra înghețatei înainte să o pui la congelator.
Nu cred că trebuie să spun mai multe ca să te conving să o încerci. E o rețetă foarte simplă, fără mașină de înghețată, așa cum am mai încercat până acum, la înghețata de vanilie cu ciocolată sau la cea de pepene galben.
Înghețată cu nuci coapte și caramel
Ingrediente:
Pentru sosul caramel
- 150g zahăr
- 70g unt (82% grăsime)
- 100ml smântână lichidă pentru frișcă (32% grăsime)
- opțional, dacă vrei să faci un caramel sărat: 1g sare
Pentru înghețată
- 400g lapte condensat îndulcit, la temperatura camerei
- 500ml smântână lichidă pentru frișcă (32% grăsime) rece
- 50g nuci coapte
- 100g sos caramel (pregătit din ingredientele de mai sus)


Mod de pregătire:
Începe cu sosul caramel. Pune zahărul într-o crăticioară. Adaugă apă cât să îl acopere 1mm la suprafață. De ce adaug apă când fac caramel, am scris AICI.
Pune și untul tăiat cubulețe în crăticioară și așează totul pe foc mediu. Lasă ca untul să se topească și zahărul să se dizolve în apă. Procesul de caramelizare va dura un pic mai mult prin adăugarea untului de la început, dar aroma caramelului va fi mai intensă.
După ce tot amestecul începe să se caramelizeze, ia crăticioara de pe foc și adaugă smântâna lichidă. Ai grijă pentru că tot amestecul va bolborosi violent. După ce s-a liniștit pune-l înapoi pe foc mic și așteaptă să se dizolve tot caramelul întărit și să se formeze un sos.
Dacă vrei să faci caramel sărat, acum e momentul să adaugi și sarea și să amesteci bine.
Ia crăticioara de pe foc și lasă sosul de caramel să se răcească bine de tot.
Cântărește 100g din el, cât ai nevoie pentru înghețată. Ceea ce rămâne poate fi păstrat într-un borcan la frigider pentru alte deserturi.
Pregătește acum și amestecul pentru înghețată.
Bate smântâna lichidă până când obții o frișcă moale.
Într-un bol amestecă laptele condensat îndulcit cu sosul caramel până când se omogenizează. Încorporează acum frișcă bătută.
Adaugă în amestec și nucile coapte, tocate în bucăți mici.
Toarnă totul într-o tavă de metal sau ceramică , picură din loc în loc niște sos caramel și pune la congelator pentru cel puțin 6 ore sau, cel mai bine, peste noapte.
Mănâncă înghețata în cornete trase în ciocolată, cu extra sos de caramel dacă îți dorești.