Știi momentul ăla când ai găsit un film bun și vrei doar să te așezi comod și, cu ochii în ecran, să ronțăi ceva? Și să nu fie popcorn, chipsuri sau alune. Dar să fie sățios și să meargă și cu bere, și cu vin, că poate în aceeași casă nu împărțiți și aceleași preferințe pentru băutură. Așa mi-au venit în minte grisinele astea.
Nu sunt sigură că e corect să le spun chiar așa. Fiindcă nu seamănă nici cu sticks-urile subțiri și sărate de la magazin și nici cu grissini italiene, care-s mult mai groase și sunt făcute dintr-un aluat asemănător cu cel de pizza sau pâine. Nu le-aș zice nici sărățele fiindcă n-au nimic din gustul celor cu chimen pe care le știu din copilărie. Așa că rămân grisine. Sunt inspirate de Julie Jones pe care o urmăresc de o vreme pe Instagram și care îmi place mult pentru delicatețea aluaturilor și decorurilor pe care le face.
Grisine cu semințe
Ingrediente:
- 140g făină albă + extra pentru blatul de lucru
- ½ linguriță sare fină
- 20g griș
- 100g unt moale (lăsat să se înmoaie la temperatura camerei timp de 30-40minute)
- 25g cașcaval ras
- 4g drojdie uscată
- 100ml lapte
+
- sare și mix de semințe pentru copt
Mod de preparare:
Pune făina împreună cu sarea, drojdia, cașcavalul ras și grișul în bolul unui mixer static. Taie untul în bucățele și adaugă-l și pe el peste restul ingredientelor. Încălzește puțin laptele.
*** Nu trebuie să fie fierbinte pentru că îți va distruge drojdia. E suficient să fie călduț, un pic mai cald decât la temperatura camerei.
Toarnă și laptele în bolul de la mixer și începe să frămânți cu cârligul pentru aluat. Lasă mixerul să își facă treaba, la viteză medie, timp de vreo 10 minute. Apoi desprinde aluatul de pe pereții vasului cu o racletă din plastic, așează-l într-un bol curat, acoperă cu folie alimentară de plastic și lasă-l la dospit. Vreo oră.
După toată etapa asta pornește cuptorul la 180C.
Între timp, scoate aluatul (va fi moale și ușor lipicios) pe blatul tapetat cu făină. Împarte-l în două bucăți egale și întinde din fiecare câte o foaie dreptunghiulară (20x30cm), nu prea subțire.
***Dacă foaia e prea subțire grisinele se vor arde ușor în cuptor. E suficient să aibă 2-3mm grosime.
Nivelează foaia de aluat pe margini. Presară deasupra ei sare și mix de semițe (eu am avut un amestec de semințe de susan, in, floarea soarelui și dovleac). Presează ușor cu sucitorul ca să se prindă semințele de aluat.
Cu o rolă pentru pizza taie fâșii (7-8mm lățime) din foaia de aluat (pe lățimea ei) și așează-le într-o tavă, pe hârtie de copt.
***Sunt frumoase lungi și subțiri, adică niște fâșii de 20cm lungime și 7-8mm lățime, dar dacă nu reușești să le muți de pe blat în tavă fără să le rupi, le poți face mai mici.
În cuptorul meu au stat 10-11 min, la 180C, până când au devenit rumene la bază și s-au umflat puțin.
Jumătate le-am mâncat ferbinți, imediat ce le-am scos din cuptor. Iar pe restul le-am păstrat pentru filmul din seara asta. 🙂
Le voi încerca cât de curând.
Îți mulțumesc pentru rețete, sunt pe gustul familiei noastre.
Tortul cu unt de arahide și mascarpone a fost senzația mesei de Crăciun.
O singură observație, dacă se poate numi așa, am: cu ce am putea înlocui folia de plastic pe care o folosim prea des, după părerea mea? Mă gândesc să încercăm cu toții să fim cât mai consistenți de impactul pe care îl are asupra mediului fiecare plastic pe care noi îl folosim cu așa mare ușurință în casă.
Se poate folosi un propop de bucătărie umezit, oare?
Mă bucur tare mult că ai găsit inspirație pe Ciocolată și Vanilie. Și mă bucur că v-a plăcut tortul cu unt de arahide.
Cât despre folia cu care acoperi bolul, în cazul de față o poți înlocui fără probleme cu un prosop de bucătărie. Nu trebuie să fie umezit, ci așezat cât mai strâns deasupra bolului. 🙂
https://drive.google.com/open?id=0ByzbZ46cCKztdVBtbjh5eGVFTE5YbFVrX2hlak1lVFhUZE5R
multumesc : )
Cu drag. Mă bucur că ți-au plăcut. 🙂
Multumesc mult pentru retete!
Am facut pana acum painea, negresa si ieri grisinele. Cred ca retetele de pe site-ul tau sunt printre putinele publicate care imi ies si inca foarte bine.
Multumesc si spor !
Mulțumesc și eu. 🙂 Mă bucur că ai găsit inspirație pe Ciocolată și Vanilie și că îți plac rețetele mele.
Multumesc mult pentru reteta, grisinele merg perfect cu un film 🙂
Mă bucur că ți-au plăcut. 🙂
Excelente grisinele! Dau dependență. Le-am făcut aseara tarziu și deja nu mai sunt. Noua ni s-au părut usor nesărate, așa ca la tava nr 2 am mai pus putina sare pe deasupra.
Sunt deja la a treia rețeta de pe site și toate au ieșit foarte bine. Rețele sunt date in detaliu și totul e făcut cu mare atenție, ca sa nu mai zic de poze 🙂 Felicitări!
Mă bucur că v-au plăcut grisinele și că le-ai ajustat cu mai multă sare. Sincer, și noi le punem mai multă sare uneori. Am păstrat totuși rețeta la gramajul care ar putea să fie potrivit și pentru cei care nu mănâncă foarte sărat.
La fel de tare mă bucur că încerci rețetele și că ai găsit inspirație aici. 🙂