Nu e nimic mai frumos decât să vezi copii curioși despre ceea ce se întâmplă în farfuria lor, despre ingrediente și despre locul de unde vin ele. Sau copii mofturoși care ajung să mănânce și ultima felie de roșie sau ardei gras doar pentru că se bucură că fac o salată cu mânuțele lor.
Experiența mea cu copiii a durat un pic mai mult de o jumătate de an și e una din cele extrem de bune care m-au încărcat pozitiv pentru mult timp și mi-au arătat că puțină răbadre cu cei mici poate avea efecte neașteptate. Am lucrat cu pitici de grădiniță și școală primară în Ateliere de Gătit, în After School-ul unei grădinițe. Ne vedeam lunea, după 18, și ne jucam cu ingrediente. Ne jucam, pentru că ar fi mult spus găteam, dar din joaca asta copiii plecau fericiți și cu câteva plăceri culinare în plus.
Am făcut împreună cu ei pizza, brioșe, bomboane, clătite, gogoși. Am făcut până și un tort de Ziua Copilului. Le-am făcut împreună, cu 10-14 mânuțe frământând deodată, amestecând sau tăvălind prin ciocolată. Și nu îmi aduc aminte să se fi plâns vreunul dintre ei. Iar pentru mine orele alea au fost semnul că cei mici sunt pasionați de ceea ce se întâmplă în bucătărie, unde pare să fie tărâmul mamelor și al adulților și unde puțini sunt lăsați să pună mâna. Copiii trebuie doar să găsească înțelegere și răbdare de la cei mari și implicare din partea celor care ar putea să le pună în mințile lor mici idei bune despre ce e gustos și sănătos.
Piticii cu care am lucrat au descoperit condimente, au învățat să respecte mâncarea, de unde vine ea, să nu o risipească și să se bucure de gust. Ne-am oprit nu pentru că micuții ar fi renunțat, ci pentru grădinița (ca orice business) a avut suișuri și coborâșuri și până la urmă s-a închis. Și încă îmi e dor de după-amiezele de luni cu copii, de mâinile lor întinse toate deodată către același bol, de întrebările lor spuse în cor.
Food Revolution Day is everyday. Cook it, Share it, Live it.
Mi-am adus aminte de ei acum nu fără motiv. Urmează Food Revolution Day, iar anul ăsta mai mult decât în alți ani, este vorba despre copii și educarea gusturilor lor. Practic, ideea lui Jamie Oliver de a introduce educația alimentară și gătitul ca disciplină obligatorie în școli a făcut un pas mic în fața. Pentru început, din martie, ȋn zilele “Școala Altfel” s-a lansat primul program de educaţie alimentară practică și ȋn şcolile de stat de la noi- “ȘCOALA DE NUTRIȚIE ȘI STIL DE VIAȚĂ SĂNĂTOS”, ȋn parteneriat cu Food Revolution Romania.
E un program dedicat copiilor între 6 și 12 ani, prin care aceștia învăţă principii de bază pentru o alimentaţie sănătoasă, pentru a deprinde gustul legumelor și fructelor proaspete și a afla informaţii despre locul de unde vin acestea, pentru a deprinde obiceiuri sănătoase de gătit acasă, ȋn familie şi a ȋnvăţa să-şi pregătească singuri micul dejun sau pacheţelul pentru şcoală.
Punctul culminant va fi pe 19 mai, când în lume, în școli, acasă, ȋn familie sau cu prietenii, va fi marcată Food Revolution Day. Dar dincolo de ea (ca o dată fixă în calendar) ar fi mult mai bun și constructiv să o sărbătorim în fiecare zi. Și în fiecare zi să încercăm să le explicăm copiilor din jurul nostru ( ai noștri sau ai altora) că mâncarea merită mai multă atenție.
Food Revolution Day la Grădina Verona
Sâmbătă şi duminică, 20-21 mai, la Grădina Verona din București ambasadori ai Food Revolution Day, copii, părinți, profesori, bloggeri, bucătari și voluntari Food Revolution vor găti împreună și vor vorbi despre Risipa alimentară și Junk Food. Vor fi concursuri și ateliere tematice.
Dar, mai important decât atât, fie că mergeți sau nu acolo, singuri sau cu copii, e să vă gândiți pentru un moment cum ați putea schimba în bine lumea culinară a celor mici.
No Comments