Fudge e un dulce foarte dulce. Îți spun asta de la început ca să nu avem reclamații la final. Fudge e pentru cei care nu numără calorii și care iubesc caramelele moi cu lapte. Pentru că fudge are gustul ăla de lapte, unt, zahăr aproape caramelizat și consistența asemănătoare cu cea a ciocolatei de casă.
Secretul pentru un fudge bun stă în cele trei ingrediente de bază: zahăr, smântână lichidă, unt și temperatura acestui amestec. Textura acestuia vine din cristalele de zahăr care se formează în timpul procesului de topire și apoi de răcire a zahărului.
Esențiale pentru fudge
1.Termometru de zahăr. Fudge-ul are nevoie de temperaturi precise ca să ajungă la textura potrivită. Așa că termometrul este esențial. Sunt multe modele în magazine sau online și nu sunt costisitoare. Vei folosi termometrul ăsta mult timp și la mai multe preparate decât crezi, așa că merită să îl cumperi.
2. O oală încăpătoare, cu pereți dubli. Este importantă pentru a te asigura că se încălzește egal pe toată suprafața, iar amestecul din ea are loc să se umfle în timpul fierberii.
Cei mai importanți pași
În prima etapă nu e nevoie să amesteci deloc. Pui toate ingredinetele în oală, lași amestecul să ajungă la punctul de fierbere, pui termometrul în el și aștepți să atingă temperatura potrivită. Adică 116 C . Odată ce a ajuns la acest punct, oprești focul și lași totul deoparte până când termometrul arată în jur de 110C.
De aici înainte, însă, trebuie să ai brațe ferme și putere în ele, fiindcă urmează etapa în care e nevoie să amesteci bine. Cu o lingură de lemn începe să învârți în acest amestec. Viguros și fără oprire până când fudge-ul își pierde luciul și începe să se lege tot mai tare. Ar trebui să ajungă în jurul temperaturii de 60C.
Apoi torni totul într-o tavă și ai răbdare ca fudge-ul să se întărească la temperatura camerei.
În rețeta de aici am aromatizat amestecul cu puțin cardamon, dar îl poți lăsa simplu și îi poți adăuga la final, înainte să îl torni în tavă, nuci sau fructe confiate.
Fudge cu cardamon
Ingrediente:
- 5 păstăi de cardamon
- 450g zahăr tos
- 400g smântână lichidă pentru frișcă (minim 32% grăsime)
- 50g unt (82% grăsime)
Pentru decor:
- fistic copt mărunțit
- zmeură liofilizată (opțional)
Mod de preparare:
Sparge păstăile de cardamon și scoate din ele semințele. Zdrobește-le apoi într-un mojar, până când obții o pudră cât mai fină.
Pregătește o tavă 20x20cm pe care să o acoperi cu hârtie de copt pe bază și pereți.
Într-o oală încăpătoare cu pereți dubli pune zahărul, smântâna lichidă, untul și pudra de cardamon. Pune oala pe foc mic spre mediu și lasă să se încălzească ușor până când untul s-a topit și zahărul s-a dizolvat.
De acum poți crește intensitatea focului. Așează în oală și un termometru pentru zahăr și lasă amestecul să fiarbă, amestecând din când în când, până când lichidul ajunge la 116C.
E foarte important să atingă temperatura, altfel fudge-ul nu se va întări când se răcește.
Când amestecul a atins temperatura, ia oala de pe foc și lasă totul deoparte timp de 5-7 minute până când temperatura scade la 110C.
Lasă termometrul în oală și începe să amesteci în compoziție cu o lingură de lemn. E nevoie de mișcări rapide și viguroase. Și de ceva răbdare. Va trebui să învârți în amestec până când temperatura scade la 60C.
Fudge-ul va trebui să ajungă să aibă o consistență densă și să nu mai fie lucios. Poți să îndepărtezi termometrul și să mai amesteci încă 2-3 minute.
Toarnă amestecul în tava pregătită și presară imediat deasupra lui fisticul mărunțit și zmeura liofilizată (dacă o folosești).
Lasă-l să se întărească la temperatura camerei, peste noapte. Nu e nevoie să îl pui în frigider.
A doua zi, porționează-l în pătrățele. Păstrează-l într-o cutie sau recipient închis etanș, la temperatura camerei.
Buna 🙂,
nu pot folosi un termometru normal de bucatarie? Adica acelasi pe care il folosesc la carne?