Fericirea e când te trezești în doi într-o dimineață rece, când pleci în miez de noapte la Brașov făra un scop anume; când bei vin într-o miercuri seara făra să îți pese că mâine te trezești în zori; când primești fotografii cu trandafirii din toate florăriile din cartier; când te ia de mână și te plimbă prin oraș doar pentru ca îi place că prinzi culoare în obraji de la ger; când îți spune că ești frumoasă și după ce ai plâns.
Fericirea mea se vede în sclipirea din ochi. Fericirea mea e când zâmbesc fără motiv precis și poate veni amestecată între vise și realitate.
Fericirea mea se măsoară în toate astea și ceva în plus. Momentul când după multe luni de rătăcire am pornit cuptorul și am spus: “Gata! Azi gătesc!” Fericirea mea se simte în bolul cu făină și unt în care îmi frământ degetele ca să fac aluat, în mirosul de ciocolată topită și în cana de cafea de pe pervaz.
Fericirea mea se măsoară în tarte, pentru că odată cu ele m-am reîntors în bucuriile zilnice născute în cuptorul încins.

Tartă cu ciocolată și cafea
Ingrediente (pentru 8-10 porții/1 tartă cu diametrul 23cm/ 2 tarte 18cm)
Pentru blat
- 125g făină
- 65g amidon
- 50g zahăr
- un praf de sare
- 1 linguriță cafea instant
- 140g unt rece taiat cubulete
- 1 ou
- 1 linguriță extract de vanilie
Pentru cremă
- 240ml smântână pentru frișcă (30% grasime)
- 120ml lapte
- 1 linguriță cafea instant
- 1 linguriță extract de vanilie
- 1 praf de sare
- 280g ciocolată amăruie
- 1 ou
Pentru decor – ganache de caramel sărat
- 75g zahăr
- 35g unt
- 1/2 linguriță sare
- 200ml smântână lichidă pentru frișcă (32% grăsime)
- 150g ciocolată albă
Mod de preparare:
Pentru blat:
Amestecă făina cu amidonul, cafeaua instant și zahărul. Adaugă untul tăiat cubulețe și frământă-l cu degetele până când amestecul are aspect nisipos. Adaugă și oul, și extractul de vanilie și amestecă până când aluatul începe să prindă formă. Scoate-l pe masă și frământă-l de cateva ori cu podul palmei. Acoperă-l în folie alimentară și pune-l la rece timp de 30 de minute.
Între timp, preîncălzește cuptorul la 180C.
Întinde aluatul într-o foaie subțire, așează-l într-o tavă de tartă cu diametrul 23cm (sau în două tăvi de 18cm) și pune-l la congelator timp de 10 minute. Apoi, coace-l în orb timp de 15 minute și alte 5 minute fară greutăți.
Pentru cremă:
Pune smântâna, laptele, cafeaua instant, vanilia și un praf de sare pe foc, până aproape să dea în clocot. Oprește focul, adaugă ciocolata ruptă bucăți și lasă așa timp de 2-3 minute. Amestecă bine până cand se topește ciocolata. (dacă vrei poți să adaugi 10-15ml lichior de cafea)
Într-un bol, bate oul și toarnă încet peste el 60ml din amestecul fierbinte cu ciocolată. Apoi, toarnă ce ai în bol în oală și amestecă bine cu un tel rotund.
Toarnă crema în coaja de tartă coaptă (sau împarte între cele două coji de tartă dacă ai folosit tăvi mai mici) și pune din nou la cuptor timp de 25 minute.
Scoate și lasă sa se răcească.
Pentru decor:
Cu o seară înainte să decorezi tarta, pregătește ganache-ul de caramel sărat.
Pune zahărul cu apă cât să îl acopere într-o crăticioară. Adaugă sarea și untul și pune pe foc mediu. Lasă să fiarbă și să înceapă să se caramelizeze. Când ajunge la o culoare brun deschis, ia crăticioara de pe foc și toarnă peste amestec smântâna lichidă. Va avea o reacție puternică și va bolborosi. Lasă să se liniștească și pune crăticioara înapoi pe foc. Lasă totul să fiarbă 1-2 minute.
Toarnă amestecul fierbinte peste ciocolata alba tocată bucăți.
Lasă totul nemișcat 2 minute, apoi blendează pentru omogenizare. Acoperă cu folie și pune la rece după ce se răcorește. E bine ca amestecul să stea măcar 6-8 ore la frigider înainte să îl folosești.
Când ești gata să decorezi mixează ganache-ul până când devine o spumă.
Decorează tarta cu ganache de caramel sărat poșat cu duiuri de dimensiuni diferite. poți folosi și bomboane de decor, bucățele de ciocolată sau bezele.
My inspiration: Pie it Forwrad, Gesine Bullock – Prado