Uitasem de bucuria de a găti în pijama, desculță, cu sunetul cuptorului în fundal. Mi se întîmplă mai rar, dar e atât de plăcut atunci când pot să îmi pun șorțul peste tricoul ăla comod.
Uitasem de bucuria de a dansa în șosete, pe o melodie oarecare, ochi în ochi cu cineva drag. Dar și atunci când se întâmplă, se lasă cu mult râs și figuri învățate din videoclipuri.
Uitasem de ce îmi place uneori iarna: pentru bucuria de a curăța portocale și a le lăsa cojile parfumate pe caloriferul fierbinte, cât să arunce o dâră de aromă în jur. Când mă îndur să le las în coajă, le pun în sirop fierbinte și le las la confiat, pentru ca mai târziu să acopăr cu ele torturi și tarte.
Felii de portocală, lămâie și kumquat confiate
- 1 portocală
- 1 lămâie mică
- 1 -2 fructe kumquat
- 300g zahăr
- 250ml apă
Spală bine fructele sub jet de apă caldă. Taie-le în felii de 2-3mm grosime. Pune-le la fiert, la foc mic, în suficientă apă cât să le acopere. Lasă-le să fiarbă 2-3 minute după ce apa dă în clocot. Ia de pe foc, scurge apa fierbinte și pune apă rece peste feliile de citrice, cât să le acopere.
Pune din nou la fiert și repetă operațiunea de două ori. Scoate, la final, feliile de citrice fierte în apă cu gheață și lasă-le pentru 30 de secunde. Pune-le la scurs într-o sită.
Între timp, pune pe foc mare zahărul cu 250ml apă. Când zahărul se dizolvă adaugă în oală feliile de citrice și lasă totul să fiarbă până când siropul atinge 110C.
Lasă feliile de fructe în sirop timp de 24 de ore. Apoi scoate-le, scurge-le și așeaza-le pe un gratar cel puțin 12 ore.
Din momentul ăsta le poți folosi pentru decoruri sau pentru a le adăuga în rețete. Le poți păstra într-un recipient închis etanș la temperatura camerei sau la frigider.
Eu le-aș folosi ca decor pentru Tarte cu panna cotta cu cocos şi cremă mascarpone cu lămâie.
No Comments