Până să ajungă aici, pe blog, multe rețete trec prin mâna mea mai mult decât o dată. Chiar dacă îmi place foarte tare combinația de arome pe care am găsit-o, se întâmplă să fiu nemulțumită de felul în care arată prăjitura la final. Și atunci o iau de la capăt. Cu checul ăsta așa a fost. N-a fost din prima ce visam eu să fie. Fiindcă în experimentul inițial m-am încăpățânat să las perele fără miezul cu semințe, și prin urmare nu și-au păstrat forma atunci când le-am feliat. Și nu m-am lăsat până când n-am obținut felia perfectă. Pentru că despre checul ăsta nu e mare lucru de spus de unul singur. Nu e nici vreo rețetă complicată și nici vreo descoperire uriașă. Perele merg bine cu ciocolata, scorțișoara și anasonul, așa că am mers la sigur prin alăturarea lor. Checul ăsta simplu merge mai degrabă cu lapte decât pe vreo masă festivă. Dar felia…. Felia aia perfectă, în care se vede o secțiune de pară ca o perdea prin care trece lumina, face checul ăsta apetisant și divin.
Chec cu pere poșate și sos de ciocolată cu lapte
Ingrediente:
Pentru perele poșate
- 3 pere medii
- 50g zahăr
- 1 băț scorțișoară
- 1 steluță de anason
- + 1 lingură făină și 1 lingură cacao
Pentru chec
- 200g făină
- 160g zahăr brun
- 35g cacao
- ½ linguriță bicarbonat
- 1 linguriță scorțișoară măcinată
- 1 linguriță praf de copt
- 1 ou
- 240ml lapte bătut
- 120ml ulei vegetal (de floarea soarelui sau rapiță)
Pentru sosul de ciocolată
- 100g ciocolată cu lapte
- 100ml smântână lichidă pentru frișcă (32% grăsime) + niște nuci/ alune de pădure/ fistic
Mod de peparare:
Cum spuneam, e unul dintre cele mai ușor de făcut checuri pe care le știu. Metoda e foarte simplă. Ingredientele uscate se amestecă într-un bol, apoi se toarnă peste ele ingredientele umede și se amestecă. Atât. Și iese o minune de chec: dens, moale, ușor umed, care ascunde la mijloc câteva pere parfumate.
Pentru perele astea mai ai de făcut un pas în plus. Trebuie să le fierbi puțin înainte să le pui în aluatul pentru chec.
3 pere medii sunt suficiente. Nu trebuie să fie foarte mari pentru că vor ieși prea mult la suprafața checului. Nici prea mici nu-s bune, că s-ar putea să fie ascunse de blatul de chec care se va umfla la copt. Dacă vrei să le alegi potrivite, te uiți bine la tava în care vei coace checul și cauți pere aproape de înălțimea ei. Eu am avut o tavă de 12x25cm și adâncă de 6cm.
Curăță perele de coajă, dar păstrează-le codița intactă. Așează-le într-o crăticioară, toarnă peste ele 500ml apă, zahărul tos, bățul de scorțișoară și steluța de anason. Pune-el la fiert timp de 10-15 minute, până când perele pot fi străpunse ușor cu o furuliță, fără să fie foarte moi. Ia-le de pe foc și scoate-le pe o farfurie să se răcorească.
Între timp, pregătește checul. Amestecă făina, zahărul brun, cacaua, praful de copt, bicarbonatul și scorțișoara într-un bol larg. Într-un alt bol, amestecă bine oul cu uleiul și laptele bătut, iar apoi toarnă-le peste ingredientele uscate. Omogenizează bine până când obții un amestec dens, pe care îl torni în tava de chec tapetată cu hârtie de copt.
Perele de mai devreme le ștergi bine de urmele de sirop rămase și le tăvălești printr-un amestec făcut dintr-o lingură de făină cu o lingură de cacao. Acum înfige perele cu grijă în aluatul din tavă.
Pune totul la cuptor, la 180C, timp de 50-55 minute sau până când o scobitoare înfiptă în chec iese curată.
Lasă checul să se răcorească în tavă, iar apoi scoate-l și așează-l pe un platou să se răcească de tot. După ce s-a răcit poți pregăti sosul cu ciocolată cu lapte. Ce-i drept, checul merge și fără el, dar e minunat să se strecoare prin blatul moale și cu bucățile de pere.
Toacă ciocolata cu lapte în bucăți mici și încălzește smântâna lichidă până aproape ajunge la punctul de fierbere. Toarnă smântâna peste ciocolată și lasă așa timp de câteva minute. Apoi prin mișcări circulare, pornind din mijloc, încorporează smântâna în ciocolată. Toarnă sosul după ce se răcorește peste chec și presară deasupra nuci sau alune prăjite, tocate mărunt.
Îl poți păstra o zi și la temperatura camerei, dar stă bine câteva zile în frigider, într-un recipient închis etanș.