Dacă n-ar fi zilele alea reci cu ploaie măruntă, mai că aș deveni prietenă cu toamna. Dacă n-ar fi astenia și melancolia de după vacanță, mai că aș putea să înțeleg bucuria unor zile cu pomi goliți de frunze. Eu n-am descoperit alte bucurii toamna în afara fructelor care umplu tarabele și a oalelor și ceaunelor cu gem și dulceață care se fierb la mama sau bunica. Fiindcă în rest sunt pentru multe săptămâni în agonie după vacanță, tânjesc după dormit târziu și mă plâng constant că e prea frig deodată dimineața. Până îmi revin complet e deja octombrie și ratez o mie de rețete cu ce are mai bun toamna la început.
Am reușit să mă adun mai repede anul ăsta și să fac cumva ca primul cuptor încins să vină la început de septembrie. Și a fost ceva magic în mirosul de prune care s-au încălzit în oala mea din bucătărie. Mirosea ca în curtea bunicii mele, toamna, când pune pe foc de lemne ceaunul mare cu prune pentru magiun. Doar că bunica nu pune portocală și cardamon, așa cum am pus eu în sosul pentru cheesecake. Probabil că s-ar uita ciudat la mine dacă ar ști ce-am facut, dar ar înțelege că nu stric cu nimic gustul lor.
Cheesecake cu prune
Ingrediente (pentru un cheesecake de 22cm – 6-8 porții):
Blat de biscuiți
- 160g biscuiți cu ovăz (să fie din ăia buni, fără arome de scorțișoară sau alte mirodenii și fructe confiate adăugate)
- 25g zahăr
- 15g cacao
- 75g unt
Cheesecake
- 300g cremă de brânză (am luat scumpă, de la Philadelphia și cred că e opțiunea cea mai bună dacă vrei să fie un cheesecake dens și cremos)
- 125ml smântână lichidă pentru frișcă (cu30-32% grăsime)
- 100g zahăr
- 1 lingură amidon
- 2 ouă mici
- ¼ linguriță cardamon
- 1 linguriță extract vanilie
Sos cu prune și portocală
- 300g prune (fără sâmburi, tăiate în sferturi)
- coaja și sucul de la o portocală
- 50g zahăr (sau mai puțin dacă prunele sunt foarte dulci)
- ¼ linguriță cardamon
- ***aș fi pus și rom sau cognac, dar n-am avut, că într-o casă de om nu rezistă nimic cu alcool bun decât dacă e ascuns bine.

Mod de preparare:
Încinge cuptorul la 150C. Mie îmi place să încep cu partea asta, ca să fiu sigură că am cuptorul la temperatura optimă până când sunt gata să pun prăjitura la copt.
Începi cu blatul pentru care e nevoie să macini biscuiții cu un blender și să îi amesteci cu cacao, zahăr și unt topit. Vei obține un amestec pe care să îl întinzi pe baza și pereții unei tăvi rotunde. De preferat ar fi o tavă cu pereți detașabili, dar dacă nu ai una, poți folosi chiar și o oală mică cu diametrul 22cm sau o tavă din aluminiu, din cele de unică folosință. Pune tava cu blatul de biscuiți la rece (în congelator) până când e gata umplutura.
Pentru cheesecake, bate cu mixerul pe viteză mică (într-un bol) crema de brânză cu zahărul până când crema de brânză se înmoaie. Adaugă smântâna lichidă, amionul, cardamonul și extractul de vanilie și mixează de câteva ori ca să le încorporezi. Adaugă ouăle și încorporează-le și pe ele.
Toarnă acest amestec în baza de biscuiți răcită și pune la cuptor timp de 1h și 20 minute. Cheesecake-ul e gata când umplutura s-a întărit pe margini , dar mijlocul e ușor moale și se mișcă la fel ca o piftie atunci când miști tava.
Cheesecake-ul copt se lasă la racit la temperatura camerei, apoi îl pui la rece peste noapte, în frigider.
A doua zi poți să îi pregătești sosul cu prune și portocale. Inițial n-am crezut în combinația asta de prună și cremă de brânză coaptă, dar mi-am zis că dacă îi fac un sos din care să emane aromele de portocală și cardamon nu are cum să nu fie bun.
Curăță prunele de sâmburi, taie-le în sferturi și așează-le într-o oală mică. Pune peste ele zahăr, rade coaja de la 1 portocală și storce-i si tot sucul. Tot acolo pune 1/4 linguriță de pudră de cardamon și (dacă ai) și 25ml de rom. Pune oala pe foc mic și lasă-o acolo până când zahărul se topește și sucurile din fructe împreună cu el și sucul de portocală fromează un sos dens, iar bucățile de fructe rămân întregi și ferme. Lasă sosul să se răcească înainte să îl torni peste cheesecake.
Mai departe tu decizi: împarți din fericirea asta o felie și cu alții sau păstrezi toată tava pentru tine. 🙂
***Dacă nu îți plac prunele, deși cred că ar fi greu să le reziști în plin sezon, atunci încercă alte fructe. Sau lasă cheesecake-ul simplu, fără niciun sos deasupra lui.