Când eram copil, momentul în care suflam în lumânările de pe tort era cel pe care îl așteptam cel mai tare din toată ziua mea. Mi se părea magic. Trist e că acum nu îmi amintesc niciuna din dorințele pe care mi le puneam atunci. Aș fi vrut să verific dacă mi s-au împlinit. 🙂
În ultimii ani fie n-am avut deloc tort, fie nu am mai pus nicio lumânare în care să îmi suflu dorința. Dar asta nu înseamnă că dorințele nu au fost. E ceva fascinant în miile de gânduri care îți pot trece prin cap atunci când ți se cere să te gândești la un singur lucru important. Așa că pentru tortul ăsta (venit cu întârziere pentru ziua mea, căci nu am avut vreme pentru el la momentul potrivit) mi-am dat suficient timp ca să îmi adun lucrurile importante. Să închid ochii și apoi să suflu tare. Și nu mi-am dorit nimic concret sau măsurabil, ci bucuria de a putea avea dorințe multe pentru mine și ai mei oameni dragi, pe care să le gândesc în fiecare zi și să fac tot ce pot să se împlinească.
* Tortul ăsta intră în categoria: “cum pui legumele în desert?”, idee pe care am mai testat-o în blatul cu păstârnac de AICI sau în checul cu cartof dulce de AICI. De data asta, blatul cu zucchini și beurre noisette a fost o descoperire foarte plăcută la gust.
** Caisele pot fi înlocuite cu succes cu piersici, dar în cazul ăsta aș renunța la lavandă și aș pune cimbrișor.
***Iar lavanda e exact cât tebuie ca să te bucuri de aroma ei fără să te gândești că mănânci săpun. Dacă vrei ceva mai intensă, atunci nu pune mai mult de 1/2 linguriță în plus.
Tort cu caise, lavandă și mascarpone
Ingrediente pentru tort 18cm / 10 porții:
Blat cu zucchini și beurre noisette
- 2 ouă
- 250g zahăr
- 150g unt
- 1 zucchini mediu
- 200g făină albă
- 50g făină de secară
- ¼ linguriță bicarbonat
- 1 linguriță praf de copt
Caise cu caramel și coniac
- 350g caise feliate
- 150g zahăr
- 30ml coniac
Cremă cu mascarpone și lavandă
- 250g mascarpone
- 50g zahăr pudră
- 250ml smântână lichidă pentru frișcă
- ½ linguriță pudră lavandă culinară
Decor: caise, lavandă, frunze de mentă
Mod de preparare:
Pentru blat, rade zucchini pe răzătoarea cea mai subțire și stoarce-l de apă.
Pune untul într-o crăticioară, pe foc mediu, și lasă-l să se topească. După ce s-a topit, continuă fierberea lui până când pe baza crăticioarei încep să se formeze mici puncte maronii, semn că untul începe să se caramelizeze. Ia untul de pe foc și lasă-l să se răcorească.
Într-un bol, amestecă ouăle, zahărul, untul răcorit și zucchini stors. Nu e nevoie de mixer. O spatulă de silicon va fi suficientă pentru a omogeniza amestecul.
Într-un alt bol amestecă cele două tipuri de făină cu bicarbonatul și praful de copt. Apoi, adaugă-le peste amestecul cu zucchini și încorporează-le.
Toarnă aluatul într-o tavă rotundă, de 18cm, cu pereți detașabili, tapetată cu hârtie de copt. Coace la 180C, timp de 45-50 minute sau până când o scobitoare înfiptă în mijlocul blatului iese curată.
Lasă blatul să se răcească de tot și între timp pregătește caisele cu caramel și coniac.
Pune zahărul pe foc într-o crăticioară, cu apă cât să îl acopere puțin și lasă-l să se caramelizeze. Când are culoarea chihlimbarului, adaugă caisele tăiate în felii și amestecă de câteva ori. Dă focul mic și adaugă coniacul. E suficient să le fierbi în caramel timp de 5-6 minute. Oprește focul și lasă-le să se răcească.
Când blatul și caisele s-au răcit, pregătește crema cu mascarpone și lavandă.
Mixează mascarpone, zahărul pudră și lavanda până când se omogenizează. Încorporează frișca bătută tare și crema e gata de folosit.
ASAMBLARE
Nivelează suprafața blatului și taie-l în trei, pe orizontală. Așează primul blat pe un carton sau farfurie. Poșează o dungă groasă de cremă (cu un dui de 14mm), astfel încât la mijlocul blatului să rămână o suprafață liberă înconjurată de cremă. Aici vei pune jumătate din caisele cu caramel și coniac pregătite și 2-3 linguri din sosul lăsat de fructe în crăticioară.
Pune peste ele al doilea blat și continuă cu un strat de cremă turnat cu poșul și restul de caise în caramel. Acoperă cu ultimul blat și îmbracă tortul cu restul de cremă. Nu trebuie să fie perfect acoperit. E un tort care arată mai bine semi-naked.
Decorează cu felii de caisă, flori de lavandă și frunze de mentă. Și lasă la rece măcar câteva ore pentru ca aromele să se întrepătrundă.
Buna,
Arata super tortul. La multi ani!
Am doua intrebari:
– cum as putea modifica din cantitati astfel incat sa mearga pentru o tava de 20cm?
– pudra de lavanda o gasesc in plafar?
Multimesc frumos si mult Succes in continuare.
Bună,
Pentru un tort de 20cm ai nevoie de o porție și jumătate din fiecare componentă a tortului. Adică, o porție și jumătate de blat, la fel și pentru caise și pentru crema cu mascarpone.
Lavandă culinară eu am cumpărat online, de pe pastaidevanilie.ro sau de pe sugarspice.ro. Nu stiu sa iti spun daca gasesti in plafar sau in magazinele cu produse naturiste.
🙂
Multumesc frumos! Spor la prajiturit:).
Buna! As incerca si eu tortul pentru ziua mamei, intrebarile mele sunt urmatoarele? (1) cât de tare de simte gustul de zucchini – de exemplu, morcovii mi se par geniali în blat, însă ar fi prima data cand as incerca sa introduc zucchini in blat de tort si nu stiu daca e safe sa fac asta pentru tortul mamei? (2) ce alt blat mi-ai recomanda in situatia in care nu ma voi ”risca” acum cu blatul cu zucchini, dar totuși vreau să păstrez restul compoziției, cremelor. Mulțumesc
Ma bucur ca te-a atras reteta si vrei sa o incerci. Cred ca va fi un cadou frumos pentru mama ta.
Acum sa raspun pe rand:
1. Zucchini nu se simte pregnant in blat. Nu are o aroma puternica. Dimpotriva, e dulceag si leaga blatul pastrandu-l in acelasi timp umed.
2. Daca nu vrei sa incerci blatul cu zucchini, ma gandesc sa il inlocuiesti cu un blat clasic. 4 oua se bat spuma tare cu 125g zahar tos. In spuma tare se incorporeaza cu un tel para, prin miscari circulare si largi, 100g faina cernuta si amestecata cu 25g fistic crud macinat fin. La final incorporezi si 20g ulei de floarea soarelui. Blatul se coace in tava tapetata cu hartie de copt, la 180C, timp de aproximativ 25minute sau pana cand trece testul scobitorii.
Il vei insiropa cu mai mult sirop de la caisele in caramel decat ai folosi pentru reteta cu blat de zucchini.
Servus! Sunt absolut incantata ca am descoperit site-ul tau, este o incantare. Astazi ma gandeam sa imi fac curaj si sa incerc aceasta reteta dar aveam o intrebare (de semi-incepatoare):
1. Daca n-am mai gasit nicaieri pudra de lavanda cum sa procedez? Pe site-urile pe care le-ai indicat tu chiar nu am mai gasit nimic..
Multumesc mult si ma bucur ca esti!
Bună, Andreea,
Mă bucur mult că îți place ce ai descoperit pe Ciocolată și Vanilie. 🙂 Și sper să găsești inspirație aici.
Cât despre lavanda pudră, o poți înlocui cu ceai de lavandă sau cu flori de lavandă zdrobite într-un mojar. Pe astea, le găsești la magazinle cu produse bio sau plafar. 🙂 Trebuie să cauți flori de lavandă culinară.
Buna! Daca as folosi caise din compot, cat ar trebui sa fierb caisele in caramel? Sa mai reduc zaharul din caramel? Merg bine si persici de la compot? Multumesc mult!
Pentru caisele sau piersicile din compot, care sunt deja dulci și ușor mai moi, eu nu aș mai face etapa cu ele în caramel. Le-aș folosi direct din compot. Caisele mi se pare că se potrivesc mai bine în combinația tortului de aici, dar dacă nu găsești, poți folosi și piersici. 🙂