Give me a project…and I’ll bake a cake! Și dacă în ultimii ani mi-am ținut ziua de naștere la secret ( nu pentru că aș fi vreo sclifosită care nu vrea să își spună vârsta; sunt foarte fericită cu un pas mai aproape de 35), am găsit suficiente motive să fac torturi cu dedicație pentru zilele altora, în care să mă dau în stambă cu ingrediente pe care nu le-am mai folosit și să fac experimente (pentru că lumea mă lasă).
Tortul ăsta a început cu o zi de naștere plus un SMS dat la miezul nopții (cam acum o jumătate de an) în care un om, care știe cum vine treaba cu gusturile, îmi spunea că tortul meu (altul, nu ăsta) is the best cake ever. De la best cake până la un tort mult mai complicat s-au mai adunat alte câteva prăjituri degustate, nenumărate discuții despre mâncare, un drum la piață și o provocare. Restul…e în tortul ăsta fără nume și cu o poveste încâlcită…
Tort cu mousse de ciocolată, insert cu apă de trandafiri și perle din suc de rodie
Ingrediente pentru 12-14 porții / sau un tort cu diametrul 26cm:
Pentru blat negru cu cacao:
- 150g zahăr
- 85g făină
- 40g cacao
- 1 linguriță praf de copt
- 1 linguriță bicarbonat
- 1/4 linguriță sare
- 1 ou
- 120ml lapte
- 60 ml ulei
- 120ml apă clocotita
Le-am amestecat fix în ordinea asta și le-am copt într-o tava de 26 cm, tapetată cu hârtie de copt, timp de 30 min la 180C. Am scos blatul și l-am lăsat să se răcească. L-am așezat în aceeași tavă rotundă cu pereți detașabili, îmbrăcată pe interior cu folie rodoid.
Pentru ganache cu zmeură:
- 100g ciocolată neagră
- 100ml smântână pentru frișcă (30-35% grăsime)
- 200g zmeură pasată si trecută printr-o sită deasă
Încălzește smântână și toarnă-o peste ciocolata ruptă în bucăți. Amestecă până când încorporezi bine cele două ingrediente și după ce se răcorește puțin adaugă piureul de zmeură. Toarnă ganache-ul peste blat și întinde-l până aproape de margini. Pune totul la rece.
Pentru bavarois cu apă de trandafiri:
- 1 gălbenuș de ou
- 1 păstaie de vanilie
- 60g zahăr
- 3g gelatină
- 20ml apă de trandafiri
- 200ml smântână pentru frișcă
Gălbenușul de ou se amestecă împreună cu semințele răzuite din păstaia de vanilie și zahărul. Peste ele se toarnă 50ml smântână pentru frișcă încălzită până să dea în clocot. Totul se întoarce pe foc și se ține până ajunge la 80C. Între timp, înmoi gelatina în apă rece și o pui în amestecul fierbinte, adăugând apoi apa de trandafiri. Te relaxezi, lași să se răcească și abia apoi încorporezi 150ml frișcă bătută.
Amestecul de bavarois l-am turnat în niște forme de silicon cu semisfere și l-am pus la congelator câteva ore până când s-a întărit. Dacă nu ai astfel de forme, îl poți turna într-o tavă de silicon mai mică decât dimensiunea tortului și îl lași la rece până când se întărește. Important este ca din bavarois să obții un insert frumos pentru interiorul tortului.
Pentru mousse de ciocolată neagră:
- 300g ciocolată
- 425ml smântână penru frișcă
- 90g gălbenuș
- 105g ou
- 120g zahăr
- 35ml apă
Topești ciocolata neagră ruptă în bucăți la bain-marie. Între timp, amesteci ouăle cu gălbenușurile și pui pe foc, într-o oală, zahărul cu apa. Când siropul începe să fiarbă, pornești mixerul și începi să bați ouăle, cu un ochi spre oala cu sirop fierbinte de zahăr. La 118C îl torni direct peste ouăle în care mixezi și continui toată operațiunea până când vasul se răcește și vei avea o spumă cu volum .
Lași deoparte și bați frișca. Combini 1/3 din frișcă în ciocolata topită (călduță), apoi adaugi oul bătut cu sirop de zahăr și îl încorporezi încet, cu un tel rotund. Apoi, ce ți-a mai rămas din frișcă, încorporată, tot încet, cu telul.
Peste ganache-ul întins peste blat pui mai întâi semisferele de bavarois cu apă de trandafiri, așezate în cerc până când umpli toată suprafața blatului. Peste ele torni mousse-ul de ciocolată neagră.
Pui tortul din nou la rece, la congelator, de preferat peste noapte.
Next day…
Pregătești glasajul cu ciocolată albă din:
- 300g ciocolată
- 300ml smântână pentru frișcă
- 3g gelatină
Smântâna încălzită pe foc, o torni peste ciocolata ruptă în bucăți și adaugi gelatina înmuiată în apă rece. Amesteci și lași totul să se răcească bine până când începe să aibă o consistență densă.
Scoate tortul de la rece, îndepărtează folia rodoid, așează-l pe un grătar și toarnă deasupra lui glasajul. Nivelează cu o spatulă unghiulară și pune-l la frigider.
Ai timp acum să faci perlele din suc de rodie:
- 300ml ulei vegetal
- 100ml suc de rodii ( poate să fie și din cel cumpărat)
- 5g gelatină
Încălzește sucul de rodie, adaugă în el gelatina înumiată în apă rece și amestecă până când o dizolvi. Lasă să se răcească bine, trage din acest lichid cu o seringă (eventual pune și la figider până când începe să se întărească puțin). Cu ajutorul seringii, picură din acest lichid în uleiul ținut la rece peste noapte, așezat acum într-o baie de apă cu gheață (în felul ăsta perlele de suc de rodie vor coagula aproape instantaneu).
Scoate perlele de suc de rodie scurge-le de ulei pe un șervețel de hărtie și decorează cu ele tortul.
Tip! Nu toate picăturile vor coagula și nu toate vor fi de aceeași dimensiune. Don’t worry! Din toată cantitatea de lichid vei reuși să faci suficiente cât să decorezi tortul cu ele.
Daca mai ai nervi și chef poți face și buline din ciocolată. Nu e obligatoriu!
Foto: Ciprian Muntele