Munca asta în cofetărie (și cred că și într-o bucătărie se aplică asta) e de foarte multe ori repetitivă. Până la tortul ăla de nuntă cu etaj, până la glasaje mirror, decoruri din pastă de zahăr sau isomalt, mai întâi faci bază. Multă bază. Sute de blaturi, mii de cookies sau coji de tartă, tone de cremă sau frișcă bătută, cureți kilograme de mere sau cireșe, așezi folii în zeci de tăvi monoporții. Primești, în general, să faci bucăți dintr-un desert finit, apoi înveți să îl construiești strat cu strat și după ceva timp ți se dă pe mână să glasezi sau decorezi un tort.
Munca în cofetărie e repetitivă. Dacă te-ai plictisit după prima săptămână e bine să te reorientezi. Dacă nu treci de senzația că bați pasul pe loc și zile la rând faci doar checuri, încearcă să descoperi alte pasiuni în tine.
Nu știu cum se întâmplă la alții, dar mie mi-a luat ceva timp să înțeleg că și partea asta repetitivă trebuie făcută, că are rostul și sensul ei, și că dincolo de ea îmi rămâne și marea mea bucurie: locul de joacă de pe blog, unde amestec idei, ingrediente, arome, decoruri și povești după capul și gustul meu.
Tartele astea, cu ciocolată fondantă, s-au născut dintr-o idee nouă și una cu repetiție. Aluatul cu nucă mi-a trecut prin cap într-o dimineață. L-am vrut ca un biscuite fraged și chiar așa e. Se topește în gură! Iar umplutura fondantă e deja testată în laborator și are gust de trufă moale. Dacă iubești ciocolata, tartele astea sunt pentru tine!
Tarte cu nucă și ciocolată fondantă
Ingrediente pentru 8 tarte mici (8cm diametru)
Pentru aluat:
- 150g făină
- 50g nucă măcinată
- 100g unt
- 30g zahăr
- 20ml smântână lichidă pentru frișcă
Pentru umplutura de ciocolată fondantă (rețetă Mary Berry / Mary Berry Cooks):
- 50g unt
- 75g ciocolată neagră
- 75g zahăr
- 35g făină
- 3 ouă
Mod de preparare:
Pentru aluat, amestecă într-un bol făina cu nuca măcinată și zahărul. Adaugă peste ele untul rece, tăiat cubulețe, și frământă cu degetele până când îl mărunțești și amestecul are aspect granulos. Lucrează repede, astfel încât să nu încălzești prea mult untul. Adaugă smântâna lichidă și adună tot amestecul într-un aluat. Învelește-l în folie alimentară de plastic și pune-l la rece în jur de 30 de minute.
După ce s-a răcit, întinde-l într-o foaie subțire și taie discuri de aluat potrivite cât să fie așezate în tăvile de tartă . Așează aluatul în tăvi, potrivindu-l bine pe pereții lor. Taie marginile în exces și pune tăvile cu aluat în congelator pentru 10 minute.
Înțeapă aluatul din loc în loc cu o furculiță și coace cojile de tartă în orb. Adică, acoperă aluatul cu o bucată de hârtie de copt și așează peste ea greutăți (fasole, orez, bile ceramice, pietricele). Pune tăvile astfel pregătite în cuptorul încins la 180C, timp de 10 minute. Îndepărtează greutățile și hârtia și mai coace timp de 5 minute.
Cât timp coci aluatul, pregătește umplutura de ciocolată.
Topește untul pe foc mediu. Ia oala de pe foc și pune imediat în ea ciocolata tocată mărunt. Amestecă bine ca să topești ciocolata și să omogenizezi amestecul. În același vas, adaugă făina și zahărul și amestecă bine. Apoi, pe rând, încorporează ouăle.
Împarte amestecul cu ciocolată în tartele coapte în orb și mai pune la cuptor, tot la 180C, timp de 5-7 minute. Umplutura trebuie să se întărească pe margini, dar mijlocul trebuie să tremure atunci când miști tava.
Scoate tartele și lasă-le să se răcească peste noapte în frigider înainte să le scoți din tăvi.
Eu le-am pudrat cu zahăr și le-am pus fructe proaspete, dar le poți mânca fără prea mare dichis, așa cum sunt ele.