Oricât de mult îmi plac fructele proaspete am învățat în ultimii ani să mă bazez și pe fructe congelate pentru deserturile pe care vreau să le fac. Îmi place că le pot avea oricând în timpul anului și că pot să fac un brownie cu zmeură sau un mousse de căpșuni chiar și când afară e ger.
Sunt destui contestatari ai fructelor congelate, dar eu cred destul de mult în ele. Le pot folosi în orice desert: în mousse-uri, checuri, sosuri, cheesecake, muffins, clătite americane. Le pun în iaurtul de dimineață și în smoothie-uri. Le-am pus chiar și în cuburi de gheață pentru limonadă.
Am mai mereu în congelator zmeură, coacăze negre, vișine, căpșuni, merișoare, mure.
Deși s-ar putea să fie ciudat ca în plin sezon de fructe proaspete eu să povestesc despre cele congelate, mi-e infinit mai simplu să caut în congelator și să aleg fructele pe care vreau să le pun într-o plăcintă. Nu întotdeauna am timp să merg la piață sau nu întotdeauna după ce am venit de la piața am timp să și gătesc.
Plăcinta mea cu fructe de vară este, într-adevăr, din fructe congelate, dar poate fi oricând făcută cu fructe proaspete pe care să le cumperi acum de pe tarabe. Dar dacă vreodată te apucă pofta de ea în miezul iernii, e bine să știi că o poți face oricând.
Plăcintă cu fructe de vară
Ingrediente pentru o plăcintă dreptunghiulară 30x11cm (sau una rotundă de 20cm)
Aluat
- 150g făină
- 100g unt
- 15g zahăr pudră
- 4 frunze de mentă tocate mărunt
- 20ml apă + 10ml smântână lichidă dulce
Pentru amestecul de fructe
- 200g căpșuni congelate (sau proaspete)
- 200g vișine congelate (sau proaspete)
- 100g amestec fructe de pădure congelate (sau proaspete)
- 150g zahăr
- 2 linguri amidon
- zeama de la ½ lămâie
- 1 linguriță extract de vanilie
Mod de preparare:
Te ocupi mai întâi de umplutură. Fiindcă fructele sunt congelate, scoate-le pe toate și amestecă-le într-un bol larg. Adaugă peste ele zahărul, amidonul, zeama de lămâie și extract de vanilie. Amestecă bine și lasă-le așa, la temperatura camerei în jur de o oră. Timp suficient pentru fructe să înceapă să se decongeleze și să prindă în ele zahărul și amidonul. Mai amestecă din când în când în ele ca să fii sigur că ingredientele se distribuie uniform.
Între timp, pregătești aluatul. E unul dintre preferatele mele. Îl folosesc la multe plăcinte pentru că e fraged și doar puțin dulce, ceea ce îmi dă voie să pun umpluturi cu tot felul de fructe. L-am făcut și pentru plăcinta cu piersici și zmeură, și pentru plăcinta cu prune.
Așadar, pentru aluat, amestecă făina cu zahărul tos și frunzele de mentă tocate mărunt. Adaugă untul rece, tăiat cubulețe, și începe să frămânți cu degetele până când fărâmițezi tot untul în făină și amestecul are aspect nisipos. Adaugă smântâna lichidă amestecată cu apa și începe să o încorporezi în făină până când aluatul prinde contur. Scoate-l pe blatul presărat cu făină și frământă-l de câteva ori, până când totul se prinde la un loc. Aluatul trebuie să fie neted și doar ușor lipicios.
Poți să îl pui la rece timp de 10 minute sau îl poți întinde imediat. Depinde cât de mult curaj și dexteritate ai să lucrezi cu un aluat care nu e foarte rece și se va lipi mai ușor de masă dacă nu îl rotești constant în timp ce îl întinzi cu sucitorul.
Împarte aluatul în ⅔ și ⅓. Două treimi le vei întinde într-un dreptunghi suficient de mare încât să acopere baza și pereții tăvii în care vei coace plăcinta. O treime o vei păstra pentru a acoperi suprafața plăcintei.
Pune aluatul întins în tavă și așează-l bine pe marginile tăvii. Taie marginile în exces și umple tava cu amestecul de fructe pregătit.
Unge marginile aluatului din tavă cu ou bătut. Din restul de aluat mai întinde un dreptunghi suficient de mare încât să acopere toată suprafața tăvii. Așează foaia peste tavă și presează pe margini ca să sigilezi bine peste umplutură. Taie aluatul în exces și niveleză frumos marginile plăcintei. Eu m-am jucat și din restul de aluat am tăiat și niște buline pe care le-am așezatpe margini. Înțeapă plăcinta la mijloc pentru a lăsa să iasă afară aburul ce formează în interior în timpul coacerii.
Unge toată suprafața cu ou bătut și coace plăcinta la 180C, timp de 30-35 minute sau până când e rumenă.
Scoate plăcinta din cuptor și las-o să se răcească de tot înainte să o tai.