Cât de tare îți place grepfrutul? E important să îți răspunzi la întrebare înainte să încerci tarta de mai jos. Fructul ăsta și gustul lui amărui-acrişor-dulce-astringent nu e chiar prima opțiune pentru foarte mulți oameni atunci când vine vorba despre citrice. Dar suntem, din fericire, destui care îl iubim.
Eu sunt dintre cei care îl preferă simplu, fără miere, fără zahăr. Fără nimic care să îi ia din acrișorul-astringent despre care ziceam mai sus. Recunosc, până de curând nici nu știam că el e fericita combinație dintre un portocal și un pomelo.
Mi-am dorit mult să îi găsesc rostul într-un desert. Așa că i-am făcut loc într-o tartă și i-am adăugat bezea tocmai pentru a domoli din gustul amărui. Dar chiar și așa, trebuie să precizez că acest gust amărui rămâne și se simte. De aici rezultă un desert pe care fie îl iubești, fie nu vei vrea să te mai atingi niciodată de el.
Tartă dulce-amăruie cu grepfut
Ingrediente pentru o tarta cu diametrul de 20cm
Aluat:
- 125g făină
- 75g unt
- un praf sare
- ½ linguriță zahăr tos
- 1 ou
Crema (curd) cu grepfrut:
- 350ml suc de grepfurt roșu (stors cu tot cu pulpă)+ 2 linguri suc de lămâie
- 3 linguri amidon
- 140g zahăr
- 3 gălbenușuri
- 85g unt
Bezea intaliană:
- 2 albușuri
- 120g zahăr
Mod de preparare:
Amestecă făina cu un praf de sare și zahărul tos. Formează o gaură în mijlocul ei și pune aici untul tăiat cubulețe. Frământă-l cu degetele până când amestecul devine nisipos. Adaugi oul şi amesteci până când formezi un aluat. Îl înveleşti în folie alimentară şi îl pui la frigider 15 minute. Timp suficient să se întărească untul la loc și să îl poți întinde apoi într-o foaie subţire de 3-4mm. Așează foaia de aluat într-o tavă de tartă. Eu am folosit o tavă ceramică, dar poți folosi orice tavă de tartă cu diametrul 20cm. Pune din noul la rece timp de 15 minute.
Coace coaja de tartă în orb, timp de 15 minute, la 180C. Apoi, alte 5 minute fără greutăţi deasupra.
După ce ai copt aluatul, îl lași deoparte să se răcească și te ocupi de crema din grepfrut.
Reiau aici povestea pe care am scris-o și la început. Depinde foarte mult cât de tare iubești fructul ăsta. Dacă gustul lui când este proaspăt nu te încântă, atunci nu vei avea o relație fericită nici cu crema asta. Chiar dacă la final va avea bezea deasupra.
Pentru cremă, amestecă într-o crăticioară cu fund dublu sucul de grepfrut proaspăt stors, sucul de lămâie, zahărul, amidonul și cele 3 gălbenușuri. Pune totul pe foc mediu și amestecând constant cu un tel sau lingură de lemn așteaptă ca tot ce în oală să devină un sos gros. Când e lucios și legat, ia de pe foc și strecoară printr-o sită deasă. În felul acesta scapi de bucățile de pulpă de grepfrut sau de eventuali sâmburi și rămâi cu o cremă fină. Încorporează în ea, cât încă e fierbinte, untul tăiat cubulețe.
Toarnă-o imediat în coaja de tartă răcită.
Așteaptă să se răcorească la temperatura camerei, apoi pune tarta la frigider peste noapte. Crema se va întări de la untul pe care îl conține.
A doua zi, înainte de servire, pregătește o bezea italiană din albușuri și zahăr. Despre cum se face bezeaua italiană am scris AICI. Cantitățile din rețetă vor face suficientă bezea cât să acoperi toată suprafața tartei.
**Dacă nu ai poș și dui ca să faci moațe de bezea deasupra, poți întinde bezeaua cu o lingură sau spatulă la suprafața tartei formând valuri ca de spumă.
***Nu e nevoie să arzi cu o torță de bucătărie bezeaua de deasupra. O poți lăsa și simplă, pentru că albușul a fost deja procesat termic prin siropul de zahăr fierbinte atunci când ai făcut bezeaua.
Pentru decor poți folosi frunze de mentă, boabe de coacăze roșii și negre sau semințe de rodie.
Ține cont de faptul că bezeaua nu se va păstra la fel de frumoasă dacă o ții la frigider. Așa că dacă ai în plan să prezinți tarta în fața unor oameni care au venit la masă, ar fi bine să aștepți exact momentul de dinainte să o tai, ca să îi pui și bezea.