Dacă ar fi să o iei de la capăt, până unde ai derula firul poveștii? Eu nu m-aș duce prea departe. M-aș opri tot la momentul în care am descoperit că mă fascinează norii de făină ce se ridică în aer atunci când o presar pe blat, mirosul de unt impregnat pe degete ore bune, sunetul fragil al oului care se sparge, moliciunea aluatului desăvâștit sub mâini… M-aș opri tot la momentul zero în care mi-am dat seama că lucrurile atât de mărunte și ușor de simțit nasc senzații intense. M-aș opri tot la momentul zero și aș lua-o de la capăt. Pe același drum. Cu aceeași teamă că nu sunt perfectă, cu aceeași adrenalină, cu aceeași frenezie. Aș trăi de la capăt toate senzațiile cumplite de caramel fierbinte lipit de degete, dezamăgirile, căutările și îndoielile.
În norii de făină și sub straturi de aluat imperfecțiunile dispar, demonii se domolesc …iar la final aș plânge la fel de fericită pentru prima bezea care nu se arde în cuptor.
Tarte cu cremă de lămâie
Ingrediente: (pentru 8 tarte mici – 10cm)
Aluat pâte sucrée
- 125g făină
- 50g zahăr pudră
- 50g unt
- un praf de sare
- 1 ou
Lemon curd
- 55g zahăr
- coaja și sucul de la o lămâie medie
- 1 ou
- 100g unt
Bezea
- 2 albușuri
- 80g zahăr
Începi prin a cerne făina şi zahărul pudră, iar în mijlocul ei formezi o gaură în care aşezi untul nu prea moale (lăsat 20-30 minute la temperatura camerei) tăiat cubuleţe şi un praf de sare. Frămânţi cu degetele până când amestecul devine nisipos şi adaugi oul întreg. Pentru început aluatul va fi extrem de lipicios, dar cu puţină răbdare îl poţi desprinde încet-încet de pe mâini. Îl aduni într-o bilă, îl înveleşti în folie de plastic şi îl pui la frigider o jumătate de oră.
Între timp, pregătești crema de lămâie. Amesteci zahărul cu coaja rasă de lămâie. Pune-le într-o oală și adaugă peste ele zeama de lămâie și oul întreg. Pune pe foc și, amestescând continuu, așteapți să se formeze o cremă. Strecoară-o printr-o sită deasă. După ce crema s-a răcit puțin, încorporezi în ea (cu un tel sau cu mixerul) untul moale. Apoi o pui la rece.
Revin-o la aluat și întinde-l într-o foaie goasă de 2 -3mm. Decupează din el discuri suficient de mari cât să acopere tăvile de tartă (de 10cm). Așează aluatul în tăvi și pune din nou la rece 10 minute. Apoi înțeapă-l din loc în loc cu o furculiță și coace la 190C timp de 10-15min până când se rumenește.
Scoate cojile de tartă din tăvi, după ce le lași 10 minute să se răcească. Umple-le cu lemon curd rece si pune-le din nou la frigider. Măcar o jumătate de oră.
Cât s-au răcit tartele, bate o bezea din 2 albușuri și 80g zahăr. Poșează-o peste tarte și caramelizează-o cu o torță cu gaz ( sau mai pune tartele la cuptor cât mai aproape de sursa de căldură timp de 5 minute, la 200C până când bezeaua se rumenește).
Foto: Ionela Stoica ( Milk and Toast and Honey)
Styling & decor: Sînziana Pop ( Visuell)
Vesela: Visuell & Combic & Small Issues
Wearing: apron from Irina Marinescu
Arati ca o adevarata zana! Si decorul e in tema… E ca intr-o poveste.
Mulțumesc 🙂