Cuptor obișnuit sau cuptor smart, asta este o alegere pe care e bine s-o faci în cunoștință de cauză. Pentru cineva care gătește puțin spre deloc, cred că un cuptor obișnuit cu ventilație ar fi mai mult decât suficient. Însă dacă pentru tine gătitul înseamnă ore bune petrecute în bucătărie într-o săptămână, cred că e cazul ca măcar să iei în calcul opțiunea unui cuptor smart. Am povestit mai jos experiența noastră cu un astfel de cuptor, cu bune, cu mai puțin bune, sper ca acest review să te ajute în luarea unei decizii.
Cuptorul testat de noi, care a și devenit între timp al nostru, e un cuptor încorporabil de la Samsung, de 75 L, pe care îl puteți găsi aici.
Am trecut prin experiența multor cuptoare de când am început să gătesc deserturi, unele mai bune, altele mai puțin bune. Știu cât de greu e să găsești temperatura potrivită la un cuptor bătrân cu gaz și știu și cât de ușor e să coci cu abur sau convecție într-un cuptor profesional dintr-un laborator. Până la gadgetul ăsta nou de la Samsung îmi verificam temperatura cuptorului de acasă cu două termometre suplimentare în încercarea de a fi cât mai aproape de ceea ce îmi doream. Am ars prăjituri și am uitat de ele pentru că timer-ul nu mai funcționa cum trebuie, am distrus o tavă întreagă de bezele pentru că nu aveam opțiunea fără ventilație, iar rețetele în care se cerea să scad brusc temperatura din cuptor după ce am pus preparatul erau doar un vis pentru că în cuptorul vechi temperatura scădea greu și se stabiliza după mult timp.
Cam de aici am pornit atunci când am pus în funcțiune cuptorul nou.
Așadar, mai jos am detaliat o parte din experiențele noastre cu el, caracteristicile care ne plac cel mai mult și pe care le-am folosit până acum în heavy rotation, dar și lucrurile mai puțin apreciate la el. Și, așa cum știți, în casa noastră suntem două bloguri culinare, așa că poveștile despre cuptor vin și cu preparate dulci, dar și cu unele sărate.
Fără mâncare arsă sau gătită prea mult
Primul lucru pe care l-am făcut pentru cuptorul nou a fost să îl conectez la telefon prin aplicația SmartThings. Aplicație cu ajutorul căreia poți controla cuptorul de la distanță, astfel vei primi notificări când cuptorul atinge temperatura selectată și când se încheie timpul de gătire.
Practic, chiar dacă ești în altă cameră sau oriunde afară, telefonul te anunță când e cazul să mai arunci un ochi la ce se întâmplă cu mâncarea pusă la gătit.
În plus, tot pe aplicație găsești un ghid în care vei primi recomandări despre timpi, poziționarea tăvii în cuptor și funcțiile pe care să le folosești în funcție de ceea ce alegi să pregătești. Sunt sugestii pentru preparate din carne, legume, prăjituri, paste, pește, aluaturi dospite și chiar produse congelate.
Există și varianta în care să trimiți, tot prin aplicație, setările sugerate direct către cuptor, iar el să pornească singur. Și tot în aplicație îți poți crea propriile rețete și setări pe măsură ce descoperi preparate noi.
Testul bezelelor
Primul lucru pe care l-am încercat în noul cuptor au fost bezelele. Despre vechiul cuptor, numai de bine, dar vă zic sincer că tare m-am mai chinuit să îi mențin temperatura și să evit formarea aburului pentru a obține bezelele pe care mi le doream: perfect albe, crocante la exterior și ușor moi la interior.
Să fii sigur de temperatura pe care o dă cuptorul e cel mai important lucru atunci când coci bezele, aici ai nevoie de temperatura mică, pentru un timp îndelungat. Bezelele coapte aici au ieșit așa cum trebuie. Iar în cazul în care ai deja sau vei ajunge să ai un cuptor ca ăsta și nu știi cum să le coci, folosește funcția Convecție, la 90C, timp de 90 de minute. Spre deosebire de alte cuptoare, eu am reușit să pun la copt chiar două tăvi și să le rotesc la jumătatea timpului între ele pentru a fi sigură că obțin o ventilare perfectă la ambele tăvi.
Funcții de gătire ale cuptorului pe care le-am încercat și ne-au plăcut
Cele mai folosite două funcții de până acum sunt: Convection și Conventional. Mai exact, gătire cu convecție și gătire convențională. (Apropo, foarte important, cuptorul nu are afișaj în limba română.)
E foarte important de înțeles diferența dintre cele două. În cazul convecției, căldura este generată de partea din spate a cuptorului și e distribuită uniform prin ventilatorul de convectie.
În cazul funcției convenționale, căldura este generată de sus și de jos de elementele de încălzire. Ambele funcții se pot folosi pentru cea mai mare parte dintre preparate, de la prajituri până la fripturi. Ce am observat eu din testele făcute până acum e că blaturile se coc mai bine și mai repede la funcția convecție, iar biscuiții, de exemplu, la cea convențională.
Pentru fripturi am folosit des varianta Convection pentru a genera căldură uniform, dar am folosit și funcțiile combinate cu căldură de sus sau de jos plus convecție.
Singurul minus pe care l-aș bifa pentru oricare dintre funcțiile cuptorului este că nu poți schimba temperatura din mers. Adică, atunci când vrei să crești sau să scazi temperatura trebuie să oprești programul de gătire și să resetezi la temperatura dorită.
Dual Cook
Habar nu am de câte ori voi activa funcția asta, dar e liniștitor să știi că poți găti simultan cu cel de lângă tine fără teama că urmează să vă bateți pe cuptor, fără stresul că urmează să așteptăm ca unul dintre noi să termine ce are de făcut și apoi să răcim sau să încălzim mai tare cuptorul în funcție de nevoile fiecăruia.
Funcția Dual Cook permite exact acest lucru, de a găti simultan friptura și desertul, de exemplu, chiar dacă e vorba de timpi și caracteristici de coacere diferite.
Un separator special împarte interiorul în două, practic obții două cuptoare independente, până la un punct, unul de altul.
Pentru a testa funcția asta, noi am gătit în paralel o ruladă de porc și un cozonac, folosind funcțiile convecție și sus, și jos, dar poți găti în același timp o friptură la grill și o garnitură din legume la aburi. Sau o pizza și un chec, un file de pește și niște foietaje.
Nu toate modurile de gătire ale cuptorului sunt disponibile în varianta dual cook, dar crede-mă că sunt destule încât să poți pregăti o masă completă care să fie gata în același timp.
Funcții speciale
Cuptorul ăsta e o mare bucurie pentru momentele în care ajungi să pui aluaturi la dospit, te ajută să uiți de problema temperaturii ambientale atunci când faci aluaturi mai sensibile, așa cum e cel de cozonac.
În lista de funcții speciale există și cea pentru dospire (Prove Dough), la care poți seta temperatura și timpul în care să lași aluatul acolo. Eu am folosit-o deja pentru teste pe cozonacii de Crăciun și s-a dovedit extrem de utilă.
Mai sunt încă alte 6 funcții speciale, dar pe care nu am apucat încă să le folosim:
Keep Warm – pentru a ține mâncarea la cald.
Plate Warm– pentru a încălzi farfuriile sau vasele de servire.
Defrost – Decongelare – în care poți decongela fructe/ legume, foietaje, prăjituri, creme, supe.
Pizza Cook – un program special pentru a coace pizza.
Slow Cook – un program special în care gătești la temperaturi mici.
Drying – uscare/ deshidratare – un program pe care îl poți folosi să usuci ierburi aromatice sau să deshidratezi fructe și legume.
Gătire la aburi
Aici a fost o revelație pentru noi. Nici nu bănuiam cât de simplu e să gătești cu funcția asta, dar mai ales cât bune pot fi legumele sau un pește întreg pregătit doar cu abur.
Cuptorul vine la pachet cu un vas special, e un vas cu capac din sticlă termorezistentă prin care vezi exact ce se întâmplă acolo, dotat cu o duză specială care face conexiunea între vas și sistemul de abur. Pentru oricare dintre modurile de gătire cu abur e nevoie să umpli un rezervor special cu apă, dar cuptorul e programat ca în cazul în care nu are suficientă apă în el să nu pornească și să te atenționeze asupra acestui lucru.
Există funcția simplă Steam Cook, care se poate folosi doar cu vasul special, dar sunt și alte funcții care combină aburul cu convecția: Steam Convection, Steam Top Heat Convection și Steam Bottom Heat Convection.
La aceste trei funcții poți alege intensitatea aburului între mic, mediu și mare. Fiecare e mai potrivită pentru anumite preparate. Spre exemplu, Steam Convection e bună pentru foietaje sau pâine, cea care are căldură de sus pentru fripturi în cazul cărora vrei o crustă crocantă, iar cea cu căldură de jos e mai bună pentru pizza sau plăcinte.
Noi am testat varianta de Steam Cook în vasul special pentru legume și pește, iar pe cea cu Steam Top heat Convection pentru un pui întreg care a fost gata într-un timp record și a avut o pieliță super crocantă, dar și pentru cartofi copți cu usturoi și ierburi aromatice care au avut în final textura perfectă.
Marea problemă a funcțiilor cu aburi e că după fiecare utilizare a lor trebuie să lași cuptorul să scurgă apa rămasă pentru a nu afecta alte moduri de gătire. Practic, dacă vrei să gătești imediat după asta și o prăjitură sau să coci într-un alt mod decât cel cu aburi trebuie să ai răbdare cel puțin 45 de minute până când cuptorul termină funcția Drain. E un proces enervant, dar necesar pentru a elimina apa din generatorul de abur către rezervor.
Un cuptor care se poate curăța singur
Momentan știm doar atât despre el. Că poate. Nu am încercat încă una dintre opțiunile cele mai importante ale acestui cuptor: curățarea pirolitică.
În timpul ei cuptorul se încălzește la temperaturi foarte mari, de peste 400C, care dezintegrează depunerile de grăsime, murdărie și mâncare arsă și le transforma într-o cenușă fină. După ce cuptorul se răcește, aceasta poate fi ștearsă cu o cârpă moale și umedă.
Am testat însă funcția de curățare cu abur și am urmat ca la carte sfatul care spunea că în cazul în care reziduurile de grăsime sau murdărie sunt mai mari ar fi bine să cureți cuptorul manual înainte cu un detergent.
Curățarea cu aburi durează în jur de 25 de minute, dar rezultatele sunt relative în cazul în care cuptorul e totuși foarte murdar. În plus, apa pe care o torni pe baza cuptorului, cu mare grijă ca ea să nu curgă în afară, nu se evaporă și trebuie strânsă după curățare cu un burete sau o lavetă.
Termometru pentru carne
O funcție care va aduce multă bucurie pasionaților de gătire a cărnii la cuptor e și termometrul de interior care măsoară în timp real temperatura fiecărei bucăți de carne pusă la gătit. Practic, tot ce ai de făcut e să setezi temperatura internă a cărnii pe care vrei să o obții, iar în momentul în care aceast valoare este atinsă, vei primi un semnal acustic care te anunță asupra acestui lucru.
Trebuie să precizez însă că termometrul de carne nu e utilizabil în toate modurile de gătire, dar cuptorul te atentioneaza atunci când el nu poate fi folosit. Spre exemplu la Dual Cooking termometrul de carne devine inutilizabil.
Încă nu am testat:
Gătirea la grill care are trei variante:
-Large grill – potrivit pentru rumenirea suprafeței unor preparate cum sunt lasagna, sufleuri, fripturi,
-Eco grill – potrivit pentru preparatele care nu au nevoie de multă căldură, dar pe care le vrei rumenite cum ar fi peștele
-Fan grill- in care căldura emisă de grillul din partea de sus e distribuită de ventilatoare
Și nici funcția Eco Convection care optimizează sistemul de încălzire pentru a economisi energie în timpul gătirii.