Cupcakes par să fie genul ăla de dulce care nu va dispărea niciodată. Nu sunt cel mai mare fan al lor, fiindcă nu le văd mai departe de niște prăjiturele cu moț, dar m-am stârnit zilele astea să le fac acasă din pricina unor chese drăguțe din carton colorat pe care le-am primit cadou. Iar motivația principală a fost să găsesc acea rețetă de cupcakes care să nu rămână uscate și fade a doua zi după ce le-am făcut.

Dincolo de asta:
– Ce-am găsit e cea mai simplă rețetă de cupcakes pe care o știu, fiindcă toate se pun la un loc într-un bol, iar dacă ai avut răbdare să lași untul să se înmoaie bine nici nu ai nevoie de un mixer pentru ele.
– Rețeta cred că poate fi îmbunătățită și adaptată în fiecare sezon, fiindcă în aluatul folosit poți adăuga bucățele de fructe sau diverse mirodenii care să le dea alt gust. Eu le-aș pune afine și coajă de lămâie data viitoare sau bucăți de zmeură cu coajă de lime. Dar cred că merg și cu caise și cimbu sau cu mere și pudră de scorțișoară. Timpul de coacere va fi însă un pic mai mare când le pui în ele și fructe crude, care vor aduce un plus de umiditate.
-Topping-ul lor, adică crema de deasupra e un cheese buttercream, dar poate fi și buttercream clasic, cu ciocolată, cu zmeură sau poate să lipsească de tot. Îți vor plăcea brioșele astea și nedecorate, promit eu. 🙂
Cupcakes cu vanilie
Ingrediente pentru 16-18 bucăți
- 220g făină
- 200g zahăr
- ¼ linguriță bicarbonat
- 1 linguriță praf de copt
- 2 plicuri zahăr vanilat Bourbon
- 170g unt moale
- 3 albușuri
- 120ml lapte
- 120g smântână fermentată (12% grăsime)
Decorul e opțional, dacă vrei totuși să îl faci ai nevoie de:
- 100g unt moale
- 250g zahăr pudră
- 200g cremă de brânză
- colorant alimentar
Mod de preparare:
Pune într-un bol încăpător făina amestecată cu bicarbonatul, praful de copt, zahărul și zahărul Bourbon (Dacă ai o păstaie de vanilie prin casă, e minunat miezul păstaii răzuit și pus în amestec în loc de zahărul Bourbon). Adaugă untul moale și începe să amesteci până când se prinde tot de făină. Pot rămâne și cocoloașe. Nu e nicio problemă. Se vor desface în momentul în care pui ingredientele lichide.
Adaugă pe rând albușurile și încorporeză-le. Apoi, laptele și smântâna. Amestecă bine cu o spatulă din silicon până când obții un aluat omogen.
Toarnă aluat într-o tavă de brioșe în care ai pus deja chese din hârtie pe măsură. Nu umple chesele mai mult de ⅔ din înălțimea lor.
Coace la 180C timp de 18-20 minute, până când brioșele sunt rumene și o scobitoare înfiptă în ele iese curată.
Lasă-le să se răcească perfect înainte să le decorezi.
Pentru cheesebuttercream, lasă la înmuiat untul, la temperatura camerei. Abia când e moale e pregătit să fie transformat în cremă.
Freacă untul cu zahărul pudră, cu ajutorul unui mixer. Când untul a înghițit aproape tot zahărul începe să adaugi crema de brânză. Câte o lingură, pe rând. Și ai răbdare să o încorporezi pe toată înainte să adaugi următoarea lingură. Când ai terminat de încorporat toată crema de brânză, crema e gata. O împarți în două și o colorezi cu câteva picături de colorant alimentar.
Rețetă inspirată de www.lifeloveandsugar.com
Multumim! Au iesit perfecte! Copiii foarte incantati. Ca si recomandare personala cantitatea pentru decor este muult prea multa, data viitoare voi face doar jumate de cantitate.