Cum ar fi să mănânci un cupcake cu gust de plăcintă de mere? Cupcakes de aici sunt chiar așa, un fel de prăjitură cu surpriză. Fiindcă nu te aștepți să se reverse din ele un amestec de mere coapte și caramel.
Când încep să se scurteze zilele și să se facă mai frig, caut involuntar arome care să mă încălzească, iar scorțișoara și nucșoara vor fi cu mine multe luni de aici înainte, să îmi umple de miros bucătăria tot mai des. Fie că le pun în plăcinte, în cafea, în vinul fiert sau în turtă dulce.
De data asta le-am pus și în aluatul de cupcakes, dar și în amestecul de mere și am plusat puțin cu scorțișoara și în decorul final, presărată peste crema vanilată și ganache-ul de caramel sărat.
Cupcakes cu măr, scorțișoară și caramel
Ingrediente pentru 12 cupcakes
Brioșe
- 190g făină
- 1 linguriță scorțișoară
- ½ linguriță nucșoară
- 1 plic (10g) praf de copt
- 2 ouă
- 150g zahăr
- 85g unt topit (82% grăsime)
- 85ml ulei de floarea soarelui
- 125ml lapte
Umplutura cu mere
- 3 mere medii
- zeama de la jumătate de lămâie mică
- ½ linguriță scorțișoară
- ½ linguriță nucșoară
- 3 linguri zahăr
- 30g unt
- 1 lingură făină
- 60ml smântână lichidă pentru frișcă (32% grăsime)
Decor
Cremă cu mascarpone și vanilie
- 250g mascarpone
- 25g zahăr pudră
- 1 linguriță extract vanilie
- 125ml smântână lichidă pentru frișcă (32% grăsime)
Ganache de caramel sărat
- 35g zahăr
- 2 linguri apă
- 15g unt
- ¼ linguriță sare
- 100ml smantana lichida pentru frișcă (32%grăsime)
- 75g ciocolată albă
Mod de preparare:
Cu o zi înainte pregătește ganache-ul de caramel sărat. El are nevoie de o noapte la frigider ca să poată fi mixat și apoi folosit pentru decor.
Pune zahărul cu 2 linguri de apă, sarea și untul într-o crăticioară pe foc mediu. Și lăsă totul pe foc până când amestecul se caramelizează. Dă crăticioara deoparte și adăugă smântâna lichidă lăsată la temperatura camerei. Amestecă și pune din nou pe foc până când caramelul se dizolvă în smântână.
Lichidul fierbinte se toarnă peste ciocolata albă ruptă în bucăți și se lăsă așa 3-4 minute.
Amestecă apoi cu o spatulă și omogenizează bine cu ajutorul unui blender. Lasă ganache-ul să se răcorească, apoi pune-l la frigider ,peste noapte.
Pentru brioșele care vor forma baza de la cupcakes, amestecă făina, scorțișoara, nucșoara și praful de copt într-un bol.
Într-un alt bol, bate ouăle cu zahărul până când se omogenizează. Apoi adaugă untul topit și uleiul și amestecă bine. Încorporează în acest bol cu lichid jumătate din ingredientele uscate (făină+mirodenii+praf de copt). Apoi adaugă laptele și continuă să amesteci, iar la final adaugă și restul de ingrediente uscate, pe care le încorporezi.
Amestecul format se împarte într-o tavă de brioșe, cu 12 bucăți, pregătită cu hârtii cerate.
Coace brioșele în cuptorul preîncălzit la 180C, timp de 20-22 de minute, până când se rumenesc la suprafață și o scobitoare înfiptă în ele iese curată.
Lasă-le să se răcească în tavă.
Între timp, pregătește umplutura cu mere.
Curăță merele și taie-le în cubulețe, stropește-le cu zeama de lămâie. Pune merele tocate într-o crăticioară împreună cu zahărul, scorțișoara, nucșoara, făina și untul. Pune crăticioara pe foc mediu și, amestecând din când în când, așteaptă să se topească untul și zahărul care vor forma un sos dens împreună cu făina. Adaugă acum smântâna lichidă și mai lasă pe foc 1 minut până când sosul se îngroașă la loc. Închide focul și lasă să se răcească perfect și umplutura.
Asamblare
Când ai și brioșele și umplutura răcite, poți să începi să asamblezi cupcakes. Scobește în fiecare dintre brioșe mijlocul, astfel încât să faci o gaură unde să poți pune umplutura cu mere, dar să rămână suficient și din pereții de blat ca să ai un cupcakes stabil.
Pune în fiecare brioșă scobită 1-2 lingurițe de umplutură cu mere și pune cupcakes la rece, în frigider, până când pregătești cremele pentru decor.
Pentru ganache-ul de caramel sărat pregătit cu o zi înainte mai ai nevoie doar să îl scoți de la rece și să îl mixezi până când devine ca o cremă tare.
Pentru crema cu mascarpone și vanilie, pune mascarpone, împreună cu zahărul pudră și vanilia în bolul unui mixer. Mixează la viteză medie 30-60 secunde. Adaugă smântâna lichidă pentru frișcă rece și mixează în continuare până când crema are consistență de frișcă bătută.
Scoate cupcakes din frigider și decorează-i cu moațe de cremă cu mascarpone și mijloc de ganache de caramel. Presară deasupra lor puțină pudră de scorțișoară.