Cupcakes au fost printre primele prăjiturele pe care mi-am dorit să le fac și să scriu despre ele atunci când mi-am făcut blog. Credeam că lumea deserturilor se învârte în jurul lor pentru că sunt atât de colorate și delicate.
Între timp am descoperit mousse-urile, tartele, torturile, produsele de viennoiserie, iar cupcakes au intrat pe lista de așteptare și aproape uitate. Când mi-a fost propus proiectul de Online Baking Courses împreună cu Momente Dulci de la Dr. Oetker mi-am dorit să le pun neapărat pe lista de gătit live împreună cu voi. Am ales o rețetă aproape sută la sută americană, pentru că aceste prăjiturele sunt până la urmă ”made in USA”. Am respectat ideea de brioșă pufoasă cu balt umed și cremă cu unt și zahăr. Le-am pus însă o umplutură cu căpșuni care să fie ca o surpriză atunci când muști din ele și am temperat dulceața cremei cu aromă de lămâie.
Cupcakes cu căpșuni și cremă de unt cu lămâie
Ingrediente (pentru 12 bucăți):
Pentru brioșe
- 200g făină
- 1 linguriță praf de copt
- ¼ linguriță bicarbonat
- 100g unt
- 200g zahăr
- 2 ouă
- 1 plic zahăr vanilat Bourbon
- 120g smântână (20% grăsime)
- 120ml lapte
Pentru umplutură
- 200g căpșuni congelate
- 50g zahăr
- zeama de la ½ portocală
- 1 linguriță amidon
Pentru buttercream (cremă de unt) cu lămâie
- 230g unt moale, lăsat să se înmoaie la temperatura camerei
- 450g zahăr pudră
- 50ml suc de lămâie
- optional – 30ml smântână lichidă
- coaja de la o lămâie mare
Decor: ornamente dulci din zahăr
Mod de preparare:
Amestecă făina, praful de copt și bicarbonatul într-un bol.
Mixează untul moale timp de 1 minut. Apoi adaugă zahărul și mai mixează alte 2 minute la viteză mare. Curăță pereții vasului cu o spatulă dacă e nevoie. Adaugă ouăle întregi, pe rând, și zahărul Bourbon și mixează cel puțin 2 minute. Adaugă și făina amestecată cu praful de copt și bicarbonatul și încorporează în amestec.
Adaugă apoi smântâna și încorporează, iar la final toarnă în fir subțire și laptele.
Pregătește o tavă de brioșe cu hârtii speciale cerate. Umple formele până la ⅔ din înălțimea lor.
Coace brioșele timp de 20 de minute la 180C, până când trec de testul scobitorii.
Între timp, cât brioșele sunt la cuptor, pregătește umplutura.
Pune căpșunile, zahărul și zeama de portocală într-o crăticioară, pe foc mediu. Lasă pe foc până când zahărul se topește și fructele se înmoaie.
Dizolvă o linguriță de amidon în puțină apă caldă. Pune și amidonul în oala de pe foc, amestecă bine și mai lasă pe foc maxim 1 minut.
Cât timp brioșele și umplutura se răcesc, pregătește și crema pentru decor.
Mixează untul moale (lăsat să se înmoaie la temperatura camerei) timp de 2 minute la viteză mare. Adaugă în bol zahărul pudră cernut, zeama de lămâie și coaja de lămâie. Pornește mixerul la viteză mică și după ce omogenizezi bine ingredientele mixează la viteză mare timp de 3 minute.
Adaugă și smântâna lichidă dacă crema e prea fermă.
ASAMBLARE:
Scoate mijlocul de la fiecare brioșă. Poți face asta cu un cuțit mic, cu un dui sau cu un aparat pentru curățarea mijlocului (cotorului) de la mere.
În fiecare gaură formată în mijlocul brioșelor presează puțin cu degetul pentru a face cât mai bine loc pentru umplutură. Pune în fiecare brioșă câte o linguriță din umplutura cu căpșuni.
Decorează apoi fiecare brioșă cu cremă. Eu am folosit un poș de patiserie și un dui stea închisă. Dar poți face și ale modele dacă îți dorești. Important e să acoperi toată suprafața brioșei pentru a avea un cupcake perfect. Decorează cu ornamente dulci din zahăr și presară și pudră argintie sau aurie comestibilă. La fel de frumoase vor fi dacă pui în decor o felie de căpșună.
Păstrează cupcakes la rece, dar scoate-i cu 20 de minute înainte de momentul servirii pentru a te putea bucura cu adevărat de crema lor. Pentru că are mult unt, are nevoie de un timp la temperatura camerei pentru fi la consistența potrivită. 🙂
Buna!
Se poate folosi o alta crema? Sau ce alta crema s-ar mai potrivi?
Mersi!
Poți folosi o cremă cu mascarpone, cum e cea folosită pentru îmbrăcarea tortului din rețeta de aici: https://ciocolatasivanilie.ro/tort-dulce-acrisor-cu-decor-din-lollipops/. Îi poți adăuga coajă rasă de lămâie. 🙂