Un borcan cu bezele a fost primul cadou dulce pe care l-am făcut pentru prieteni acum mulți ani, când descoperisem cât de ușor se pot poșa bezelele colorate în diverse forme și mărimi. Mă gândeam că nu au cum să nu placă pentru e greu să reziști unor moațe mici și dulci. Iar dacă nu îți plac simple, le poți pune oricând o lingură de frișcă și niște fructe și iese un Eton Mess.
Bezelele sunt atât de simplu de făcut încât e păcat să nu le pui primele pe listă atunci când vrei să faci surprize dulci. Cele de aici au fost ideea mea de bezea pentru o cutie cu dulciuri de Crăciun, dar sunt o apariție colorată chiar și fără să fie înconjurate de biscuiți și prăjituri.
Îți trebuie doar 3 ingrediente, puțină îndemânare cu mânuirea poșului și câteva ore până să fie gata.
Sfatul meu, înainte de orice, este să îți cunoști cuptorul și să știi la ce temperatură coace perfect bezele. În cazul cuptorului meu, 90C și funcția ”ventilație” au dat întotdeauna rezultate bune.
Bezele brăduți
Ingrediente:
- 100g albuș
- 100g zahăr tos
- 100g zahăr pudră
- colorant alimentar gel verde și roșu


Mod de preparare:
Sunt câteva reguli pe care trebuie să le respecți ca să te asiguri că obții bezele perfecte. Prima ar fi degresarea bolului și a telului mixerului, pentru că orice urmă de grăsime va influența felul în care se bat albușurile. A doua se referă la zahărul tos care trebuie să fie unul fin. Cu cât sunt mai mici cristalele de zahăr, cu atât se vor dizolva mai bine în spuma de albuș.
Pentru bezele pune în bolul mixerului albușurile la temperatura camerei. Mixează la viteză mică până când albușul începe să se spumeze. Apoi, adaugă treptat zahărul tos. E de preferat să faci asta lingură cu lingură și să mixezi bine după fiecare adăugare, la viteză medie. După ce ai pus tot zahărul, crește viteza de mixare spre mare și continuă așa până când obții o bezea fermă și lucioasă.
Oprește mixerul și adaugă în bolul lui zahărul pudră cernut. Acum mixează la viteză mică până când zahărul pudră se încorporează perfect în bezea.
De aici înainte te poți juca cu bezeaua. Dacă vrei să faci brăduți ca ai mei, o vei colora în verde, dar poți să o păstrezi albă sau să o faci orice altă culoare și să o folosești pentru orice decorațiuni îți dorești.
Pentru brăduții de bezea ai nevoie de colorant verde și roșu.
Scoate 2 linguri din bezea într-un bol mic și picură 1 picătură de colorant roșu peste ea. Amestecă bine cu o spatulă pentru a omogeniza culoarea și lasă deoparte.
În restul bezelei rămasă în bolul de la mixer picură 3 picături de colorant alimentar verde și mixează ca să îl distribui în bezea.
Cum se fac brăduții din bezea?
Pregătește un poș mare cu dui stelat (stea deschisă) 15mm și un poș mic cu dui rotund 1mm (îl găsești de obicei în seturile pentru royal icing).
Poșul mare îl vei folosi pentru brăduți. Ca să obții dungile frumoase de un verde închis de pe lateralul lor e nevoie ca înainte să pui bezeaua să trasezi pe interiorul poșului, cât mai aproape de dui, niște dungi din colorant verde cu ajutorul unui vârf de scobitoare. Apoi toarnă bezeaua verde în poșul mare și pe cea roșie în poșul mic.
Pregătește o tavă cu hârtie de copt. Poșează cu ajutorul duiului stelat brăduții. Începe cu o bezea mai mare care formează baza. Apoi, peste ea poșează o bezea puțin mai mică și una și mai mică în vârf.
Pe fiecare brăduț din bezea poșează apoi cu poșul cu dui mic globulețe roșii.
Coace bezelele în cuptorul preîncălzit la 90C, cu ventilație, timp de 1h și 10 minute. După coacere, oprește cuptorul, dar lasă tava cu bezele înăuntru, cu ușa cuptorului întredeschisă, pentru a permite răcirea lor treptată.