Am avut mult timp un lung şir de liste, aşezate frumos cu liniuțe pe hârtii colorate, prinse pe frigider. Am funcționat o vreme după un lung şir de “aşa trebuie” şi “aşa e bine”, pe care le-am respectat ca desprinse din regulile de la şcoală. Mi-a fost viaţa un fel de scenariu perfect în care aveam un rol bine scris. Până în ziua aia în care totul s-a răsturnat cu susul în jos, şi tot ce era scris şi prins pe hârtii colorate şi roz s-a răvăşit şi împrăştiat pe podea. Şi abia după ce am încercat disperată să adun şi să pun totul la loc în cutiile cu “aşa trebuie” şi “aşa e bine”, am învăţat că tot ce aveam nevoie era doar o ajustare de perspectivă. Şi că eu trebuia să mă aşez, de fapt, cu susul în jos …ca să privesc drept.
Just go on dancing with me like this forever and I’ll never tire. We’ll scrape our shoe on the stars and hang upside down from the moon. (Stephen King)

Prăjitură (întoarsă) cu pere
Ingrediente (pentru 8-10 porții/ 1 tavă 24cm):
- 30g unt
- 190g făină
- 45ml suc de portocale (proaspăt stors)
- 60ml sirop concentrat de rodie
- 300g zahăr
- 4 pere (curățate, tăiate în jumătăți, scobite de mijloc și sâmburi)
- 100g nucă
- 1 pliculeț praf de copt
- ½ linguriță bicarbonat
- ¼ linguriță sare
- ¼ linguriță cardamon
- 4 ouă
- coajă rasă de la o portocală
- 200ml ulei (de floarea soarelui/ orez)

Mod de preparare:
Sucul de portocale, siropul de rodie, 50g zahăr și untul merg împreună într-o tigaie adâncă sau oală mică, pe foc mediu. Le lași acolo să fiarbă cât untul se topește și zahărul se dizolvă, până când tot amestecul se îngroașă puțin.
Adaugi perele tăiate (cu partea tăiată în sus) și le lași să se gătească în sirop vreo 2 minute pe o parte, apoi le întorci și le mai lași încă 2 minute pe partea cealaltă. Nu trebuie să fie foarte moi și să se rupă când încerci să le scoți.
Așează perele (cu partea tăiată în jos) într-o tavă rotundă (diametrul 24cm) unsă și tapetată cu hârtie de copt. (Eu am folosit o tavă cu pereți detașabili, dar de preferat este una care nu are niciun fel de loc pe unde să se poată scurge lichidul). Toarnă peste ele lichidul din tigaie, în care au fiert (pe care l-ai mai lăsat pe foc încă 5 minute, după ce ai scos perele) și pune tava în frigider cât pregătești aluatul.
Macină nucile și amestecă-le cu făina, praful de copt, bicarbonatul, sarea și cardamonul.
Bate ouale cu coaja de portocală și restul de zahăr până când obții o spumă. Încorporează în ele ingredienetele uscate, în două etape, apoi toarnă și încorporează treptat uleiul.
Toarnă aluatul peste perele așezate în tavă. Nivelează și coace în cuptorul preîncalzit la 180C, timp de 50-60 minute, până când suprafața este rumenă, iar o scobitoare înfiptă în mijlocul prăjiturii iese curată.
Lasă prăjitura să se răcorească 10 minute în tavă, apoi răstoarnă-o pe o farfurie și îndepărtează hârtiile de copt. Dacă ți-a mai rămas sirop redus de la fierberea perelor, reîncălzește-l și toarnă-l peste prăjitură înainte să o tai în felii.

TIP: Merge la fel de bine și cu puțin iaurt gras amestecat cu vanilie, coajă de portocală și puțină miere. Sau cu frișcă bătută cu vanilie. Sau cu înghețată. Dacă ai rabdare, s-ar putea să te bucuri mai tare de prăjitură abia după ce se răcește bine.
Buna,
As dori sa fac aceasta reteta ( mi se pare suuuper delicioasa
E și foarte ușor de făcut, iar gustul perelor în sirop de rodie și aromă de portocală este divin. Aștept să îmi spui cât de tare ți-a plăcut după ce ai gustat. 🙂
Mega buna!!!!
Multumesc pentru reteta!
A iesit de vis si am servit-o cu sos de iaurt ca in recomandare(cu miere si caramelul ramas de la fructe).
Mă bucur că ți-a plăcut rețeta și gustul prăjiturii. 🙂
De unde as putea gasi sirop de rodie? Pare foarte gustoasa combinatia!
Siropul concentrat de rodie se găsește în magazinele arăbești sau în supermarket, la rafturile cu produse internaționale. 🙂