De unde să încep? De la momentul în care sub ochii mei s-a scurs pe jos jumătate din umplutură (și n-am știut dacă să râd sau să plâng)? Sau de la momentul în care am decis că voi lua totul de la capăt pentru că s-ar putea să fi dat lovitura în combinațiile de aici.
Tortul ăsta e o poveste în sine doar prin peripețiile prin care a trecut ca să ajungă aici. Ideea a venit de la EL, care s-a gândit să îmi ridice provocarea la nivelul următor și să își dorească tort cu pepene galben, fructul ăla pe care îl vezi de obicei într-o salată de fructe, în păhărele cu trifle și cel mai des mușcat direct dintr-o felie, nicidecum într-un tort. Eu, fără inspirație și fără rețete pe care să mă bazez, am luat-o de la zero gândind ce alte ingrediente s-ar uni perfect cu gustul de pepene galben fără să îl ascundă. Am ajuns până la urmă la zmeură, lime și vanilie, dar aveam la un moment dat o listă care includea și Prosecco, Porto, iaurt și mentă.

Tortul ăsta a rezultat în urma unei săptămâni de schițe, răzgândiri și disperare pe alocuri, în care totul a fost copt și gătit de două ori. Partea bună e că la niciun tort de până acum ( în afară de cele din laborator) nu am avut timpul să reiau sau să refac rețeta pentru a o face mai bună, iar cu cel de aici am reușit.
Și mai e o parte bună. A fost cel mai bun tort pe care l-a gustat în viața LUI. 🙂
Tort cu pepene galben, zmeură și lime
Ingrediente ( pentru un tort 20cm / 8-10 porții)
Blat:
- 3 albușuri
- 90g zahăr
- 40g făină
- coaja de la 1 lime
Jeleu de zmeură:
- 150g piure de zmeură
- 30g zahăr
- 30ml suc de lime
- 5g gelatină foi
Pepene galben în caramel:
- 150g pepene galben tăiat în cubulețe
- 50g zahăr
- 25ml apă
Bavarois de pepene galben:
- 3 gălbenușuri
- 45g zahăr
- 200g pepene galben
- 1 păstaie de vanilie
- 250ml smântână pentru frișcă
- 8g gelatină
Decor:
- 150g ciocolată albă
- 75ml smântână pentru frișcă
- 100g zmeură proaspătă
Mod de preparare:
Tortul ăsta se face la foc automat într-o zi sau lejer, fără stres, în două zile, cu decor în a treia zi, ca să îți tihnească.
Am început cu blatul și jeleul de zmeură. Next day, am făcut pepenele în caramel și bavarois de pepene și am montat tortul. Abia în a treia zi l-am decorat. Așa aș face eu liniștită, dar știu că dacă pui puțin efort și dacă începi treaba pe la 7 dimineața, vei avea un tort frumos pe seară, la apus. That said… alegi ce variantă îți place mai tare și te pui pe treabă.
Pentru blat:
Bate albușurile cu 60g zahăr până când au format o spumă tare. Încorporează apoi în ele, cu o spatulă, restul de zahăr, făina și coaja rasă de lime. Toarnă amestecul ăsta, care seamănă foarte tare cu o bezea, într-o tavă de 16cm tapetată cu hârtie de copt și coace la 160C, timp de 20-25 minute. Scoate blatul , lasă-l să se răcească, apoi scoate-l din tavă, învelește-l în folie alimentară de plastic și pune-l la rece.
Pentru jeleul de zmeură:
Pasează zmeura proaspăta cu sucul de lime și zahărul. Încălzește amestecul pe foc și pune imediat în el gelatina hidratată în apă rece și stoarsă bine. Amestecă să se omogenizeze și toarnă totul într-o tavă rotundă de 16cm tapetată cu folie alimentară de plastic.
Pune jeleul la rece să se întărească peste noapte.
A DOUA ZI
Pregătește bucățelele de pepene caramelizat. Pune într-o oală mică zahărul cu apa pe foc mare, până când zahărul se caramelizează și ajunge la culoarea chihlimbarului. Adaugă imediat în el cubulețele de pepene galben și mai lasă pe foc 1-2 minute. Pune totul deoparte cât pregătești bavarois de pepene galben.
Pasează cu un blender 200g pepene galben până când obții un piure. Pune-l la încălzit într-o oală împreună cu miezul răzuit de la păstaia de vanilie și, între timp, freacă gălbenușurile cu zahărul până când se spumează. Toarnă piureul încălzit peste gălbenușuri, amestecă bine și toarnă totul înapoi în oală și pune pe foc mic. Amestecând continuu cu o lingură de lemn, așteaptă până când lichidul din oală începe să se îngroașe și ajunge la consistența unui sos. Ia de pe foc și pune în el gelatina hidratată în apă rece și stoarsă bine. Amestecă pentru omogenizare și lasă deoparte până când amestecul se răcește complet.
Bate frișca din cei 250ml smântână lichidă și încorporează-o cu un tel în amestecul cu pepene pregătit mai devreme (dacă acesta s-a întărit deja prea tare de la gelatină bate-l bine cu un tel înainte să încorporezi în el frișca).
Asamblare:
Pregătește o tavă de tort cu pereți detașabili și diametrul de 20cm. Tapetează-i baza cu o hârtie de copt perfect tăiată pe dimensiune și pereții cu o folie rodoid înaltă. (Alternativ, dacă nu ai folie rodoid, poți îmbrăca pereții în folie alimentară de plastic, dar tortul nu va ieși la fel de neted. Așează tava de tort într-o tavă mai mare ca să o poți mișca ușor atunci când vrei să o pui la rece.
Taie blatul în două bucăți egale, pe orizontală. Așează peste prima bucată de blat jeleul de zmeură întărit, apoi următorul blat și peste el bucățelele de pepene caramelizat.
Toată această construcție se așează în mijlocul tăvii pregătite mai devreme. În jurul blaturilor toarnă încet bavarois de pepene galben, astfel încât să se umple marginile și să acopere blaturile. Pune tortul la congelator până a doua zi.
Pregătește pentru decor un ganaș de ciocolată albă. Pune smântâna lichidă și ciocolata albă tocată bucăți la bain-marie și lăsă-le să se topească și omogenizeze împreună. Ia de pe foc și lasă peste noapte în frigider.
DECORARE
Scoate tortul din congelator, îndepărtează tava, hârtia de copt de la bază și folia rodoid din jurul lui. Așează pe un platou sau farfurie. Încălzește din nou la bain-marie ganașul de ciocolată albă până când devine ușor de turnat peste tort.
Toarnă ciocolata albă, niveleză și decorează cu zmeură proaspătă.
*** Gustul intens de pepene va fi ascuns puțin de ciocolata albă. Așa că dacă îți dorești un tort în care să simți mai tare gustul de pepene, renunță la decorul de ciocolată albă și pune doar fructele peste tort.
Pe asta o sa-l incerc si eu! Revin cu rezultatul 🙂
Abia aștept să îmi spui cum ți s-a părut. 🙂
Excelent arata! Brava manutelor tale!M-am straduit sa fac si eu, a iesit alta poveste… ne invartim pe langa frigider sa putem taia :)!
Mă bucur că ai încercat rețeta. Aștept să îmi spui și dacă v-a plăcut. 🙂
Tare bun tortul! Nu am avut rabdare sa-l las peste noapte la congelator, a stat doar 3 ore, data viitoare (care va fi in viitorul foarte apropiat :D) va sta cat trebuie. Dar si asa a fost mi-nu-nat! Multumesc pentru reteta 🙂
Iar eu tare mult mă bucur că tortul ți-a plăcut. 🙂