O coroniță din aluat aromat cu scorțișoară în care să simți arome speciale se poate transforma în cel mai frumos desert de iarnă pe care să îl încerci acum.
Pe mine zilele când e frig afară, uneori cu zăpadă, alteori doar cu ceață sau ger mă împing mai tare ca altele să deschid cuptorul și să coc aluaturi pufoase: pâini rumene, plăcinte aromate sau, atunci când am vreme, un aluat dulce, cu mult unt și umpluturi gustoase. Din el îmi place să modelez rulouri sau, așa cum am făcut acum, o coroniță în care pun mirodenii, nuci, ciocolată sau citrice și care îmi umplu casa ca de Sărbătoare indiferent că e o zi specială sau doar o dimineață de weekend.
Coronița din aluat dulce e bună pentru desert, dar și pentru o gustare și poate fi făcută cu o mulțime de umpluturi.
Îi mai poți pune:
- amestec de ciocolată albă, fistic măcinat fin și merișoare
- umplutura clasică de cozonac cu nucă, stafide/ rahat
- cremă de brânză, coajă de lămâie și dulceață de zmeură
Coroniță de iarnă cu ciocolată, alune și portocale confiate
Ingrediente:
Pentru aluat
- 450g Făină Superioară 000 pentru Cozonac Raftul bunicii
- 250ml lapte
- 125g unt (82% grăsime)
- 50g zahăr
- 9g drojdie uscată activă (dacă vrei să citești ce înseamnă drojdie activă, am un articol detaliat AICI)
- 1 linguriță scorțișoară
Pentru umplutură
- 200g ciocolată neagră
- 30g zahăr brun
- 100g alune de pădure măcinate fin
- 100 g portocale confiate
plus 1 ou bătut pentru uns + 25g fulgi de migdale
Mod de preparare:
Amestecă în bolul unui mixer static făina cu zahărul, drojdia activă și scorțișoară. Adaugă laptele călduț și untul moale.
***Laptele călduț înseamnă că nu trebuie să aibă mai mult de 36C sau suficient de cald încât să poți ține degetul în el fără să te ardă.
***Untul moale înseamnă untul lăsat să se înmoaie la temperatura camerei timp de aproximativ 1h.
Începe să amesteci cu o spatulă din silicon până când aduni ingredientele la un loc. Apoi folosește cârligul pentru aluat și frământă la viteză medie timp de 8-10 minute.
Vei obține un aluat neted și nelipicios care se desprinde ușor de pe pereții bolului. Scoate aluatul într-un bol uns cu ulei. Acoperă bolul cu folie alimentară de plastic și pune la dospit la rece, în frigider, timp de 1h.
După acest timp petrecut la frigider scoate aluatul pe blatul din bucătărie și mai lasă-l cel puțin o jumătate de oră să dospească la temperatura camerei.
Între timp, poți pregăti umplutura.
Topește ciocolata la bain-marie. Adaugă în ea zahărul brun și alunele de pădure măcinate fin.
Toacă mărunt feliile de portocală confiată. Dacă vrei să le faci acasă, așa cum le-am făcut eu, găsești rețeta lor AICI.
După ce aluatul a dospit la temperatura camerei timp de 30 de minute poți să îl scoți pe blatul de bucătărie presărat cu puțină făină. Întinde din el o foaie cu dimensiunea aproximativă de 45x25cm.
Întinde pe toată suprafața foii de aluat amestecul de ciocolată cu zahăr și alune de pădure pregătit mai devreme. Lasă pe margine aproximativ 1 cm liber.
Presară deasupra, din loc în loc, cubulețe de portocală confiată.
Rulează aluatul pe latura lungă astfel încât să obții un rulou frumos și neted. Aluatul e destul de elastic astfel încât să îl poți modela ușor.
Pune sulul de aluat pe o tavă de cuptor pe care ai așezat înainte o hârtie de copt. Formează din el un cerc, iar în mijloc pune un vas rotund rezistent la căldură. Presează să prinzi capetele unul de celălalt.
Cu o foarfecă de bucătărie taie în aluat ca să formezi felii groase de 2-3cm. Ai grijă să nu mergi cu tăietura până la capăt. Ai nevoie ca partea aluatului care formează mijlocul coroniței să rămână intactă. Trage puțin de feliile tăiate și orientează partea cu umplutura în sus.
*** Toate etapele pregătirii coroniței sunt într-un reel pe Instagram pe care îl vezi AICI.
Acoperă tava cu un prosop de bucătărie și lasă totul să mai dospească încă 1h.
După ultima dospire unge toată coronița de aluat cu ou bătut și presară deasupra ei fulgi de migdale.
Pune-o la copt în cuptorul preîncălzit la 180C, timp de 25-30 de minute, până când e rumenă și pufoasă.
Lasă-o să se răcorească timp de 15-20 de minute după ce ai scos-o din cuptor, iar apoi poți să rupi din ea bucăți calde. Noi am gustat-o cu vin fiert, dar merge și cu ceai, cafea sau o țuică fiartă.
Rețeta de coroniță de iarnă a fost răspunsul meu la provocarea lansată de Raftul bunicii. Dacă îți place să coci aluaturi dospite, atunci poți participa la Campania “Sărbători de Poveste” de la Raftul Bunicii până pe 31 ianuarie 2022.
Cumpără orice produs Raftul Bunicii și înscrie bonul pe site-ul campaniei, unde poți câștiga o mașină de făcut pâine sau un cântar pentru bucătărie.
Bună! Pot folosi drojdie proaspătă în locul celei uscate? Schimba aluatul cu ceva?
Desigur. Se poate folosi și drojdie proaspătă în locul celei uscate. Doar că va trebui să o dizolvi înainte în laptele călduț și să o lași 5 minute să acționeze, apoi să o torni peste făină. Pentru a afla care este conversia poți intra în articolul de aici: https://ciocolatasivanilie.ro/drojdie-proaspata-sau-drojdie-uscata-cum-functioneaza-fiecare/
Mulțumesc frumos! Abia aștept să o încerc!