De când a intrat domnul Muntele în viața mea am făcut cunoștință cu leurda. O plantă pe care o ignorasem ani la rând, despre care nu știam multe, dar care costa mai mult decât alte verzituri la început de primăvară. Am gustat și mi-a plăcut. E varianta de gust de usturoi pe care am ajuns între timp să o iubesc la fel de tare ca el și cu care am îndrăznit chiar să mă joc și eu în rețete.
Așa au apărut plăcinta cu leurdă și brânză și rulourile cu pui și leurdă. Îmi propusesem să încerc o tartă primăvara asta, dar până la ea m-am oprit în rețeta asta de cornulețe umplute cu feta și pesto cu leurdă.
Despre pesto cu leurdă și cum se face a scris dl. Muntele la el pe blog. Poți da click AICI și găsești rețeta. Sfatul meu e să faci mai mult și să îl păstrezi la congelator pentru momentul în care vrei să repeți rețeta asta de cornulețe. 🙂
Cornulețe sărate cu feta și leurdă
Ingrediente (pentru 16 bucăți):
Aluat
- 120ml lapte
- 120ml apă
- 10g zahăr
- 5g drojdie uscată
- 60g unt topit (82% grăsime)
- 5g sare
- 1 ou
- 375g făină
- +80g unt moale (82% grăsime) pentru uns foile de aluat
Pentru umplere:
- 100g brânză feta
- 80g pesto cu leurdă (rețeta o găsești AICI)
Pentru coacere:
- 1 ou
- sare neagră
- mix semințe
Mod de preparare:
În bolul unui mixer static amestecă drojdia cu apa călduță, laptele călduț și zahărul. Lasă așa timp de 10 minute până când drojdia se dizolvă și începe să formeze o spumă.
Adaugă în bol, untul topit și răcorit, oul, sarea și făina. Amestecă mai întâi cu o spatulă până când făina se încorporează în lichid.
Începe să frămânți cu cârligul pentru aluat la viteză mică. Apoi, pe măsură ce se formează aluatul, crește viteza mixerului la mediu și frământă timp de 5 minute.
Scoate aluatul într-un bol uns cu ulei, unge aluatul cu ulei și la suprafață și acoperă bolul cu un prosop sau folie alimentară. Lasă aluatul să dospească la temperatura camerei timp de 1h și 30 de minute.
Tot acum, scoate și untul pentru uns din frigider (80g) și lasă-l să se înmoaie la temperatura camerei.
Întidere și laminarea aluatului
După ce aluatul a dospit, scoate-l din bol pe blatul de lucru presărat cu făină. Împarte aluatul în 6 bucăți. Formează din fiecare bucată o bilă. Apoi întinde fiecare bilă într-o foaie de aluat cu diametrul 23-24cm.
Așează prima foaie de aluat pe o farfurie. Unge suprafața ei cu unt moale. Așează următoarea foaie de aluat peste cea unsă. Unge din nou suprafața acesteia cu unt moale. Continuă până când termini foile de aluat. Ultima dintre foile de aluat nu trebuie unsă cu unt. Vei avea la final 6 straturi de aluat și 5 de unt.
Acoperă farfuria cu o folie alimentară de plastic și pune la rece, în frigider timp de 1h.
Umplerea si formarea cornulețelor
După timpul petrecut la rece, scoate farfuria cu foile de aluat din frigider. Răstoarnă pe blatul de lucru presărat cu făină.
Întinde tot aluatul într-o foaie mare, cu diametrul 50-55cm. Cu ajutorul unui cuțit mic sau al unui cuțit de pizza taie discul de aluat în 16 triunghiuri egale. Îți va fi ușor dacă tai mai întâi în 4, apoi fiecare sfert în alte 4 fâșii.
Presară feta mărunțită pe latura dinspre margine a fiecărui triunghi. Tot acolo pune pe fiecare triunghi o linguriță de pesto de leurdă. Rulează pornind de la baza triunghiului spre vârf, pentru a forma cornulețele.
Așează cornulețele pe o tavă și unge-le cu ou bătut. Presară sare neagră și mix de semințe pe fiecare în parte.
Coace cornulețele în cuptorul preîncălzit la 180C, timp de 20-25 de minute pâncă când sunt frumos rumenite la suprafață.