Povestea cu acești cookies a început la masterclass-ul lui Toni Rodriguez. E unul din acei pastry chefs cu foarte mult talent care a reușit să mă convingă că o parte din cofetăria vegană poate avea nu doar o fromă perfectă, dar și un gust minunat. Nu sunt fanul tuturor amestecurilor de pudre și prafuri cu denumiri ciudate pe care trebuie să le pui ca să legi emulsii și prăjituri fără ouă, unt, lapte sau smântână. Dar sunt câteva rețete prin care m-a convins că aș putea închide ochii din când în când la un produs cu margarină. Fiindcă până la Toni Rodriguez n-am crezut că aș putea gusta brioche sau cookies în varianta vegană și să mă topesc după ele.
Aș putea să dezvolt o poveste lungă în jurul biscuiților ăștia de care m-am îndrăgostit eu, el, o gașcă întreagă de prieteni și cunoscuți ai prietenilor care au primit la rândul lor din ei. Dar cum eu încă nu sunt convinsă că vreau să renunț la unt, i-am adaptat și i-am potrivit pe gustul meu. Culmea e că îmi plac în ambele feluri și i-aș tot face.
Cookies cu ciocolată și arahide
Ingrediente pentru 10-12 bucăți
- 150g unt
- 165g zahăr brun
- 50g zahăr de cocos
- un praf de sare
- 35ml apă
- 335g făină
- 7g praf de copt
- 100g ciocolată neagră tocată în bucăți
- 50g arahide prăjite și sărate
Mod de preparare:
Pune zahărul brun, zahărul de cocos, un praf de sare și apa într-o crăticioară. Gătește-le pe foc până când zahărul începe să se topească puțin și amestecul devine lichid. Dacă vrei să fii foarte exact, acest amestec nu trebuie să depășească 70C, pentru că altfel va fi prea fierbinte atunci când adaugi făina.
Lasă un minut să se răcorească și amestecă-l apoi cu untul tăiat cubulețe. Poți folosi o spatulă din siliocn sau mixerul. Indiferent ce folosești, amestecă până când untul se încorporează în zahărul fierbinte.
Adaugă făina cernută împreună cu praful de copt și amestecă până când obții un aluat omogen. Nu prea mult. E suficient cât să nu se mai vadă urme de făină.
Adaugă ciocolata tocată bucăți și arahidele și amestecă din nou, până când le distribui prin aluat.
Formează din amestec cookies de 80g fiecare, plați, pe care să îi așezi pe tavă, pe hârtie de copt la distanță de 2-3cm unul de celălalt.
Coace-i imediat la 180C timp de 12 minute. Când îi scoți din cuptor vor părea ușor nefăcuți pentru că vor fi moi la mijloc. Ăsta e și secretul lor. Se vor întări pe măsură ce se răcesc și vor avea textura perfectă.
Lasă cookies să se răcească în tavă și apoi pune-i la păstrare într-un recipient cu capac.
Cookies ăștia sunt minunați cu lapte.
Poți înlocui ciocolata neagră cu una cu lapte, iar arahidele cu orice fel de nuci sau semințe îți sunt pe plac. Poți pune chiar și fructe confiate în ei. Mie combinația mi-a plăcut tocmai pentru contrastul dulce-sărat pe care îl are.