Caut rețeta perfectă de cookies cu ciocolată de ani de zile. De asta a și lipsit până acum de aici, de pe blog. Am încercat multe rețete pe parcusul anilor, unele dintre ele scrise de nume mari din coferăria americană. Am testat rețete de la Martha Stewart, Dorie Greenspan, Carole Walter, toate foarte cunoscute pentru fanii dulciurilor americane. Am avut chiar o rețetă de cookies cu ciocolată pe care am îndrăgit-o în laboratorul în care am lucrat . Îi numeam Mary’s cookies după numele clientei care îi cerea cel mai des.
Dar până la cei de acum niciunul nu m-a încântat atât de tare. Tot de la un american vin și au textura și proporția perfectă între toate ingredientele.
Nu sunt o rețetă gândită de mine de la zero, deși într-o zi îmi propun să descopăr formula perfectă pentru orice cookie. 🙂 Sunt însă o rețetă care am încredere că va plăcea celor care caută un “chocolate chip cookie” cât mai aproape de original. E rețeta lui Alton Brown, chef, autor și vedetă de emisiuni culinare a canalului Food Network timp de 14 sezoane.
Ce îmi place foarte mult la ea e că nu are nevoie de planificare în avans. Te-ai hotărât să faci cookies? Atunci scoți untul și zahărul și te apuci de treabă imediat. Cele mai multe rețete de biscuiți americani au nevoie de unt înmuiat la temperatura camerei . Aici e suficient să topești untul și să ai răbdare cu el 5 minute să se răcorească. Aluatul are nevoie însă de ceva mai mult timp la frigider ca să poți lucra cu el, dar rezultatul e moale, cu textura gumată a biscuiților americani și suficientă ciocolată. E biscuitele acela pe care îl iubești și dimineața la cafea, și seara la film.
Cookies cu ciocolată | Biscuiți americani cu ciocolată
Rețetă adaptată de la Alton Brown
Ingrediente pentru 24buc
- 230g unt (82% grăsime)
- 340g făină
- 1g sare
- 5g (1 linguriță) bicarbonat
- 60g zahăr tos
- 225g zahăr brun
- 1 ou
- 1 gălbenuș
- 30ml lapte
- 100g buline (drops) de ciocolată neagră / sau ciocolată neagră pentru copt tocată mărunt
Mod de preparare:
Topește untul într-o crăticioară pe foc mediu. Lasă-l deoparte să se răcorească 5 minute.
În bolul unui mixer static amestecă cele două tipuri de zahăr. Toarnă peste ele untul și amestecă folosind paleta pentru aluat timp de 2-3 minute până când ingredientele se omogenizează.
Într-un bol separat bate cu o furculiță oul împreună cu gălbenușul și laptele . Toarnă acest amestec peste ingredientele din mixer ( zahăr+unt) și continuă să mixezi în jur de 1 minut.
Într-un bol mare amestecă făina cu sarea și bicarbonatul și toarnă treptat acest amestec peste cel din mixer după ce ai încorporat oul. Mixează până când se încorporează toată făina.
Apoi adaugă bucățile de ciocolată și amestecă până când se distribuie uniform prin aluat.
Pune aluatul de biscuiți la rece, în frigider, timp de 1h. E suficient să devină ferm și să îl poți modela pentru coacere.
După ce aluatul s-a întărit rupe cu lingura din el bucăți de 42-45g și modelează-le pe fiecare într-o bilă.
Așează bilele în tava cuptorului la distanță de 5cm între ele.
***Restul de aluat rămas pune-l din nou la rece până când coci prima tavă de cookies.
Coace biscuiții timp de 12 minute în cuptorul preîncălzit la 190C . În timpul coacerii bilele de aluat se vor lăsa și se vor aplatiza. Biscuiții trebuie să fie ușor rumeniți pe margini, dar încă moi dacă apeși cu degetul pe mijlocul lor.
Scoate tava din cuptor și lasă biscuiții pe ea fără să îi miști timp de 5 minute. Abia apoi poți să îi ridici cu o paletă și să îi muți pe un grătar să se răcească perfect.
Etapa asta e foarte importantă. Biscuiții sunt foarte fragili când sunt calzi pentru că miezul lor e moale. E important însă să rămână așa dacă vrei să ai o textură perfectă când se răcesc. Adică să îi simți moi și chewy cum ar zice americanii. 🙂
După ce eliberezi tava de prima tranșă de cookies, poți modela și restul de aluat. Eu am copt biscuiții în două tranșe.
***Poți modela tot aluatul în bile și le poți congela. Se pot păstra la congelator timp câteva săptămâni. Îi poți coace direct din congelator, dar timpul de coacere va crește cu 2-3 minute.