Toți visăm la dimineți liniștite și mic dejun mâncat în tihnă acasă. Mulți prind o dimineață ca asta abia în weekenduri. Iar cei care se trezesc cu noaptea în cap în timpul săptămânii și prind doar o gură de cafea acasă, știu câtă bucurie e în masa de duminică dimineața.
Pentru noi ritualul începe cu cafeaua mea proaspăt râșnită și continuă cu omletă sau shaksuka, pateu de casă, pâine prăjită, fiindcă astea îmi plac cel mai tare din repertoriul lui. Uneori se încheie cu ceva dulce. Iar mai nou, cu clătitele astea americane.
Abia de curând am descoperit varianta lor mai pufoasă, care nu vine de la mai mult praf de copt, ci de la albușuri bătute spumă care aerează aluatul de pancakes și le dă volum. 🙂
Varianta de aici e cea cu coajă de portocală și cardamon. Dar combinațiile de mirodenii și alte gusturi pe care le poți pune într-un aluat de pancake țin de imaginația fiecăruia.
Clătite americane cu portocală, cardamon și sos de merișoare
Ingrediente (pentru 10-12 clătite)
- 200g făină
- 1 linguriță praf de copt
- ½ linguriță pudră cardamon
- un praf de sare
- 35g zahăr
- 2 ouă
- 300ml lapte
- coaja de la 1 portocală
- 40g unt topit
+2-3 linguri de ulei pentru prăjire
Pentru sosul de merișoare
- 250g merișoare
- 80g zahăr
- zeama de la ½ portocală
- 1 linguriță amidon
Mod de preparare:
Pregătește mai întâi sosul.
Poți folosi pentru el merișoare proaspete sau congelate. (Eu am folosit merișoare congelate.) Pune merișoarele împreună cu zahărul și zeama de portocală într-o crăticioară, la foc mediu, și lasă să fiarbă până când merișoarele s-au înmuiat și au început să pocnească. Amestecă amidonul cu 2-3 linguri de apă rece apoi toarnă-l în crăticioară peste merișoarele care fierb. Amestecă bine și lasă să mai fiarbă un minut. Ia sosul de pe foc și lasă-l deoparte.
Pentru clătite, cerne făina, praful de copt și pudra de cardamon într-o bol încăpător. Adaugă un praf de sare și zahărul formează în mijlocul ingredientelor uscate o adâncitură.
Toarnă aici, treptat, laptele amestecat cu gălbenușurile și coaja de portocală. Și amestecă bine până când încorporezi tot lichidul și obții un aluat fără cocoloașe. Nu prea mult pentru că nu vrei să activezi glutenul. Cu cât amesteci mai tare, cu atât clătitele vor fi mai gumate în final.
Adaugă untul topit și amestecă bine.
Bate albușurile spumă. Și încorporează-le treptat, cu ajutorul unui tel și prin mișcări ușoare, astfel încât să păstreze cât mai mult volum.
Încinge o tigaie și unge-o cu puțin ulei. Cu un polonic mic toarnă din aluat și cu dosul polonicului întinde puțin cât să obții o clătită cu diametru de 11-12cm. Lasă să se rumenească bine pe o parte și apoi întoarce cu ajutorul unei spatule din lemn sau silicon. Dacă tigaia e bine încinsă, nu ar trebui să dureze mai mult de un minut și jumătate pe fiecare parte. În principiu, poți întoarce clătita când încep să se formeze bule mici de aer la suprafața ei.
Clătitele astea sunt minunate fierbinți, cu un cubuleț de unt și sosul de merișoare.
Le poți mânca și cu: miere, nuci, fructe proaspete, ciocolată, iaurt, frișcă, dulceață, unt de arahide. Combinațiile sunt infinite pentru că aluatul lor nu e foarte dulce și îți permite să le pui alături foarte multe ingrediente. Data viitoare mi-am propus să le mănânc cu cremă de brânză, miere și nuci coapte. 🙂