Am crescut cu gogoșile bunicii. Gogoși umflate, dospite bine și rumenite într-o tigaie mare. Umplute uneori cu gem, alteori doar pudrate cu zahăr. Bunica prăjea câte un lighean. Adică, o cantitate atât de mare că s-ar fi putut hrăni două case. Dar cum eram o gașcă mare de copii strânși mereu la joacă, ligheanul cu gogoși era insuficient.
Gogoșile bunicii au gustul copilăriei pentru mine, dar oricât de dor îmi e de ele niciodată nu m-am încumetat să fac atât de multe. Până am dat de churros, un fel de gogoașă mexicană mult mai ușor de făcut, fără timp de dospire, fără umplut bucătăria de făină. Și pentru prima oară după mulți ani am prăjit câteva ore bastonașe crocante, parfumate cu scoțișoară. Am făcut nu un lighean, ci o basculantă de churros tot testând rețeta. 🙂
Sunt minunate cât sunt calde, înmuiate cu un capăt într-un sos cu ciocolată, cu sau fără chilli în el.
Churros cu sos de ciocolată cu chilli
Ingrediente pentru 20-22 buc
- 250ml apă
- 60g unt
- 15g zahăr
- un praf de sare
- 145g făină
- ½ linguriță scorțișoară
- 1 ou
+ulei floarea soarelui pentru prăjit
Pentru sosul de ciocolată
- 150g ciocolată (70% cacao)
- 150ml smântână lichidă pentru frișcă
- 15g unt
- pudră de chilli
Mod de preparare:
Pune apa, zahărul, un praf de sare și untul tăiat cubulețe într-o crăticioară pe foc mediu și lasă să dea în clocot tot amestecul.
Ia de pe foc și adaugă făina amestecată cu scorțișoara. Toată deodată. Amestecă bine cu o lingură de lemn cât să încorporezi toată făina în lichid și pune înapoi crăticioara pe foc.
Amestecând continuu, lasă pe foc mic încă 1-2 minute.
Scoate aluatul format într-un bol și lasă-l să se răcorească vreo 5 minute. Apoi, încorporează în el un ou întreg, cu ajutorul unui mixer.
Aluatul de churros e gata. Pune-l într-un poș de patiserie cu dui stelat și mai lasă-l deoparte cât încingi uleiul.
Folosește un vas/ tigaie adâncă pentru prăjit. Încălzește uleiul pe foc mediu până când ajunge la 180C. Asta înseamnă să îl lași în jur de 10 minute.
Când uleiul e încins bine, poșează direct în el bețe lungi de vreo 10-12cm din aluatul de churros. Ca să le poți tăia ușor, folosește-te de o foarfecă.
**O metodă ceva mai simplă, potrivită pentru cei cu teamă de ulei încins, e să poșezi churros pe bucățele de hârtie de copt și să le pui la prăjit cu hârtia în sus. Aceasta se va desprinde ușor după ce aluatul ajunge în ulei.
***Sau le poți poșa pe o hârtie de copt și le pui la congelator timp de 15-20 de minute ,cât să se întărească și să le poți ridica ușor de pe hârtie ca să le pui în ulei.
Prăjește churros pe foc mediu până când se rumenesc ușor. Scoate-i pe șervețele de hârtie ca să absoarbă uleiul în exces.
Sunt perfecți ușor calzi, înmuiați în sosul de ciocolată cu chilli.
Pentru sos, pune ciocolata, smântâna de gătit și untul la bain-marie până când ciocolata și untul se topesc și le poți încorpora ușor în smântâna lichidă. Adaugă pudră de chilli în funcție de cât de iute îți dorești sosul. Începe cu un vârf de linguriță și adaugă treptat încorporând în sosul cald.
****Poți face sosul și cu o zi înainte și îl încălzești ușor când ai nevoie de el pentru churros.