Am mai zis cât de mult îmi place mie pâinea caldă. Dacă aș avea suficient timp aș coace în fiecare zi pâine proaspătă și m-aș bucura de ea de la prima oră. Noroc că mă dau în vânt după rețete speciale, care mă stârnesc atât de tare încât nu mă las până nu le încerc. Așa a fost și când am găsit prima pâine challah, care mi-a plăcut atât de mult încât am mai repetat-o de vreo două ori de atunci. Așa a fost și cu pâinile astea mici cu coaja lor rumenă și crăpată frumos, pe care presimt că le voi reface foarte curând.
Povestea chiflelor a început cu o poză găsită pe Instagram. Apoi cu multe rețete citite pe internet. Apoi cu pofta de a le coace la mine în cuptor. El le zice chifle animal print, după ce am dezbătut în casă dacă seamănă mai mult cu o girafă sau cu un leopard.
Și n-am fost departe de numele lor adevărat, căci în Marea Britanie am citit că se vând sub numele de giraffe bread în unele lanțuri de supermaketuri, după ce o fetiță de numai trei ani le-a trimis o scrisoare și le-a cerut să le spună așa, fiindcă seamănă teribil cu o girafă. Apoi, mai e povestea chiflelor din Olanda, de unde sunt ele de fel, și unde sunt numite tiger bread. Iar mai apoi e succesul lor acum vreo 6 ani pe coasta de est din SUA, unde au fost un fel de hit al brutăriilor din San Francisco.
Nici nu mai contează cine le-a inventat sau cine le-a făcut faimoase. Pâinile astea cu miez pufos și coajă ușor crocantă sunt pe sufletul meu. E inutil să zic că am sacrificat una fierbinte, iar cea mai mare bucurie în casă a fost să căutăm un borcan cu dulceață rămasă din “colecția” de anul trecut și să mai sacrificăm o chiflă caldă cu unt.
Chifle pufoase cu “animal print”
Ingrediente pentru 6 chifle mari
Pentru pâine:
- 220ml lapte
- 50ml apă
- 1 lingură zahăr
- 7g (1 pliculeț) drojdie uscată
- 375g făină albă
- 2 linguri ulei vegetal (floarea soarelui sau rapiță)
- 1 linguriță sare
Pentru topping:
- 125g făină de orez
- 20g zahăr
- 1 lingură ulei vegetal
- 7g drojdie uscată
- 50ml +2 linguri apă călduță
Mod de preparare:
Pâinea: Încălzește apa și laptele pe foc și lasă-le apoi să se răcorească până ajung la 36-37C. În acest amestec călduț pune zahărul și drojdia și lasă deoparte timp de 5 minute.
Pune făina în bolul unui mixer static. Adaugă sarea, uleiul și amestecul cu drojdie pregătit mai devreme. Începe să mixezi cu cârligul pentru aluat la viteză mică. Apoi, după ce ingredientele se omogenizează, mixează la viteză medie timp de 8 minute. Aluatul va deveni neted și lucios și se va desprinde de pereții vasului de la mixer.
Scoate aluatul pe blatul tapetat cu făină și frământă-l de câteva ori cu podul palmei.
Unge un bol încăpător cu ulei și pune aluatul în el la dospit timp de 1h – 1 și 1/2h, până când își dublează volumul. Acoperă bolul cu folie alimentară de plastic sau cu un prosop curat.
Pregătește două tăvi cu hârtie de copt. Scoate aluatul din bol și împarte-l în 6 bucăți egale (în jur de 110g fiecare), formează din fiecare câte o bilă mare și așează-le pe tăvile de copt, câte 3 pe tavă. Pune din nou chiflele la dospit timp de 30 de minute, timp în care pregătești amestecul pentru topping.
Amestecă făina de orez, zahărul, uleiul și drojdia, adăugând treptat apa călduță până când obții o pastă pe care o lași deoparte până când chiflele sunt gata dospite.
Înainte să le bagi la cuptor pune pe rând, pe fiecare dintre ele, câte o lingură plină din acest amestec pentru topping și cu ajutorul unei pensule întinde pasta într-un strat uniform pe suprafța chiflei. Dacă pasta se prelinge pe laterale, șterge excesul cu ajutorul unui șervețel.
Coace chiflele în cuptorul preîncălzit la 220C, timp de 22 de minute, până când se rumenesc și crapă la suprafață.
Lasă-le să se răcorească pe un grătar înainte să le tai și să le ungi cu unt și dulceață sau să le folosești la sandvișuri ori burgeri.