Sunt și nu sunt fan cheesecake. Adică aș mânca fiindcă mi-e poftă când îl văd, dar după două lingurițe îmi trece. Oricât de aproape de perfecțiune ar fi cheescake-ul, eu nu înțeleg prăjitura asta care seamănă cu pasca (bine, nici pască nu mănânc prea multă). Și am gustat sau gătit câteva cheesecake-uri bune în ultimii ani, dar tot nu sunt convinsă că e o prăjitură care să merite atât de multă vâlvă.
Dar știu că-s mulți (chiar foarte mulți) cei care o iubesc și la câteva luni încerc și eu să mai leg o dată o prietenie cu ea. Doar, doar de data asta se lasă cu iubire. După cheesecake-ul clasic, apoi unul cu vișine, apoi unul cu prune, plus cele cu zmeură și ciocolată albă pe care le facem în laborator, am simțit chemarea spre unul în două culori. Și provocarea de a-l face perfect și fără un milimetru de crăpătură la suprafață.
Ce-am învățat în plus după cheeecake-ul ăsta:
- Cu foarte multă răbdare și o temperatură cât mai mică ai șanse să scoți un cheescake cremos, fin, delicat și perfect neted.
- M-am așteptat să văd linii perfect delimitate între cele două culori. Nu a fost exact așa. Data viitoare nu voi mai alterna atât de des umpluturile când le torn în tavă.
- Deși cheesecake-ul e fix despre brânză, eu cred că blatul e la fel de important. Trebuie să simți suficient din stratul ăla de biscuiți ca să te bucuri de prăjitură.
- E primul cheesecake în care schimb un pic umplutura clasică (cremă de brânză și smântână lichidă) și pun și iaurt, iar gustul nu e deloc rău.
- Dacă pui cacaco într-o umplutură clasică de cheesecake gustul va fi predominant cicolatos. (Ceea ce trece acest cheesecake pe primul loc în lista preferatelor mele, fiindcă mie îmi place ciocolata.)
- Dacă l-aș mai face? Cu siguranță că da, doar că în cantități mai mici, fiindcă dă dependență printre ciocolatoși. 🙂
Cheesecake în două culori
Ingrediente (pentru un cheesecake 22cm / 8-10 porții):
Pentru bază:
- 180g biscuiți cu cacao și cremă – adică biscuiții aia gata umpluți de la magazin
- 60g unt
Pentru cheescake:
- 750g cremă de brânză
- 350g iaurt (10% grăsime)
- 200g zahăr tos
- 180ml smântână lichidă pentru frișcă ( 30-35% grăsime)
- 3 ouă
- 40g amidon
- 40g cacao
- 1 lingură extract de vanilie
- 80ml apă
Mod de preparare:
Pentru blat: pisează biscuiții cu un blender sau cu un robot de bucătărie. Amestecă-i cu untul topit și răcorit. Și întinde acest amestec într-un start uniform, la baza unei tăvi rotunde (diametrul 22cm/ pereți detașabili). Pune blatul la cuptor timp de 10 minute, la 180C.
Pentru umplutură, amestecă într-un bol larg crema de brânză, iaurtul și zahărul și mixează-le cu un mixer, la viteză mare timp de 2-3 minute. Adaugă smântâna lichidă și mixează din nou.
Încorporează ouăle, unul câte unul, folosind o spatulă. (Dacă folosești mixerul și pentru ele, riști să faci din cheesecake o mică “omlețică” la cuptor.)
Împarte acest amestec în două cantități egale. În prima, amestecă amidonul, extractul de vanilie și 40ml apă. În cea de-a doua, amestecă cacaua și 40ml apă. Acum ai pregătite cele două părți pentru cheesecake.
Abia de aici începe munca. 🙂 Toarnă încet o cantitate de umplutură albă, exact la mijlocul blatului de biscuiți. Continuă în mijlocul ei cu o cantitate de umplutură cu cacao și netezește ușor cu dosul unei linguri. Apoi în mijlocul umpluturii negre toarnă încă o parte de umplutură albă și netezește. Și tot așa până când termini toate umpluturile. Nu te grăbi. E esențial să torni încet și câte puțin ca să poți obține efectul spiralat de la suprafață, și cu puțin noroc și la interior.
După ce ai terminat toată ingineria umpluturii, învelește baza tăvii în care se află cheesecake-ul în folie de aluminiu. Așează-o într-o tavă mai mare, cu pereți înalți și toarnă în jurul ei apă fierbinte până la ⅔ din înălțimea tăvii.
Pune cu grijă toată această construcție la cuptor, la 140C, timp de 1h și 40 minute. ( De fapt, dacă ai răbdare, coboară temperatura până la 120 și ține cheescake-ul la cuptor 2 ore.) E gata când s-a întărit pe margini, iar mijlocul să se miște ușor ca o gelatină.
După ce e gata, oprești căldura și lași cheesecake-ul să se răcească în cuptor timp de 2 ore. Abia apoi îl pui la rece, în frigider pentru alte 2 ore sau peste noapte, înainte să îl tai.
Buna. Daca am o tava cu diametrul de 20 cm, cat cat timp ar trebui sa o coc la 120 grade? Ah, si cuptorul este incalzit inainte? Pentru cat timp si la ce temperatura… am observat la vulcanii de ciocolata, ca mi se fac diferit in functie de cat de incalzit este cuptorul…
Multumesc si… mult spor la retete! Sunt un mare fan!
Alina,
Pentru o tava cu diametrul 20 ar trebui în primul rând să reduci cantitătile cu aproximativ 1/3 din rețetă, mai ales pentru umplutură. Pentru timpul de coacere, la 140C ar trebui cam 1h, iar la 120C in jur de 1h si 20 min. Depinde si de cuptor. Dar intotdeauna verifici cu vreo 20 de minute inainte sa expire timpul și vezi cum arată cheesecake-ul. Și da, cuptorul trebuie să fie deja preîncălzit la temperatura respectiva. 🙂