Un cheesecake fără coacere e varianta în care sigur nu dai greș cu o prăjitură ca asta. Nu se crapă, nu are nevoie de baie de apă fierbinte și nici de răbdare cu ea în cuptor după ce s-a copt. Durează în jur de 30 de minute să o pregătești și păstrează în ea gustul inconfundabil de cremă de brânză.
Sunt fani dedicați ai cheesecake-ului copt pe care i-am convins cu rețeta asta că și varianta “no bake” e la fel de bună. Iar dacă poți să te folosești de scurtături ca să obții ceva delicios, nu e nicio rușine.
Pentru cheesecake-ul fără coacere am găsit variante în care se adaugă pe lângă crema de brânză și iaurt, mascarpone sau frișcă. Dar eu am vrut să își păstreze gustul cel mai important, așa că am renunțat la orice adaos și i-am adus puțină cremozitate cu niște lapte condensat.
Rețeta asta am testat-o de mai multe ori de-a lungul anilor. De cele mai multe ori am făcut-o simplă, iar fructele erau transformate într-un sos turnat peste prăjitură. Acum le-am folosit și în interior, și în decor. Și rezultatul este nu doar gustos, dar și foarte arătos. 🙂
Cheesecake fără coacere cu afine
Ingrediente (pentru o tavă cu diametrul 20cm):
Blatul de biscuiți
- 240g biscuiți digestivi cu ovăz
- 100g unt topit (82% grăsime)
- 50g zahăr tos
Umplutură
- 500g cremă de brânză
- 100g zahăr
- coaja de la 1 portocală
- 1 linguriță extract de vanilie
- 150ml lapte condensat îndulcit
- 16g gelatină
- 100g afine proaspete sau congelate
- zeama de la ½ lămâie
Pentru decor: afine proaspete și flori comestibile
Mod de preparare:
Pentru cheesecake am folosit o tavă de tort cu diametrul 20cm cu pereți detașabili. Am pus la baza ei o hârtie de copt și pe margini am așezat o bandă de folie rodoid. În felul acesta a fost mai ușor să scot cheesecake-ul din tavă după ce s-a întărit.
Pentru bază mărunțește biscuiții cu ajutorul unui robot de bucătărie până când obții o pudră fină. Adaugă peste ea zahărul și untul topit. Amestecă bine până când totul se omogenizează și toată pudra de biscuiți se umezește de la unt.
Întinde amestecul în tava pregătită, într-un strat uniform și neted, pe baza și pe pereții acesteia. Presează cu o lingură sau cu degetele. Pune tava la rece, în congelator, cât timp de pregătești umplutura.
Umplutură
Pune afinele împreună cu zeama de la o jumăate de lămâie într-o crăticioară, pe foc mediu. Și lasă-le pe foc până când zeama începe să fiarbă, iar afinele încep să pocnescă. Pasează fructele și lichidul cu un blender și strecoară totul printr-o sită deasă.
Mixează într-un bol crema de brânză, cu zahărul, coaja de la 1 portocală și 1 linguriță de extract de vanilie. Peste ele adaugi laptele condensat și îl încorporezi tot cu mixerul. Împarte amestecul în două părți egale.
Hidratează separat 7g gelatină în apă rece și în alt bol 9g gelatină în apă rece.
Într-o jumătate din amestecul de cremă de brânză cu lapte condensat vei adauga piureul de afine (obținut după ce ai strecurat afinele prin sita deasă). Apoi stoarce bine cele 9g gelatină și topește-le la bain marie. Încorporează gelatina topită în amestec și toarnă-l peste blatul de biscuiți din tavă. Nivelează bine.
În cea de-a doua jumătate de amestec de cremă de brânză încorporează cele 7g gelatină hidratată, stoarsă și apoi topită la bain marie.
Toarnă totul peste stratul cu afine din tavă și pune tava la rece, în frigider, peste noapte.
A doua zi, scoate cheesecake-ul din tavă și decorează-l cu afine și flori comestibile. Sau doar cu afine. Sau lasă-l simplu. Oricum ar fi îți va plăcea textura lui între budincă și panna cotta și o felie ți se va părea prea puțin. 🙂