Sunt câteva mirosuri și gusturi de care m-am îndrăgostit iremediabil de când mă învârtesc prin cofetărie. Ciocolata nu se pune pe listă, căci ea e prima mare dragoste și nu prea am cum să o uit sau să o trec cu vederea. După ea, fără o ordine anume, aș crede că am căzut în păcat cu păstăile de vanilie, pe care le cumpăr (ori de câte ori le văd, deși mai am suficiente acasă) le adulmec, le despic cu vârful cel mai fin de cuțit și îmi murdăresc mâinile cu pistruii lor.
Apoi ar fi zmeura, coaja de portocală (căci Dumnezeu a creat portocala ca să mă înnebunească pe mine), tonka (din care am purtat o boabă luni de zile în geantă, doar pentru că îmi place cum miroase), alunele coapte, Cointreau (căci peste tot e loc de puțin alcool), lavanda și caramelul. Și totuși, dincolo de parfumuri din astea tari, câteodată mă întorc la lucruri firești și caut prin frigider … brânză. De orice fel. Să îmi ating papilele cu puțin sărat, iar când mai scap nesupravegheată o pun pe toată într-un cheesecake.
Cheesecake cu vișine
Ingrediente pentru un cheesecake de 22cm:
Blat:
- 160g biscuiți digestivi ( sau unii cu ovăz)
- 100g unt
- 25g zahăr
Cheesecake:
- 500g cremă de brânză (grasă, cu cel puțin 20% grăsime)
- 75 g zahăr
- 2 linguri amidon
- 2 ouă
- 1 păstaie de vanilie
- 75ml smântână lichidă pentru frișcă (minim 30% grăsime)
- 150g vișine
Mod de preparare:
Biscuiții mărunțiți fin (cu ce ai la îndemână: o pungă și un sucitor sau un tocător electric de la robotul de bucătărie sau un blender vertical cu vas mare) îi amesteci cu untul topit și zahărul și așezi tot amestecul ăsta la baza unei tăvi (de preferat cu pereți detașabili). E nevoie de căldura cuptorului ca să întărești acest blat, așa că îl așezi frumos la 180,C pentru 10 minute, apoi scoți tava și lași să se răcorească, iar între timp te ocupi fix de partea cea mai bună din prăjitură.
Scoți toată crema de brânză într-un bol și o bați cu mixerul până când o omogenizezi. Adaugi zahărul, amidonul și miezul de la păstaia de vanilie și continui să mixezi. Apoi încoprorezi ouăle și smântâna lichidă. Din amestecul ăsta torni o treime peste blatul de biscuiți, apoi presari câteva vișine fără sâmburi (proaspete/ decongelate și scurse bine/ din compot). Apoi restul de amestec de cremă de brânză.
Din sucul scurs din vișine picuri de 3-4 ori peste cheesecake si te joci cu un vârf de cuțit cât să formezi niște onduleuri colorate la suprafață.
Cheesecake-ul merge la cuptor , la 180C, alte 30-35 de minute. E gata când marginile încep să se rumenească ușor și mijlocul e încă ușor mobil. (Adică… dacă miști puțin tava, mijlocul tremură ca o piftie).
Lasă cheesecake-ul să se răcească în tavă, complet, înainte să îl tai. E chiar mai bun dacă petrece o noapte în frigider.
Servuuus,
Oare se poate combina crema de branza cu mascarpone? Ma gandeam sa fac aceasta combinatiune!
Mersi, zi cat mai faina,
Andreea
Bună, Andreea,
Pentru cheesecake la cuptor nu aș folosi combinația cu mascarpone. Aș merge doar pe cremă de brânză simplă. Recunosc că nu am încercac să coc mascarpone până acum și nu și-aș spune să încerci direct într-un cheesecake. 🙂