Un cheesecake clasic se potrivește cu o mulțime de fructe. Până acum l-am încercat cu zmeură, vișine, cireșe, prune sau fructe de pădure, pe care le-am transformat în sosuri și le-am pus peste cheesecake. De data asta am vrut să schimb tradiția și am copt felii de piersici la cuptor, învelite în zahăr cu rozmarin. Piersicile s-au caramelizat și s-au înmuiat frumos și au lăsat în tavă un sirop dulce și parfumat.
Trebuie să recunosc că motivul pentru care am vrut să fac un cheesecake au fost tocmai piersicile coapte. Pentru rețeta lui nu m-am abătut mult de la cea clasică, dar am ales să testez acum o nouă metodă de coacere, fără să pun tava cu cheseecake într-un alt vas mai mare, umplut cu apă fierbinte.
Dincolo de detaliile astea tehnice și motivele care m-au împins spre combinația de aici, trebuie să spun că desertul ăsta m-a cucerit mai ales prin miros, un amestec de vară cu fructe și ierburi aromatice, îmbinate cu cele de biscuite și lapte, care mi-au adus aminte de înghețată.


Cheesecake cu piersici coapte cu rozmarin
Ingrediente (pentru o tavă cu diametrul 22cm):
Blat de biscuiți
- 70g unt topit
- 140g biscuiți digestivi
- 25g zahăr
Cheesecake
- 900g cremă de brânză
- 250g zahăr
- 120g smântână (20% grăsime)
- 4 ouă
- coaja de la 1 lămâie mică
- 1 linguriță pastă de vanilie (sau extract de vanilie)
- 1 lingură amidon
Piersici coapte cu rozmarin
- 5-6 piersici medii
- 2 crenguțe rozmarin
- 30g zahăr
- ¼ linguriță pudră cardamon
Pentru decor: fulgi de migdale, fistic copt, frunze de rozmarin
Mod de preparare:
ZIUA I
Scoate toate ingredientele pentru cheesecake la temperatura camerei cu o oră înainte să începi să lucrezi. Asta te va ajuta să obții un amestec omogen atunci când le mixezi.
Pentru blatul de biscuiți, mărunțește biscuiții cu un robot de bucătărie până când obții o pudră.
Amestecă biscuiții mărunțiți cu zahărul și untul topit și răcorit.
Pregătește o tavă rotundă, cu pereți detașabili, cu diametrul de 22cm. Îmbracă baza și pereții ei cu hârtie de copt. Toarnă tot amestecul pregătit mai devreme în tavă și nivelează-l într-un strat uniform la baza ei. Presează bine cu o lingură.
Pune baza de biscuiți la copt, în cuptorul preîncălzit la 180C, timp de 10 minute. Scoate și lasă deoparte cât timp pregătești amestecul pentru cheesecake.
Pentru cheesecake, pune în bolul unui mixer static crema de brânză și coaja rasă de lămâie. Mixează timp de 1 minut ca să omogenizezi bine crema de brânză. Cu mixerul pornit, adaugă zahărul și mixează 2 minute. Poți opri din când în când ca să aduni crema de brânză de pe pereții vasului cu ajutorul unei spatule.
Adaugă apoi ouăle întregi, pe rând, mixând până la încorporare pentru fiecare în parte.
Adaugă smântâna grasă pe care o încorporezi mixând în continuare. La final, pune extractul de vanilie și amidonul și continuă să mixezi 1 minut.
Peste baza de biscuiți coaptă toarnă amestecul cu cremă de brânză și nivelează cu o spatulă.
Cum coci cheesecake-ul?
Pune cheesecake-ul la copt în cuptorul preîncălzit la 180C fără ventilație, căldură sus și jos.
Eu am pus tava cu cheseecake la mijlocul cuptorului, iar în treimea de jos, sub ea, pe un alt raft al cuptorului am așezat o tavă adâncă în care am pus apă clocotită.
În felul acesta nu trebuie să coci cheesecake-ul în baie de apă pentru a obține un interior cremos, dar aburul care se formează de la apa fierbinte în cuptor va ajuta cheseecake-ul să aibă această textură fără să se crape la suprafață.
E nevoie de 60-70 de minute ca să fie gata. Cheseecake-ul e copt dacă e ușor rumenit pe margini, iar mijlocul tremură ca o piftie atunci când miști tava.
Oprește cuptorul, scoate tava cu apă din interior și lasă cheesecake-ul să se răcească în cuptor cu ușa întredeschisă.
După 2h, îl poți scoate la temperatura camerei să se răcească complet.
După această etapă îl pui cu tot cu tavă în frigider până a doua zi.
ZIUA II
Pregătește piersicile coapte cu rozmarin. Spală piersicile și îndepărtează sâmburii. Taie fiecare piersică în 8 felii.
Toacă mărunt frunzele de pe cele două crenguțe de rozmarin.
Amestecă rozmarinul tocat cu zahărul, frecând bine între degete pentru a ajuta eliberarea uleiurilor din rozmarin.
Amestecă feliile de piersici cu zahărul cu rozmarin și pudra de cardamon. Lasă așa timp de cinci minute.
Întinde apoi tot amestecul pe o tavă pregătită cu hârtie de copt.
Coace piersicile în cuptorul preîncălzit la 200C, timp de 10-12 minute.
Scoate și lasă să se răcească.
Scoate cheesecake-ul din frigider, îndepărtează pereții tăvii și hârtiile de pe laterale. Mută-l cu grijă pe o farfurie/ platou.
Așează deasupra lui feliile de piersici coapte și picură deasupra lor siropul format în tavă. Presară fulgi de migdale și fistic mărunțit.
Ca să înțelegi mai bine pașii rețetei îți las aici un video :