O dată pe săptămână se face cerere de cheesecake la noi acasă. Cedez greu, fiindcă un cheesecake presupune timp, coacere în baie de apă, răbdare să se răcească în cuptor, încă o dată răbdare să stea la frigider și să îl poți gusta. Mai fac și compromisuri și caut scurtături. Cum ar fi cheesecake-ul ăsta cu afine care se face cu mai puțină bătaie de cap decât o rețetă originală.
În primul rând, nu e nevoie să îl coci în baie de apă. Iar asta te scutește de o mare bătaie de cap cu tava învelită în folie, pusă într-o altă tavă, pe care cu grijă și în mare echilibru o muți spre cuptor după ce ai turnat în ea apă clocotită.
Cheesecake-ul de aici se coace la 180C, timp de 1h și apoi în lași încă 1h în cuptor cu ușa întredeschisă să se răcească. Dacă ți-e poftă tare, îl poți mânca și călduț. Dar, ca orice cheesecake, e mult mai bun după ce stă la rece.
În al doilea rând, e un cheesecake despre care nu o să îți pară rău dacă iese așa rustic. Ăsta e farmecul lui. Așa că scapi de stresul suprafeței perfect netede și fără crăpături.
În al treilea rând, e un cheesecake fără baza clasică de biscuiți. E mai degrabă o tartă cu aluat fraged, cu umplutură fină de cremă de brânză, iaurt și ou. Poți folosi orice aluat de tartă vrei sau îți place mai tare. Poate fi și din cel cumpărat, ceea ce te va scuti de și mai multă muncă.
Cheesecake cu afine în aluat fraged
Ingrediente (pentru o tavă 22cm):
Umplutura de cheesecake
- 450g cremă de brânză
- 150g zahăr
- 100g iaurt grecesc (10% grăsime)
- 2 ouă
- 20g amidon
- coaja de la 1 lămâie
- 20ml zeamă de lămâie
- 1 linguriță pastă de vanilie/ extract de vanilie
- 250g afine proaspete
Pentru aluat (dacă alegi să îl faci tu)
- 250g făină
- 125g unt
- 45ml apă rece
Pentru coacere
- 1 ou
- 1 linguriță zahăr tos
Mod de preparare:
Pregătește aluatul. Pune în bolul unui mixer static făina, un praf de sare și untul rece tăiat cubulețe. Mixează cu paleta pentru aluat până când untul se fărâmițează în făină și se rupe în fâșii mici. Adaugă apa rece și continuă să mixezi până când aluatul începe să se adune la un loc. Dacă rămân bucăți mai mari de unt prin el, nu e nicio problemă.
Scoate aluatul pe o folie alimentară de plastic, formează din el o bilă, aplatizează, învelește și pune la rece timp de 30 de minute.
Între timp, pregătește umplutura de cheesecake. Pune în bolul unui mixer static crema de brânză, iaurtul și zahărul. Mixează până când obții un amestec omogen și fin.
Adaugă ouăle și continuă să mixezi până când se încorporează în amestec.
Adaugă amidonul, pasta de vanilie, coaja de lămâie și zeama de lămâie. Mixează câteva secunde pentru încorporarea lor.
ASAMBLARE
Întinde aluatul într-o foaie rotundă suficient de mare încât să acopere baza și pereții tăvii. Eu am folosit o tavă cu diametrul 22cm.
Așează foaia de aluat în tavă, presând să o așezi uniform pe baza și pereții tăvii. Înțeapă baza de aluat cu o furculiță, din loc în loc.
Toarnă amestecul pentru cheesecake pregătit. Presară deasupra lui afinele. Nu trebuie să le apeși ca să intre în amestec. Se va întâmpla asta pe măsură ce cheesecake-ul se coace.
Adună acum marginile de aluat peste umplutură, formând o bordură din el.
Unge bordura de aluat cu ou bătut și presară peste ea zahăr tos.
Coace cheesecake-ul în cuptorul preîncălzit la 180C, timp de 1h. Eu am folosit funcția convecție, căldură sus și jos și am pus tava la mijlocul cuptorului. Oprește cuptorul și lasă cheesecake-ul în el, cu ușa întredeschisă, încă 1h.
Scoate din cuptor și mută cheesecake-ul pe un platou/ farfurie. Pune-l la rece câteva ore sau până a doua zi. Prăjitura asta e mai bună după ce a stat la frigider.
Rețetă inspirată de www.servingdumplings.com
Îți las aici și un video cu pașii rețetei. ⏬