Îmi place să am rețete pe care să mă pot baza oricând. Dulciurile acelea simple dar care te umplu de bucurie și îți fac ziua mai bună, pe care să înveți să le pregătești când ți-e poftă să te alinți și să le știi ingredientele pe de rost. Așa e rețeta asta de biscuiți pe care eu o ador. Îi fac și simpli, și umpluți, și cu vanilie, și cu cacao. Îi fac în weekenduri, de Sărbători, pentru ceai, pentru cafea, pentru luat la picnic. Și sunt printre rețetele pe care le țin minte fără niciun efort pentru că am găsit formula de la care nu am cum să uit niciun gramaj. Țin minte doar cantitatea de făină și de la ea împart, adun sau scad și pentru restul.
E foarte simplu și te poți prinde ușor dacă te uiți în lista de ingrediente de mai jos. Ai nevoie de cinci ingrediente: făină, unt, ouă, zahăr și vanilie. Cifra pe care să o ții minte e 300. Atâtea grame de făină ai nevoie. Apoi, untul e jumătate din făină, adică 150g. Tot atâtea grame trebuie și pentru zahăr tos. Dacă împarți făina la unt, rezultă 2. Adică numărul de ouă și de lingurițe de extract de vanilie.
Partea și mai bună e că poți face mai mult aluat și îl poți păstra la congelator până când te hotărăști să coci biscuiții. Se păstrează foarte bine până la 1 lună. Așa că dacă obișnuiești să planifici mesele e foarte ușor să ai pregătit un dulce oricând ai nevoie.
Aluat de biscuiți cu vanilie
Ingrediente:
- 300g făină
- 150g unt
- 150g zahăr
- 2 ouă
- 2 lingurițe extract de vanilie
Pentru varianta cu cacao ai nevoie de 10g cacao.
Mod de preparare:
Lasă untul să se înmoaie timp de 30 de minute la temperatura camerei, apoi mixează-l bine împreună cu zahărul până când obții un amestec ca o cremă. Din când în când va trebui să cureți cu o spatulă pereții vasului în care mixezi. Totul durează în jur de 4 minute.
Adaugă apoi pasta de vanilie și ouăle, unul câte unul, mixând bine după fiecare în parte ca să le încorporezi.
Adaugă făina și mixează până când se formează un aluat. Va fi un aluat destul de moale și lipicios, dar nu îți face griji, la rece untul se va întări și aluatul va fi ușor de manevrat.
Împarte aluatul în două părți egale. Învelește-le în folie alimentară de plastic și pune-le la rece, în frigider, până a doua zi.
*** Dacă faci varianta cu cacao, amestecă făina cu cacaua înainte să o pui peste restul ingredientelor.
După ce aluatul stă la rece peste noapte întinde pe rând, fiecare bucată de aluat, într-o foaie groasă de 3-4mm. Taie din ea forme de biscuiți și așează-le pe o tavă, pe hârtie de copt.
Coace biscuiții la 180C, timp de aproximativ 10 minute, până când se rumenesc foarte ușor pe margini.
TIPS
***Cât timp biscuiții sunt la cuptor, păstrează restul de aluat nefolosit la rece, pentru a fi ușor să îl întinzi din nou.
*** Din cantitățile din rețetă vei obține 14-16 biscuiți umpluți sau 28-30 biscuiți simpli cu diametrul de 6 cm.
***Dacă vrei să îi umpli poți folosi gem de zmeură, căpșuni sau afine. Sau poți face un ganache de coacăze negre, la fel cu cel din tarta de AICI.Sau poți face un ganache de caramel sărat la fel cu cel folosit pentru decorul din tortul de AICI.
***Dacă vrei să îi decorezi așa cum am făcut eu cu cei din cacao, topește niște ciocolată Ruby, unge cu o pensulă jumătate de biscuite și presară fistic mărunțit. Poți folosi orice fel de ciocolată pentru decor, dacă nu găsești ciocolată Ruby. În cazul în care te întrebi ce fel de ciocolată e asta, Ciocolata Ruby este preparată din boabele fructului de cacao cu același nume. Are culoare roz și o aromă de fructe de pădure.
***Dintr-un aluat de biscuiți bun poți face orice forme de biscuiți îți dorești, îl poți colora și îl poți transforma chiar și în biscuiți spiralați, cum sunt cei de AICI.